8 Октомври, 2016 02:31 9 479 6

Какво става с Дойче банк?

  • deutsche bank-
  • банка-
  • дойче банк

Допреди няколко дни акциите ѝ се движеха само в една посока - надолу, а МВФ дори я определи като най-опасната банка в света

Какво става с Дойче банк? - 1
Снимка АП/БТА

Случващото се с Дойче банк е същинска драма. Тази голяма и реномирана банка вече не влиза в първите сто на банковата класация. Цената ѝ на борсата падна до 14 милиарда евро, а това означава, че Дойче банк се превръща в лесна плячка за всевъзможни спекуланти.

Милиони и милиарди

Причината: Дойче банк продължава да се бори с последиците от грешките си в миналото. Тя много амбициозно се беше включила в играта с ипотеки на пазара за недвижими имоти в САЩ и беше един от главните играчи на пазара на така наречените събпрайм-кредити. Това са кредити, отпускани на хора, за които всъщност е ясно, че не могат да ги изплатят. И когато през 2007-2008 година пазарът на недвижими имоти в САЩ рухна, веднага се срути и цялата тази къщичка от карти. Всички помним фалита на Лемън Брадърс, с който започна и световната финансова криза. Тогава се наложи много банки да бъдат спасявани с парите на данъкоплатците. На Дойче банк не беше оказана помощ, а тогавашният ѝ шеф Йозеф Акерман дори каза, че би се срамувал да получава държавна подкрепа. Сега установяваме, че тогава Дойче банк е била един от големите мошеници — натъпкала си е джобовете по нечестен начин и днес си плаща тъкмо заради това. Междувременно банката е въвлечена в над 7 800 съдебни спора по цял свят — и ще трябва да плаща наказателни глоби в размер на милиарди. Само американското Министерство на правосъдието иска от нея обезщетение в размер на 14 милиарда долара. В крайна сметка тази сума ще бъде много по-малка, но никой не знае докога ще се точи всичко.

В същото време е пределно ясно, че ако Дойче банк изпадне в сериозна криза, това несъмнено ще има въздействие върху международните финансови пазари. Или както заявиха от МВФ: Дойче банк е най-рисковият фактор във финансовия свят. Включително и поради това, че в балансите на банката са натрупани гигантски количества от тъй наречените деривати, които са пръснати по финансовите пазари из цял свят. Тоест, ако Дойче банк се окаже в затруднено положение, тя може да повлече към дъното многобройни други банки. За сериозността на проблема можем да съдим по факта, че тази седмица МВФ изрично и поименно спомена Дойче банк и я призова да вземе мерки. А това е крайно необичайно.

Какво предстои?

Оттук нататък е съвсем логично да се запитаме дали в случай на сериозна криза германското правителство ще подкрепи Дойче банк. Още повече, че след световната финансова криза Г-20 положиха тържествена клетва, че никога повече няма да се стига дотам данъкоплатците да спасяват банки. Но като имаме предвид, че в балансите на Дойче банк са натрупани продукти, чиято стойност се равнява на половината БВП на Германия, веднага става ясно едно: друг начин сякаш няма. Казано накратко: ако се стигне до най-лошото, германското правителство ще се намеси и ще подкрепи Дойче банк.

В същото време е факт, че във финансово отношение банката е всъщност относително добре: разполага с повече от 200 милиарда евро и дори през последните години увеличи капитала си. Така че, Дойче банк едва ли ще рухне толкова бързо. Но човек няма нужда да бъде пророк, за да предскаже, че я очакват трудни времена


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    По какво си приличат банките и мухите?
    И двете можеш да ги убиеш с вестник.
  • 2 дедо Моше

    0 0 Отговор
    Дойче банк си е чиста еврейска банка - казва се дойче защото вади парите от джобовете на немците (за да ги пълни в джобовете на евреите).
  • 3 ХайХой

    0 0 Отговор
    Фашистише банкише че фалираше скоро с ХайлМеркел начело на държавата! не могот да си изханят емигрантето а че и наще цигане отгоре!
  • 4 тиквичко

    0 0 Отговор
    Само 14 милиарда струвала! Ми да взема да я купя.
  • 5 Ahnenerbe

    0 0 Отговор
    Картите се нареждат!Цигания до шия и лихварите започват да въртят номера.Двата фактора са налице, остава да се излъчи лидер който да е лице на новите крайно десни и гледаме повторението филма отпреди 70 год.

    Коментиран от #6

  • 6 Plovdiv

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ahnenerbe":

    Една малка, но съществена поправка: Няма да го гледаме, а ще участваме в него. Но май само този вариант остана.Особено както не се вижда скоро толерастите да се излекуват от толерастията си, която е по-лоша от чума.