Last news in Fakti

21 Октомври, 2016 19:24 2 277 1

Валонска спирачка блокира СЕТА

  • сета-
  • ес-
  • канада-
  • търговско споразумение

Не се знае дали ЕС ще продължи да преговаря с Валония в опит да постигне компромис

Валонска спирачка блокира СЕТА - 1
Снимки: БТА/АР

Преговорите между Брюксел и делегацията от Отава с премиера на белгийската провинция Валония за планираното споразумение за свободна търговия ЕС-Канада (CETA) приключиха неуспешно. Това съобщи белгийската радио-телевизионна компания РТБФ. 

Всички 28 страни членки на ЕС подкрепиха споразумението, но белгийското правителство не може да даде съгласието си без подкрепата на пет местни администрации, а френскоезичната Валония твърдо се противопоставя на сделката. 

Министърът на външната търговия на Канада Кристия Фрийланд напусна преговорите и също обяви, че те са приключили безуспешно.

Фрийланд заяви, че не вижда възможност за приключване на търговското споразумение с ЕС, цитирана от ТАСС. "За мен и за Канада изглежда ясно, че в момента ЕС не е способен да има международно споразумение, дори със страна с европейски ценности като Канада", обобщи Фрийланд. 

Валонска спирачка блокира СЕТА

Споразумението, което изисква съгласието на всички 28 членки на ЕС, трябваше да бъде подписано идната седмица. Валония се противопостави, лишавайки федералното правителство от възможност да даде одобрението си за пакта. 

Не се знае дали през идните дни Брюксел ще продължи да преговаря с Валония в опит да постигне компромис. Според източник от ЕК обаче това не е краят на процеса, отбелязва ДПА.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 име

    0 0 Отговор
    е има истински патриоти в европа -валония .ЗАЩО НЯМА РЕФЕРЕНДУМ ЗА ТОВА У НАС?