Last news in Fakti

17 Октомври, 2016 17:39 2 076 13

Нов газопровод между Русия и Япония

  • газопровод-
  • русия-
  • япония

Нов газопровод от Сахалин до Токийския залив да бъде построен предлагат японски депутати на японското правителство. Дължината на съоръжението ще е 1500 километра, а цената му – 6.72 млрд. USD. Наземната част на съоръжението ще е от Сахалин до пристанище Ваканай на японския остров Хокайдо. След това тръбата ще мине под водата до град Муцу-Огавара в японската префектура Аомори, а след това съоръжението ще бъде продължено до Токийския залив.

Японските депутати смятат, че строителството на газопровода не само ще осигури сигурност на доставките с природен газ, но и ще намали и разходите по закупуването на оборудване за охлаждане на природния газ, което е по-удобно за съхранението и транспортирането му.

Междувременно „Газпром” планира да построи платформа за производство, за охлаждане на газ в рамките на проекта „Сахалин 2”, което ще позволи увеличаване на експорта на газ за Япония.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реално

    1 0 Отговор
    А стига бе-и Япония сега ще бъде ЕНЕРГИЙНО ЗАВИСИМА от Русия.....Еххххх тия японци бе--защо не се учат от нас???

    Коментиран от #2

  • 2 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Реално":

    Япония за разлика от нас има поне десет други доставчика на газ и Русия е и ще бъде само един от многото и никой няма да я остави да има монопол като у нас , дори и да продава най-евтино , защото това е закона за конкуренцията , а колкото и да ревете и в България сегашното положение скоро ще свърши

    Коментиран от #3, #4, #6

  • 3 киртака

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Апък на мен десистоян ми каза че тоя газопровод няма да го бъде!
  • 4 Д'Мин

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Би ли посочил десетте източника на газ за Япония? Нейния внос е изцяло от ВГ, като американците им го продават от 850$ и нагоре. А да посочиш източниците на газ за България и колко по-евтино ще ни излиза? В противен случай написаното от теб е елементарно козяшко тролене. Ама на вас наистина ли ви плащат за такива глупости?
  • 5 tost

    0 0 Отговор
    ЕС начело с ББ остро протестират против монопола на руски газ на територията на Япония. ;)))
  • 6 РЕАЛНО ми писна от спама тук

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Госте...госте-и да тролиш не си способен.Япония има доставки на втечнен газ основно от САЩ-856 долара.Останалата част от около 7-9% им доставят различни фирми,които не са способни да направят конкуренция на цената.Така че ако го има този газопровод,американците ще пийнат една студена вода.

    Коментиран от #7

  • 7 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "РЕАЛНО ми писна от спама тук":

    Wind and solar costs drop. These two technologies become the cheapest ways of producing electricity in many countries during the 2020s and in most of the world in the 2030s. Onshore wind costs fall by 41% and solar PV costs fall by 60% by 2040 : https://www.bloomberg.com/company/new-energy-outlook/
    Докато любимците ти втасат с "тръбичките" , най-вероятно ще се окаже , че газът в тях ще трябва да е подарък ! А за конкуренцията не се безпокой , те отдавна са доказали че руснаците могат само да се учат от тях , но да ги настигнат не могат и да мечтаят

    Коментиран от #8

  • 8 ушльопак си

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Хааахааха какво намекваш бе ...докато дойде това време,ще минат най-малко сто години......За твое сведение,всички"зелени" енергии са на пълни дотации от държавите.--и докато станат конкурентно способни ще минат години-много.А ти май се изкара пло-умен от японските депутати брек...бре...бре.....---едва ли.....хааахххахаха

    Коментиран от #9

  • 9 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "ушльопак си":

    Едно от основните внушения, което лобистите на Газпром (както и много лобисти на природен газ в света) правят е, че потреблението на газ в Европа постоянно се увеличава, като руския газ става изключително търсена стока, около която се върти целия живот на европееца. Вижда се ясно обаче, че само за 4 години потреблението на газ е паднало и то без никой да упражнява целенасочен натиск върху него с цели 115 bcm или средно с 29 bcm на година, или с целия първоначален капацитет на провалилия се Южен поток.

    Това са официални данни, които не могат да се скрият. За тях работещите в газовата промишленост в цяла Европа не обичат да говорят или предпочитат да смънкат, че това е временно поради "изключително топлата" година, като техният бизнес си остава бъдещето в енергетиката. Основните причини обаче са други. На първо място това е може би рязкото повишение на електропроизводство от ВЕИ, което вече в Европа достига 16% от цялото електропроизводство, а много държави в ЕС, за разлика от България, използват природния газ предимно за призводство на ток. През 2015г в ЕС от ВЕИ са произведени 540ТВч ток, за генерацията на който при средно к.п.д. за газовите електроцентрали от 45% биха били необходими 112 милиарда м3 газ. Повишена е значително и енергийната ефективност, като потреблението на ток за 4 години е спаднало с цели 4.7% и това не се дължи на временни кризи, а на възможността да живеем все по-добре и произвеждаме повече с все по-малък разход на ток. Една LED

    Коментиран от #10, #11, #12, #13

  • 10 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    А кой ще компенсира изчерпващите се газови находища на втория снабдител на природен газ за Европа Норвегия. И изчерпващото се най-голямо европейско находище на природен газ в Грьонинген.И този още един комплект тръби които иска да пусне Германия от Русия,скъпо струваща прищявка ли са ,или дълбоко обмислен стратегически ход,продиктуван от обективна необходимост.А и знаем,че всяко пето евро което получат руснаците,отива за оръжие, биха ли им ги дали тези пари ,ако имаше как да не ги им дадат.
  • 11 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Първо и най-важно, вземи да им ги кажеш тия данни на гермаците, дето строят северен поток 2.

    Второ - газта се изпозлва за отопление, вкл и на бойлерите за топла вода в домакинствата, а в промишлеността да не говорим какво огромно потребление има.

    И тук идва и Трето - само един евтин платен трол, докарващ си доходи от тролене по форумите по цял ден, може да твърди че газа се използва за производство на ток. Този ток е от когенерации, тролче, т.е. в троричен продукт от производство, за чиито цели са нужни газ. Няма такива балъци, дето с лека ръка ще тръгнат да преобразуват нещо, направено на газ да използва ток - тов струва пари и разликата в цената трябва да е прилично голяма за да се избие инвестицията. А в случая с ВЕИ-тата хич не е така. Ако за домакинствата е лесно да разчитат повече на ток (както в слуая с газовите бойлери), при промишлеността хич не е така и в Европа има много прмишлености, зависещи от газ.

    Четвърто - дори и технологично да е възможно да се мине на ток от ВЕИ-та вместо газ, това изисква природни ресурси, които не винаги са налични - като площ, дебит на вода и т.н. и инвестиции, многократно надвишаващи тези за газовите технологии в промишлеността!

    Пето, щом спада потреблението на газ в Европа, що ти и колегите ти евтини платени тролове, напъвате за американски втечнен газ?

    Надявам се че съм ти запушил устата тролска, щото ми писна от глупостите ви! Ходи ставай някъв сервитьор и стига си ръсил тъпотии из интернет!
  • 12 абе уникален си

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    от газ правили ток-еее добре си...Вместо да ползват направо газта като енергоносител-те правили ток--абе толкова "експерти" тук има,че направо ми става жал за японците----ще се нахендрят те с този газопровод.Хващай веднага самолета за Токио,та да ги предупредиш......
  • 13 Съни

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Абе момче,ти четеш ли си написаното ? Я погледни реално на нещата и се замисли,защо японците искат газопровод,а ти ни убеждаваш тук че това е безмислено.Няма да влизам в спор с теб-просто защото е безсмислено-японската постъпка го потвърждава.