Last news in Fakti

27 Октомври, 2016 15:09 2 394 11

Шести блок на Нововоронежката АЕЦ, излезе на 100% мощност

  • шести блок-
  • нововоронежката аец-
  • мощност

Първият в света енергоблок от най-иновативното поколение „3 плюс“

Шести блок на Нововоронежката АЕЦ, излезе на 100% мощност - 1

Първият в света енергоблок с реактор ВВЭР-1200 от най-иновативното поколение „3 плюс“ - Шести блок на Нововоронежката АЕЦ (НВАЕЦ), излезе на 100% мощност. Това стана по време на работно посещение в централата на новия генерален директор на руската държавна корпорация „Росатом“ Алексей Лихачов. „Извеждането на пълна мощност на иновативния Шести енергоблок на Нововоронежката АЕЦ е изключителен успех за руската ядрена индустрия“, заяви Лихачов.

„Енергоблокът бе изведен на пълна мощност през нощта на 26 октомври“, съобщи помощник-директорът на НВАЕЦ по информационното взаимодействие Ина Кудряшова.

Енергийното стартиране на Шести енергоблок на Нововоронежката АЕЦ бе на 5 август 2016 г., като оттогава в течение на 145 дни върви усвояването на мощност до номиналното ниво от 100%. Разрешението от Ростехнадзор за предаване на енергоблока в опитно-промишлена експлоатация бе получено в началото на септември. В края на май най-иновативният енергоблок в света бе изведен на минимално ниво на контролирана мощност, а физическото стартиране се състоя на 24 март 2016 г.  Блокът е изключително важен за „Росатом“, защото е референтен за ВВЭР-1200.

Изборът на НВАЕЦ за първо работно посещение на новия генерален директор на „Росатом“ никак не е случайно, защото именно НВАЕЦ е уникална по своя род централа, защото всичките й блокове са главни, т.е. първо тук се строят като прототипи преди да бъдат изградени, където и да било другаде по света. Според прогнозите на „Концерн Росенергоатом“, електроенергийната дивизия на „Росатом“, до края на годината Шести блок на НВАЕЦ ще произведе 2,2 млрд. квтч. електроенергия, а общо всички блокове на централата – над 16,2 млрд. квтч.

Пускането на Седми енергоблок на централата се очаква през декември 2017 г.

Иновативните енергоблокове от поколение „3 плюс“ имат подобрени технико-икономически показатели, осигуряват абсолютна безопасност при експлоатация и напълно съответстват на постфукушимските изисквания за безопасност на МААЕ. Особеност на тези енергоблокове е голямата им наситеност – т.нар „пасивни системи за безопасност“. Пасивните системи за безопасност могат да функционират дори в случай на пълна загуба на електроснабдяване и без намесата на оператор. По този начин в Шести енергоблок на Нововоронежката АЕЦ са приложени такива уникални, нямащи аналози в света, системи като системата за пасивно отвеждане на топлината от реактора, рекомбинатори на водорода и уловител на стопилка на активната зона.

Нововоронежката АЕЦ се състои от пет енергоблока. През 1984 г. от експлоатация след 20-годишна работа бе изведен Първи енергоблок, а през 1990 г. – Втори. От тези енергоблокове бе изведено ядреното гориво и те са приведени в ядрено безопасно състояние. Днес в експлоатация се намират три енергоблока.

Иновативните Шести и Седми енергоблокове се изграждат, за да заместят Трети и Четвърти енергоблокове на централата, които трябва да бъдат изведени от експлоатация през 2016 г. и 2017 г. Новите блокове се оценяват на около 215 милиарда рубли (над 3,1 милиарда евро), съгласно разчетите от 2014 г.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ****

    0 0 Отговор
    .@хти фалиралата Русия!
  • 2 фалирала България

    0 0 Отговор
    Ми ние с тия пикливи 1.2 милиарда лв. за два блока кво се оплакваме.
  • 3 висок

    0 0 Отговор
    Чайте ся! Значи там два енергоблока струват 3,1 млрд€ общо. А на нас ни продават по 3,9 млрд€ единия???? Значи са прави тези които казват че рашките ни доят в цените!

    Коментиран от #6

  • 4 висок

    0 0 Отговор
    Към #2. Пич 3,1 е за два енергоблока, не само за реактор!!!

    Коментиран от #7

  • 5 Гост

    0 0 Отговор
    И къде видяхте че ДВА струват 3.1 милиарда евро??
    Къде го прочетохте?
  • 6 Трол

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "висок":

    Типично козяшко-тролско словоизлияние, превърнато в първосигнална система. Никъде в темата не е дадена някаква цена, но козашкия трол веднага започва-писък от отвъдното, дават ни ги скъпооооо! Алооо, пълзящия трол, никой вече нищо няма да ни дава, не на тройна, на сто пъти по тройната цена, нищо няма да ни дават. Успокой се, глътни си лигите и чакай зелена карта!
  • 7 нисък

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "висок":

    Кой ти го каза това, че продават по 3.9 единия? И само за реактор ли е или блок с всичко останало?
  • 8 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    дааа сега ще видя къде е въпросната централа на картата и дано е по-далечко щото сдяланото в русия си е сдялано,колкото и да го рекламират като качествено и надеждно!

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "стоян георгиев":

    Деске когато няма какво да кажеш е по добре да замълчиш. Защото ето как се изложи отново.

    И ако твърдиш че в поста ти има и една буква истина значи си за освидетелстване. А иначе счупи всички рекорди по написани опашати лъжи.
  • 10 тъп трол

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "стоян георгиев":

    ....неграмотен, през 2014 от 60 новостроящи се АЕЦ-и в света, 29 са руски. Според теб дали руснаците омайват половината свят с празни приказки и ония не подозират колко некачествена е руската техника? Освен това, отскоро правят и гориво за американски реактори.

    Ходи си по гей парадите и питай после за безплатни памперси и евтин бензин.
  • 11 Енергетик

    0 0 Отговор
    Реакторите за износ са винаги по-скъпи. Двойно, тройно, колкото толкова. Какво сте се разпищели?