Last news in Fakti

19 Октомври, 2016 12:09 1 392 0

Цигарите поскъпват през следващите две години

  • цигари-
  • данъчни закони-
  • акцизи-
  • акцизни складове
Цигарите поскъпват през следващите две години - 1

Увеличение на акциза на цигарите от 1 януари 2017 г. приеха депутатите. Парламентът прие на първо четене промените в данъчните закони.

Размерът на акциза не трябва да е по-малък от 168 лева за 1000 къса от 1 януари 2017 г. и не по-малък от 178 лева за 1000 къса от 1 януари 2018 г., предвиждат приетите на първо четене промени. В момента размерът на акциза е не по-малък от 161 лева за 1000 къса.

Промените в данъчните закони предвиждат възможност за подаване на годишна данъчна декларация от наследниците на починали лица и намаляване на безкасовите плащания от 10 000 на 5 000 лева. Предлага се също годишната данъчна декларация на физически лица да се подава само по електронен път за доходите, придобити след 1 януари 2017 г.

С 88 гласа "за", 24 "против" и 18 "въздържал се" депутатите одобриха на първо четене промените в Закона за акцизите и данъчните складове, с които се променят и още шест закона - Законът за данък върху добавената стойност, Законът за корпоративното подоходно облагане, Законът за данъците върху доходите на физическите лица, Законът за местните данъци и такси, Законът за счетоводството и в Законът за ограничаване на плащанията в брой.

Срещу този подход възразиха от БСП, като посочиха, че отново промените в данъчните закони са пакетирани в един. Социалистите отбелязаха, че измененията трябва да стават по реда на закона за нормативните актове.

Петър Славов от Реформаторския блок апелира да не се приема данък "покойник" и постави въпроса как наследниците на починали лица, упражняващи свободна професия, ще знаят какви доходи са получили близките им, за да ги декларират.

Колегата му Мартин Димитров възрази срещу ограничаването на безкасовите плащания и предвидената промяна данъчните декларации да се подават само по електронен път. За да си купиш кола на село, трябва и продавачът и купувачът да си направят банкова сметка, посочи той. По думите му 5000 лева е твърде ниска сметка за България. Според него промените са наивно лобиране в полза на банките.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА