Last news in Fakti

6 Октомври, 2016 15:02 2 023 6

Италианците от Saipem влизат в новите руски газови проекти

  • сайпем-
  • газ-
  • проекти-
  • saipem
Италианците от Saipem влизат в новите руски газови проекти - 1

Италианската компания Saipem влиза в руските газови проекти - „Турски поток“ и „Северен поток – 2“, съобщава в. „Ведомости“.

Saipem беше наета от „Газпром“ да полага подводното трасе на „Южен поток“, но след спирането на проекта, тя успя да постигне извън съдебно споразумение.

Италианците дори искаха неустойка от €760 млн. от проектната компания South Stream Transport. В момента тя отново ще отговаря за морската част на „Турски поток“. Енергийното трасе вече получи част от разрешителните за строеж от Анкара.

Saipem беше наета за изграждане на газопровод по дъното на Черно море в рамките на проекта "Южен поток". Договорът й беше за 2 млрд. евро. В момента не е ясно колко ще получи компанията за участието й в Турски поток. Saipem трябва да получи компенсации от Русия и заради проваления Южен поток.

След отказа на Русия от реализацията му, договорът с италианската компания не беше разтрогнат, а на компанията беше предложено да се включи в алтернативното трасе.

Москва се отказа през декември 2014 от "Южен поток" (газопровод, който би извършил доставката на газ за страните от ЕС, заобикаляйки Украйна) и договори нов проект с Анкара, наречен "Турски поток".

Проектната компания Nord Stream 2 вече обяви търг за избор на изпълнител на подводната част на „Северен поток – 2“. Очаква се той да завърши до края на годината.

Италианската компания се ползва с протекции на най-високо ниво в руското правителство.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трол

    0 0 Отговор
    Я пак? Москва се отказала от Южен поток?

    Коментиран от #2

  • 2 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Трол":

    Мани, ми на пук на нашите тролове, строят и северен и турски поток! Да заповядат ония от дупките да ни обяснат колко е добре да живееш на газени лампи и отопление с дърва/ за по-заможните може и брикети!

    Коментиран от #3, #5

  • 3 antimediator

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "кроко":

    Крокодил, руските интереси ли защитаваш?!

    Коментиран от #4, #6

  • 4 Д'Мин

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "antimediator":

    А ти за колко цента краварските?
  • 5 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "кроко":

    строят с нечувана мощ северен западен източен турски и т.н. невидими потоци!само глупи ги вижда ,тои нали е компетентен без да се образова ,стига му пеевски да пусне статииика за нещо с буквата р и готово.
  • 6 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "antimediator":

    Пич, докарай газ от където поискаш, на конкурентни цени и всички ще си купуват от теб. Предложи по-добри ядрени централи, на по-добри цени вкл. и за горивото и съхранение на отработеното и всички ще си правят АЕЦ-ите с твоите технологии. Иначе тока от ВЕИ-тата е буквално над 10 пъти по-скъп от този от АЕЦа: над 500-600лв/мвч срещу мисля 44лв. А и ЕС казали че до 2020 трябва 5% от тока да е от ВЕИ-та, нашите управляващи още 2012 са достигнали 15% - щото очевидно има далавера. Половината от домакинствата в Европа ползват руски газ и до преди 2-3 години на политиците не им пречеше. А защо ЕС не прави нищо за цената на газа в България, нали когато се чудеха как да спрат Южен поток, тръбяха че сме единен пазар и трябва цените да са еднакви за всички? Истината е че както с Нефтохим, така и с газа у нас има локални лапачи, които съдират от хората колкото могат, тези играчи си плащат или са свързани директно с управляващите мафиоти и ЕС не им казва нищо, щото както виждаш са тяхни подлоги и стига да им играят по свирката, ги оставят да си правят каквото си искат, а народа кучета го яли. Може и да си фен на боко тиквата, ама си е мутра и чист престъпник, който има много голяма вина за ставащото.