Last news in Fakti

18 Октомври, 2016 17:10 1 434 0

Откриваме Азия през Виетнам

  • божидар лукарски-
  • виетнам-
  • българия-
  • стоки
Откриваме Азия през Виетнам - 1

“Виетнам може да бъде врата за българските стоки на 600-милионния пазар на Югоизточна Азия”. Това заяви премиерът на Виетнам г-н Нгуен Суан Фук на среща днес в Ханой с министъра на икономиката Божидар Лукарски, който е на официално посещение в страната. “България и Виетнам са традиционно приятелски страни и вярваме, че потенциалът на икономическите отношения на двете държави е по-голям“, каза още министър-председателят. По думите му необходимо е разширяване на стокообмена, за което ще спомогне организиране на бизнес форуми между български и виетнамски предприятия всяка година.

„Предстои договаряне на споразумението между ЕС и Виетнам за свободна търговия, което ще предостави много възможности за достъп до пазара на страните от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия /АСЕАН/, но трябва и двете страни да активизираме работата за това“, категоричен беше Нгуан Суан Фук. Той отправи покана към министър-председателя на България да посети Виетнам, което би допринесло за развитие на икономическите отношения.

Министър Лукарски от своя страна също заяви, че България може да е врата за Виетнамските стоки за пазара на ЕС. Той информира премиера, че по време на вчерашната пленарна сесия между официалните делегации на двете страни с министъра на индустрията и търговията на Виетнам г-н Чан Туан Ан са набелязани областите от взаимен интерес, както и че е проведен ползотворен бизнес форум, който е показал, че от страна на бизнеса има голям интерес към двата пазара. Договорено е сътрудничество в търговията със селскостопански стоки, аквакултурите и енергетиката, по-специално ВЕИ и оползотворяване на отпадъци. „Има намерения за конкретни български инвестиции и проекти, договорихме всяка година да провеждаме по един бизнес форум в двете страни, както и посещение другата година с бизнес делегация“, допълни той.

Министър Лукарски се съгласи, че нивото на икономическото сътрудничество между двете страни не е на равнището на възможностите. Той посочи, че целта на визитата му във Виетнам начело на официална и бизнес делегация е именно обсъждане на мерки за активизиране на двустранните икономически отношения, представяне на бизнес климата и възможностите за търговия с България, както и идентифициране на нови области на сътрудничество.

Министър Лукарски благодари за поканата към премиера на България и увери, че страната ни е един от най-големите поддръжници на споразумението между ЕС и Виетнам, както и че се надява то да влезе в сила по време на българското председателство на ЕС през 2018г.

По-рано през деня министър Лукарски се срещна и със заместник-председателя на Националното събрание на Виетнам г-н Буй Куок Хиен. Министърът увери домакина, че Виетнам е важен партньор в азиатския регион, като изтъкна, че през последните години отношенията между двете държави се активизират, след редица посещения на високо ниво. „Целта на моето посещение е добрите политически отношения да се развият и в икономически план“, заяви той.

Зам.-председателят на Националното събрание на Виетнам г-н Буй Куок Хиен заяви, че виетнамският народ дълбоко признава помощта на българския народ във възстановяването след войната. По думите на домакина икономическото сътрудничество и стокообменът се подобряват, като много селскостопански продукти от България са известни на виетнамския пазар. Зам.-председателят на Националното събрание посочи, че съществува сътрудничество в образованието и културата. „Потенциалът в икономическите взаимоотношения обаче е огромен. Бихме желали да има повече български проекти във Виетнам, вярвам, че посещението ще допринесе затова“, каза още домакинът. Г-н Буй Куок Хиен отбеляза, че Националното събрание продължава да подобрява законодателството по отношение на инвестициите и условията за бизнес, а пазарът на Виетнам е голям със своите над 90 милионна население. „Бихме желали икономическите връзки да бъдат още по-активни“, завърши той.

През 2015 г. стокообменът между България и Виетнам е в размер на 93 млн. щ.д., като износът на България възлиза на 43 млн. щ.д., а вносът от Виетнам се равнява на 50 млн. щ.д. През първите седем месеца на 2016 г. двустранният търговски оборот достига 61 млн. щ.д., от които български износ за 35 млн. щ.д. и внос от Виетнам за 26 млн. щ.д.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА