Last news in Fakti

18 Октомври, 2016 19:32 1 706 14

Какво може да срине "Северен поток 2"

  • северен поток 2-
  • проект-
  • райнер зееле

Според Райнер Зееле, това е политическа намеса

Проектът „Северен поток 2“ е технически и икономически стабилен, като проблеми с неговото строителство могат да възникнат само политическа намеса.  Това бе заявено от директора на компанията OMV – Райнер Зееле, цитиран от РИА Новости.

„Никога не е изключена възможността такъв проект да се разпадне. Това обаче може да се случи не поради други причини, а поради политическа намеса“, заяви Зееле.

Той коментира и причините за разпадането на проекта „Набуко“ през 2013 г.  Целта на газопровода беше да дивирсифицира енергийните потоци в Европа. Той трябваше да направи континента по-независим от руския газ.

Според Зееле причината за неговото разпадане не е била намеса на Газпром. Причината е била, че партньорите по проекта не са успели да намерят газ за него.

„Северен поток 2“ предполага транспорт на газ от Русия, през Балгийско море, до Германия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 tost

    0 0 Отговор
    Северен паток 2 може да бъде сринат само от : Дитка,Кирю,коня,Стокатъра и сие :))))))))

    Коментиран от #2

  • 2 Ник

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "tost":

    Имаш един "+" от мен
  • 3 ДесаДидиКироКоняСтокатъра и сие

    0 0 Отговор
    Предлагаме Виниту да избере чрез конкурс турски фирми, които да построят газов терминал за американски втечнен газ в София и един газопровод "Ганьопровод", който да обикаля няколко пъти Бъгария - колкото по-дълъг, толкова повече за строене и после ремониране и съответно повече за крадене и ще изтеглим още няколко милиарда заем, че миналогодишните 20 не ги усетихме! "Ганьопровод" ще стига до Варна, където ще посторим газопровод Еврогейлибераст до останките от Украйна! Тя ще бъде посъветвана от западните си пратньои да изтегли многомилиарден заем от Световната банка за да разшири и модернизира газопреносната си мрежа. И ако до нея не достигне и едно кило американски газ, ще може да я продаде на стратегически западен инвеститиор за 1 долар, който да търкаля на говото руски газ по нея! Ако пък стигне, хем може Виниту да се бие в гърдите, че е откраднал още милиарди на гърба на балъците, хем ще продаваме американси газ на Европа, на която хич не и пука каква ще е цената, важното е че няма да е руска газта!

    Коментиран от #4, #5

  • 4 ТЕК БЕХ и Американските Централи

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "ДесаДидиКироКоняСтокатъра и сие":

    Браво бе,
    Ти си майстор на късият разказ!
    Така не съм се забавлявал отдавна :-))
    Поздравления!
  • 5 Павел

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "ДесаДидиКироКоняСтокатъра и сие":

    Точно казано... Винетуу може да построи само онова, което после обръчи от фирми на няКОЙ да ремонтира скорострелно, "усвоявайки" милиони, а с годините и милиарди от бюджетни и европари.... Иначе се строи ударно вярно, но като погледнем разходната част, прилича на жив обир на банка... Но това е традиция тук още от "великият" според някои шибекманиаци соц, където дори "великият" но диктатор, наричайки се "другар" наш Тато, и уж партизанин, а пушка не хващал чиляка и надолуу по веригата на НАШ ЧОВЕК мафията ни будалкаха постоянно за какво ли не. но тогава поне имаше някакъв контрол и асфалта бе по-качественно полаган и правен. Сега се "усвояват" луди пари от мафията на власт, от всички партии на власт, но полза нямаме. Е, някои мафиоти станаха едри милионери, а няколко човека и милиардери дори. Но за нас фолка говорим. Но аз не упреквам Винету, Гоце и останалата мафия. УУпреквам Правосъдието, МВР и БА, че ги търпи десетилетия на постовете, а не са в пандиза... те са виновни, понеже са ИНСТИТУЦИИ за борба с мафията и престъпността. Ние останалите не можем, нямаме привилягията да сме на постове за тази цел. А онези на постовете не искат. Абе нема оправия в Абсурдиландия хийр. Вече и праунуците на ония вехти номенклатури са назначени на власт....
  • 6 гост

    0 0 Отговор
    А Турция два дни след посещението на бащицата подписа с врага Израел за тръбичка със по-голям капацитет от Турския пАток и възможност за удвояване при по-голямо търсене . Май след две-три годинки някой ще се моли на Украйна да не спира транзита , щото другите варианти са "непопулярни" . Това за някои "неразбрали"
  • 7 незнайния

    0 0 Отговор
    В България, не без помощта на лобистите от Газпром се е наложило мнението, че транспорта на втечнен газ е изключително скъп тъй като само един терминал струвал милиарди. Като, че ли газопроводите по десетки хиляди километри не струват милиарди също. При много дълги газопроводи през сложни терени, под вода и през много държави транспортът на газ по-тръби се оказва дори по-скъп. Целият транспорт на втечнен газ с втечняването му, транспорт, регазификация и застраховки от САЩ до ЕС днес се изчислява на $1.59/MMBtu или $61 за 1000 м3, като при закупуването на газ от Henry Hub за $2.0/MMBtu може да бъде доставен в ЕС на цена от $3.59/MMBtu или $138.6 за 1000м3.

    Коментиран от #8

  • 8 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "незнайния":

    Ами направи терминал и доставяй по-евтин газ, бе пич! Пазарна икономика е, в България не толкова, но на запад е така и едва ли някой ще те спре!

    Коментиран от #9

  • 9 незнайния

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "кроко":

    Ами точно това предстои , за голяма мъка на Кремъл и "българските" му
    клакьори , Гърция и Турция вече имат по един и плануват втори , като този в Александрополис ще бъде с европейско финансиране и за целия балкански регион , плюс този в Хърватска който също е на 5-600 км от България , а на тях може да се докара газ от сто места и то договорен на борсови цени кораб за кораб , а не със заробващи договори за по 20-30 години , съответно без "политически" съображения

    Коментиран от #10

  • 10 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "незнайния":

    "заробващи договори за по 20-30 години"! - айде по-полека с годинките! Иначе много хубаво че строят такива терминали, но после на къде ще ходи тоя газ? В смисъл къде са регионалните газопроводи? По принцип никой няма да тръгне да строи терминали или газопроводи без да си е направил сметката за колко години ще си избие инвестицията, т.е. да предполага на какви цени може да продава в региона.

    Коментиран от #11, #14

  • 11 незнайния

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "кроко":

    От януари 2014г газовата връзка между Кула и Валовища в Гърция е реверсивна, като вече има капацитет от 3 милиона м3 на ден. Някои повдигат въпроса дали Гърция има резервен газ за нас. През 2012г Гърция е изразходвала 4.4bcm газ, като 3.0bcm (малко повече от нашето годишно потребление) е използвала за електропроизводство. Гърция е вече втората държава в ЕС след Италия по дял на производство на ток от фотоволтаици, което намалява дела на произвеждания й ток от газ по естествен начин. Въз основа на подписано споразумение от 1 юли 2016г български лица могат да закупуват природен газ от Гърция или направо от транзитирания газ за Гърция през България. Това ни дава възможност да купуваме руски газ от Гърция, ако е по-евтин там, да изнасяме ток за Гърция срещу който да внасяме газ или да внасяме примерно танкери с втечнен газ там срещу които да ползваме газ, който пренасяме за гърците и т.н.

    Другата връзка с Гърция - IGB е в дълъг застой поради неясни причини. Газопроводът е с капацитет 3-5 bcm на година, реверсивен и ще бъде дълъг 168.5км, 28.5км от които в Гърция и 140км в България. Ще започва от Комотини, ще минава през Хасково и ще достига до Стара Загора. Цената му се оценява на 200 милиона евро, като около 25% ще бъдат поети безвъзмездно от ЕС. За последно започването на строежа му е отложен до есента на 2016г. Проектът е особено важен, тъй като ще ни осигури косвена връзка до всички доставчици в света на втечнен газ. Би могъл да ни осигури връзка и д
  • 12 незнайния

    0 0 Отговор
    Би могъл да ни осигури връзка и до новоразработваните находища от Египет, Кипър и Израел. През 2011г Гърция специално реконструира своя терминал за втечнен газ в Revythousa, на 45км западно от Атина за капацитет 5.2 bcm годишно с цел да улесни доставките на втечнен газ за България и Турция. Реконструкцията включва построяване на трети резервоар, който увеличaва капацитета с 40% до 225,000 м3 LNG. Обмисля се също строежа на нов терминал за втечнен газ в северна Гърция, като голям дял от приемания втечнен газ от там би могъл да се насочва за България по IGB. През северна Гърция ще минава и газопровода TAP с първоначален капацитет 10 bcm годишно, който ще бъде увеличен с допълнителни компресорни станции после до 20 bcm годишно. При това газопроводът ще е напълно реверсивен и ще позволява пренасяне на газ и от Италия към Гърция и България. Очаква се строителството му да започне през 2016-та и да завърши през 2019-та година, като ще може да осигурява Каспийски газ от Гърция за България чрез локалната му връзка при Комотини с IGB.

    Газопроводът с Турция - ITB може да ни осигури газ чак от Азърбейджан, както и косвена връзка до терминал с втечнен газ. Предвижда се капацитетът му да е 1-3 bcm с взможност да се увеличи до 5 bcm. Проектът е в много начален стадий, като някои са оптимисти, че газ по тази тръба може да тръгне през 2016г.

    Газопроводът до Сърбия, София – Димитровград – Ниш, ще бъде реверсивен, с капацитет 1.8 bcm и възможност до нарастване до 5 b
  • 13 незнайния

    0 0 Отговор
    Газопроводът до Сърбия, София – Димитровград – Ниш, ще бъде реверсивен, с капацитет 1.8 bcm и възможност до нарастване до 5 bcm годишно. Ще бъде дълъг 150км, като 50км ще са в България. Връзката ще е също изключително важна тъй като би ни дала достъп до големия газов преносен и търговски център в Baumgarten, долна Австрия.
  • 14 незнайния

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "кроко":

    За колко години е договора ни за транзит с Газпром до 2029 г. , миличък знаещ ? И от преди колко години е договора по който купуваме сега ?