Last news in Fakti

10 Октомври, 2016 13:32 1 062 0

Борсата получи тласък за развитие

  • борса-
  • българия-
  • капиталов пазар
Борсата получи тласък за развитие - 1
Снимка: АП/БТА

Борсата получи тласък за развитие с подписания меморандум за учредяване на Съвет за развитие на капиталовия пазар в страната. Събитието е факт следствие на инициатива на Централния депозитар, Комисията за финансов надзор и народния представител Делян Добрев.

Партньорите, които сложиха подписа си днес под меморандума са: Асоциация на банките в България (АББ), Асоциация на българските застрахователи (АБЗ), Асоциация на директорите за връзки с инвеститорите (АДВИБ), Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Асоциация на дружествата със специална инвестиционна цел (АДСИЦ), Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО), Българска асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП), Българска асоциация на управляващите дружества (БАУД), Българска стопанска камара (БСК), Българска фондова борса (БФБ), Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Национална комисия за корпоративно управление (НККУ).

„В Комисията за финансов надзор не само сме набелязали основните проблеми пред българския капиталов пазар, но ще предложим още на първото заседание на Съвета следващата седмица практически решения. От наша страна, като регулатор, обещавам, че ще ангажираме експертния капацитет на комисията в пълен обем, за да предложим на Съвета смислени решения за капиталовия пазар, каза Карина Караиванова, председател на КФН.

Съветът се създава като официална платформа за сътрудничество между организации в областта на небанковия финансов сектор. Сред основните приоритети са изработване на цялостна стратегия и пътна карта за развитие на капиталовия пазар в средносрочен и дългосрочен план; повишаване на пазарната капитализация и обемите на търговия на регулиран пазар; усъвършенстване на нормативната уредба в областта на финансовите пазари; въвеждане за търговия на нови финансови инструменти и създаване на възможност за финансиране на публични предлагания на финансови инструменти чрез оперативни програми и средства от ЕС, и др.

„Учредяването на Съвета е исторически момент не само поради факта, че е без прецедент в сектора до момента, но най-вече заради обединението на всички заинтересовани страни за развитието на капиталовия пазар в България. Убедени сме, че това е най-правилният начин за съвместна работа в посока изграждане на ефективен и работещ небанков финансов сектор“, каза Васил Големански, изпълнителен директор на Централен депозитар.

За приоритетите на Съвета се създава Координационна ръководна група, с членове – представители на организациите подписали меморандума. Като асоцииран член към Съвета вче се присъедини Американската търговска камара в България (AmCham).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА