18 Октомври, 2016 12:58 6 642 9

КЗК наложи глоба на Теленор за над 5 млн.

  • кзк-
  • наложи-
  • глоба-
  • теленор

Глобата е въз основа на по жалба на Макс телеком

Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) налага имуществена санкция на „Теленор България” ЕАД за въвеждане в заблуждение с публично разпространени неверни сведения за характеристиките на 4G LTE мрежата на телекома. КЗК установи, че „Теленор България“ ЕАД е извършило нарушение на чл. 31 от Закона за защита на конкуренцията и налага на компанията санкция в размер на 1 % от нетните приходи от продажби на дружеството за финансовата 2015 година, равняваща се на 5 241 930 лв. (пет милиона двеста четиридесет и една хиляди деветстотин и тридесет). Продължителността на извършеното нарушение е около 10 месеца (26 ноември 2015 г. – до настоящия момент), тъй като и до момента има заблуждаващи публикации на сайта на „Теленор България“ ЕАД за скоростите в неговата 4G LTE мрежа.

Производството е образувано през април 2016 г. по жалба на мобилния телекомуникационен оператор Макс, който посочва, че е претърпял реални вреди от недобросъвестното поведение на Теленор.

Решението на КЗК гласи: „възможността за заблуда на настоящите и потенциални клиенти на „Теленор България“ ЕАД относно скоростта на пренос на данни чрез 4G LTE мрежата е напълно реална. Твърдението за около 40 пъти по-бърз ъплоуд (качване) в началото на кампанията е съществено преувеличено, като реално достижимата максимална скорост на ъплоуд, след възникване на нормативното задължение за публикуването й се оказва само около 6.5 пъти по-висока от тази на 3G мрежата на Теленор.“

По повод събитието за представяне на 4G мрежата на Теленор в Решението на КЗК пише още: „на пресконференцията представителите на Теленор твърдят, че максималната скорост на качване е 75 Mbps, което далеч надминава максимално посочената от тях стойност след 30 април, а именно 38 Mbps. Това съществено преувеличение на данните е от естество да повлияе на потребителските нагласи до степен, в която да има значително преориентиране на клиенти към мрежата на Теленор за периода – м. ноември 2015 – м. април 2016 г.“

„При пускането на 4G LTE мрежата си Теленор въведе в заблуждение потребителите и по този начин може да окаже въздействие върху икономическото им поведение при избора на мобилен интернет. Макс се държи като добросъвестен конкурент и очакваме същото и от останалите телекоми на пазара, пък били те и с много повече възможности от Макс като част от голяма международна група. Държим посланието да бъде разбрано правилно. Ние не сме против конкуренцията. Напротив – Макс е най-големият радетел за високи скорости на мобилния интернет в България, но не сме съгласни „големите“ играчи да опитват на всяка цена, дори с целенасочени атаки, да унищожат „малките“ им конкуренти“. – коментира изпълнителният директор на Макс Нейчо Величков.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 MAKS

    0 0 Отговор
    Макс са пътници и причината за това не са нито Теленор, нито Мтел, нито Вива.
  • 2 Потърпевш

    0 0 Отговор
    Тия вместо да бръмчат срещу Глобул/Теленор да бяха почнали да изплащат заплати навреме а не да висят на служителите си.

    Коментиран от #3

  • 3 чакащ

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Потърпевш":

    къде са новите предплатени планове на Теленор...

    Коментиран от #5

  • 4 mediator37

    0 0 Отговор
    И теленорски тролове ли ще търпим сега?
    Не стига че на.рани, ами аслани.
  • 5 Максимус

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "чакащ":

    А къде е гласовата услуга на Макс - миналия септември мина, този и той и все още освен Voicer друго няма

    Коментиран от #7

  • 6 Клиент

    0 0 Отговор
    Всичките са маскари - теоретична скорост толкова, а реално ......

    Обаче Макс като излезеш от града и мрежа йок.
  • 7 Win 10

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Максимус":

    Какъв е тоя Voicer - сега чета в страницата им че го има само за Андроид и Айфон. А ако съм с друг телефон как се говори - не може ли?
  • 8 ментели и телетъбиси

    0 0 Отговор
    Бълха ги ухапала с тая глоба! Много бързо, ще си я избият от маймунките по клона!
  • 9 Ганчо

    0 0 Отговор
    В кой ли джоб ще потънат тез 5 241 930 лв ???