Last news in Fakti

28 Октомври, 2016 17:40 12 789 59

Откриха нефт в Черно море

  • нефт-
  • открит-
  • черно море

Находището се намира в блок "Хан Аспарух"

Френската компания Total е открила запаси от нефт в Черно море, съобщи Offshore Engineer.

Нефтът е открит в блок „Хан Аспарух“, като това става ясно от днешния доклад на компанията. Това е първи кладенец на такава дълбочина в българския участък на Черно море.

Откритието е направено по време на сондажи с кораба Noble Globetrotter II. Те са продължили 4 месеца. В доклада се посочва, че това откритие „предоставя нови сценарии за развитие“. Това опровергава и твърденията за липса на находища в региона. 

Новината беше потвърдена от вицепремиера Томислав Дончев по време на на заседанието на Тристранния съвет.

„Надявам се по този начин заседанията ни да бъдат по-комфортни", така вицепремиерът откри днешното заседание на тристранката, на което се обсъжда Бюджет 2017.

В Черно море са открити залежи на нефт, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев в началото на заседанието на Тристранния съвет. Дончев не даде повече подробности за важната информацията, която огласи.

От представителството на компанията в България посочиха още, че продължава анализът на данните. Френското дружество не се ангажира и с прогноза за възможното количество на нефтените залежи. За природен газ нищо не се посочва, но това не означава, че няма такъв. Практиката показва, че при находище на нефт обикновено се открива и газ.

“Тотал Е&П България”, в която "Тотал" държи 40 процента, а австрийската "О Ем Ви" и испанската "Репсол" – по 30 на сто, получи петгодишно разрешително за търсене и проучване на нефт и газ през август 2014 г. За правото да търси енергийни ресурси консорциумът плати 40 млн. евро бонус на правителството, а инвестиционната му програма в проучванията е за около 1 млрд. лв.

Тази година беше направено първото дълбоководно сондиране на близо 6000 метра дълбочина, каквото досега не е имало в българския шелф. Работата по сондажа приключи през август. Той е един от двата, планирани в блока "Хан Аспарух". Положителният резултат за наличието на петрол вероятно ще даде на акционерите импулс да проведат втория планиран сондаж в блока още идната година.

 



 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А стига бе

    1 1 Отговор
    Като се има предвид колко ни е малко черноморието и че половината бюджет идва от туризма най-малко ни трябват петролни отпадъци по плажовете, след 10 години никой нема да използва петрол и ще се знае че е причинител на 50% от рака

    Коментиран от #10

  • 2 доклада

    1 1 Отговор
    Да не се окаже, че са нефтени петна вместо находище
  • 3 Трол

    2 1 Отговор
    Предизборно и злато направо на кюлчета ще изнамерят. На 5-ти септември платформата беше в пристанище Бургас, на 8-ми потегли за Египет. Ай честит ни нефт!
  • 4 Ник

    2 1 Отговор
    Петрол има не от вчера. Сондите в Шабла са от времето на СОЦ-а и продължават да работят, въпросът е в това какви са залежите.
    Струва ми се, че това си е чиста предизборна пропаганда на ГЕРБ
  • 5 Ганчо

    1 1 Отговор
    Щом са открили петрол, очаквайте скоро български терористи в САЩ и съответната реакция. Ай честито.
  • 6 gost

    3 0 Отговор
    Преди 1990 това че има нефт в Черно море се казваше и учеше в училище по география. Сега се прави сензация от факт отдавна известен.
  • 7 Коча

    1 0 Отговор
    верно ли бе?А аз си мислех,че има само вода
  • 8 некойси

    2 1 Отговор
    И следващата стъпка е идването на чуждестранни компании, които да смучат нефт и да ни подхвърлят трохички и да изнасят всичко на вън.

    Коментиран от #11

  • 9 Картър

    2 1 Отговор
    Ник е прав, количеството е малко и не си заслужава, но Бокич си вдига рейтинга заради изборите.
  • 10 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "А стига бе":

    Тази глупост кой ти ти я наби в промития мозък?
    Като гледам Норвегия, Катар и САЩ, тънат в нищета и замърсяване! Браво, по-голяма тъпотия не мисля, че някой може да роди!
    Пък туризма ни носи големи приходи, само в съня ти!
    Нефтът, драги ми смехурко, ще е основен продукт още стотици години!!!

    Коментиран от #15

  • 11 кроко

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "некойси":

    Именно! Срещу 1% от печалбата, че времената са трудни, икономиката е в криза, цената на златото е ниска, а ние сме ларж и мислим за тия, които си пълнят гушите. Но те до сега да се дошли, ако имаше достатъчно петрол.
  • 12 555

    0 0 Отговор
    УРРРАААА....бензина пак ще поскъпнееее....и картели пак нямаааа...
  • 13 бай Пешо

    0 0 Отговор
    Ей журналиста да си смениш заглавието на статията.Първо в Черно море находища на нефт има от откакто е открит като природен ресурс като най големи са в Румъния и Украйна а в България първиат нефт е открит през 1952 год. край село Тюленово така че пич мисли преди да пишеш такива заглавия.
  • 14 Селянина с Колелото

    0 0 Отговор
    Те го откриха преди 40-50 години.
  • 15 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Норвегия,Катар ,САЩ не са колониални държави като нас.Какъв е проблема да ни го вземат срещу 1% като златото,или да ни го продават на извънземни цени като тока от двата теца. И екваториална Африка е богата на природни богатства , но нещо да са разбрали от това,колонизирани от великите сили стотици години.

    Коментиран от #32

  • 16 onq s konq

    0 0 Отговор
    Излезе ли наш нефт,няма южен,няма турски - пускаме по тръбите "Български поток",а цените за литър гориво стават като в Русия и Щатите!

    Коментиран от #19

  • 17 рес еоод

    0 0 Отговор
    Да не са пробили някоя руска тръба
  • 18 Тошибиян

    0 0 Отговор
    Нефта отива за западните корпорации а за бг народ ше има шепа миди от дъното честито ви находище хахаха политиците ща намажат яко милиони от това но само те
  • 19 на коня под опашката

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "onq s konq":

    Тази мисъл пак от мен е излязла!
  • 20 ПЕТРОВ

    0 0 Отговор
    РУСНАЦИТЕ ГО ОТКРИХА ПРЕДИ 45-50 ГОДИНИ И ЗАТАПИХА СОНДАЖА. ЗАЩО - СЪДЕТЕ САМИ.
    СЕГА ,ТАЗИ "НОВИНА" Е САМО ПРЕДИЗБОРЕН БАЛОН И УТЕХА ЗА ПРОВАЛА НА ЮЖЕН ПОТОК ОТ СТРАНА НА СДС И ГЕРБ.
    СДС СА ДНЕШНИТЕ РЕФОРМАТОРИ -ЗА СВЕДЕНИЕ.
  • 21 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    неприятна новина за руските тролчета тук.то не беше тръбене че няма петрол и газ .лоша работа ако открият тук петрол и газ,вече няма да пращаме милярди доларчета в русия за тези суровини ,които после частично да се връщат в ивестици в хора като първанов ,пеевски ковачки и в ценностите дето изповядват.

    Коментиран от #23

  • 22 Продавай

    0 0 Отговор
    Я сега намерете на кой да го продадем или някой да го добива, та да може да си купуваме нашия петрол на високи цени, като със златото. Хайде нямам търпение да провалите всичко, все едно чакам следващият епизод на Game of Thrones !
  • 23 на Деса шушито

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "стоян георгиев":

    Задръж полюцията си! Дано да има, ама няма! Т.е. има количества недостатъчни някой да се нагърби да ги експлоатира. Ако има ще се радвам и ще "полюцираме" заедно! Да, ще ги експлоатират чужди фирми, ние нямаме техническите възможности. Ноу проблем. Но да не са условията, като за златото. Защото ако имаме такъв ресурс трябва да го продадем най-изгодно. С клаузи за продажбата му в страната на префернциални цени, а не като на американските тецове, а да и не, като на лонополиста "Лукойл". Защото се опасявам, че родните ни политици ще си вземат комисионните и ще го набутат на народа. Без значение сини, червени и мембяни.

    Коментиран от #37

  • 24 трололюбец

    0 0 Отговор
    По спокойно бе, ушанки , това е само първия блок и първия сондаж , а има още три с поне по пет сондажа във всеки , пазете си силите , че знаете ли колко такива " неуспешни " предстоят , ше ви пресъхнат устите да плюете , разпределяйте си опорните точки , че накрая ше вземете да се удавите в собствените си лиги , има мнооого да си мечтаете за старите "славни времена ", хахахахаха

    Коментиран от #25

  • 25 Трол

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "трололюбец":

    Няма да тролиш повече от мен! Френската плотформа си вдигна чукалата и е в Средиземно море. На теб това нищо ли не ти говори, освен вътрешните ти гласова?

    Коментиран от #26, #27

  • 26 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Трол":

    Не знаех че французите също участват в сондажите,но ако е така както казваш -че френската платформа е абдикирала, Е ДОБЪР ЗНАК.А единственото логично обяснение е,че е ОТИШЛА ДА ВИКА НА ПОМОЩ ОЩЕ ПЛАТФОРМИ ,ЩОТО РАБОТАТА Е СЕРИОЗНА!
  • 27 трололюбец

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Трол":

    Според теб какво трябва да прави като си е свършила работата , да кисне в Бургас като тръбичките на бащицата , дето вече станаха златни от наеми или да работи на друго място , докато дойде време за следващите сондажи ? Ако не си наясно как се работи в истинските фирми , не си въобразявай ,че седят и чакат обаждане от Кремъл , а за другото не се тревожи , напролет пак ще имаш възможност да я погледаш отблизо

    Коментиран от #34

  • 28 незнайния

    0 0 Отговор
    Общото търсене на петрол в света ще достигне своя пик през 2023 г., увеличавайки се с 3,3% спрямо 2015 г. до 97 млн.барела на ден. Към 2035 г. потреблението на петрол ще е 87 млн.барела на ден, което е със 7% по-малко от текущите показатели в базовият сценарий, се казва в подготвено изследване от консултантската компания VYGON Consulting.

    Основна причина за такова понижение ще е намаляването на потреблението както при автомобилния транспорт, така и в енергийния сектор. Намалението на потреблението на петрол в страните от ОИСР през 2035 г. ще е 27%
  • 29 незнайния

    0 0 Отговор
    В момента се извършва промяна на световния енергиен пазар, смята изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол, като отбелязва, че двигател за промяната са възобновяемите енергийни източници, като при това центърът на тежестта на чистата енергия се измества към развиващите се икономики.
    По данни на МАЕ, през 2015 г. всеки ден по света са се инсталирали по 500 хил. слънчеви панели за производство на енергия.
    Според прогнозата на МАЕ, през 2021 г. дела на чистата енергия в световната структура на енергопотреблението ще нарасне с 42%. В електроенергетиката дела на енергията, получавана от екологично чисти източници ще е 28% (през 2015 г. тя е била 23%), прогнозира агенцията.
    Световен лидер по производство на енергия от ВЕИ, според прогнозата на МАЕ ще е Китай, като страната ще осигурява около 40% от общия ръст на чистата енергия през 2021 г. През 2015 г. по данни на агенцията, в Китай се инсталират средно по две вятърни турбини на час.

    Коментиран от #30

  • 30 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "незнайния":

    Ами нали има още незнам си колко блока с незнам си колко сондажа, бе?! Що не отиде да дупчи там, ами си е заминала? Я не се правете на разсеяни, много добре знаете че това са предизборни фишеци на тиквоча. Ако имаше достатъчно петрол или газ, още преди години, когато цените бяха в небесат, щяха да почнат да точат.

    И да знаеш, десостояне, че винаги ще те бъзикам за тая твоя наивност. Също както с безплатните памперси.

    Коментиран от #31, #33

  • 31 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "кроко":

    Това беше до онзи, който обича тролските ласки, №27
  • 32 antimediator

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Не са колониални държави, защото там такива като теб няма.
    В изброените държави може да има някои психичноболен който да си мисли , че е русофил, но нормални хора които да обясняват на другите, че руското л..но мирише на-хубаво няма!
  • 33 трололюбец

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "кроко":

    Ами то това дупчене не е като онова , дето ти го дупчат на тебе когато си искаш , щото едно "сондажче" струва по неколкостотин милиона , за осигуряването на които си има графици и процедури , разбирачо , а и ако не си в курса другите блокове са на други фирми и кой и кога ще дупчи си е лично тяхна работа , вие мислете как ще отразявате опорните точки

    Коментиран от #35

  • 34 Трол

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "трололюбец":

    Най-вероятно резултатите от направените досега изследвания показват, че няма достатъчни количества газ, за да бъдат те обявени.
    "Към този момент не може да се твърди убедено, че има газ, който ще служи за бъдещото развитие на газовата инфраструктура у нас. Липсата на новина, че има откритие, показва ниската перспективност на прокарания сондаж. Сондирането при тези дълбочини на морската вода е много скъпа дейност, така че, вероятно, тези, които ще инвестират в бъдеще, ще се замислят дали има необходимост и потенциал да бъдат вложени средства", смята той.
    Вицепремиерът Томислав Дончев отбеляза от своя страна, че окончателна информация няма да има преди да има 4-5 сондажа.
    Значи виципремиера казва, че за окончателна информация трябват 4-5 сондажа. Тогава информацията за наличието на нефт след първия сондаж каква е? Първична, крайна или предизборна? Защо сондажната платформа не е продължила сондирането а сега е край бреговете на Египет и сондира там?
  • 35 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "трололюбец":

    Чети малко кво съм ти писал, любителю на тролските ласки: отдавна се знае за тоя нефт и ако имаше нужда от доп. проучване или ако имаше достатъчно нефт за добив, това щеше да се направи още преди години, когато нефта само скачаше. Ся на тия ниски цени е пълен ъпсурд, няма за к'во да получавате оргазъм герберските тролове!

    Коментиран от #39

  • 36 Селянина с Колелото

    0 0 Отговор
    Май и топлата вода след нефта са открили. То нефт има край шабла от панти века, навремето като го намериха и паднаха залежите в СССР, то се вдигна олелия до небето и спряха сондажа. Балъци смотани!
  • 37 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "на Деса шушито":

    кво ще стане не е ясно.петрола по целия свят го добиват частни компании .ако се намери петрол в българската част на черно море ще се намали зависимостта ни от руски петрол,което ще доведе до намаляне на порочната ни зависимост от путин и компанията които освен мизерия друго нищо не водят след себе си.та самата новина е чудесна ,сега нека видим кви ще са подробностите!

    Коментиран от #38

  • 38 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "стоян георгиев":

    Деске ма ,понеже си много лековерна и твърде наивна да взема да та попредупредя малко ма.

    Ми не ти ли се струва че тези "открития" ги оповестяват точно предизборно?
    Ми не та ли претеснява че не се споменава количество залежи, дълбочина и възможен метод на добив? Ми нали точно за тия подробности се проучва и в частност сондира.

    Ми не та ли притеснява че при евентуален добив, едва ли не той ще последва златото на България. Бай г.з ще подпише концесии и бай бай печалби и евтини горива.

    Коментиран от #40

  • 39 трололюбец

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "кроко":

    Мерси за "секретната" информация , те от Тотал и ОМВ нали не са знаещи като теб и ей тъй от нямане друга работа решили да си поиграят на сондажчета за едни 500-600 милиона евра , че и 40 милиона дали на държавата предварително , балъците , да вземат да идат при чичко Златев да ги научи как се правят 70-80 милиарда оборот и си все на загуба без да платиш една стотинка на държавата , тия западни навлеци , само бъркат "бизнеса" тука на наште хора

    Коментиран от #44

  • 40 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "Бай хой":

    я ти ми обясни колко човека бягат от южна корея в северна щото не си наивен и ги знаеш тези работи :)!гледам по-компетентен си от тези дето са намерили нефт в морето ,та сигурно и за избягалите в северна корея си толкова запознат.:)!ти сигурно също си избягал от някъде както се вижда от писаниците ти ,но ми се върти една дестинация наречена 4 ти километър .

    Коментиран от #41, #45

  • 41 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "стоян георгиев":

    То че имаш "вътрешна" и лична информация как е на четвърти километър е ясно още от пет километра разстояние.

    Явно си цар на спама, но за кореите, кой на къде бяга, кой кого е нападнал, кой е победил и кой заплашва с ядрено оръжие са съвсем различни теми и не съм длъжен да ти обяснявам всичко , а още по малко тук.

    Та по тъпите номера на другаря бойко борисов и партията му герП се хващат само високо интелигентите като киро, онья, деса и сие.

    Преди няколко месеца продажника бай г.з трябваше да развали "Южен поток" и тогава търсеше и направо започна да вади газ от това находище. Сега преди изборите направо намери нефт и без да уточни най важните параметри резултат от дадено проучване а именно вид на залежите, обем, и метод и цена на добив лъже като възрастен евро ром.
    Помним и същата простотия как когато закри АЕЦ Белене започна да строи хамерикански аец в Козлодуй с уестингхаОс. Докога ве дескин ще ви лъжат като деца и вие ще се радвате на "фалите" на Русия. И докато чакате това да стане то от милата ни Родина не остана и камък върху камък. Добре че родителите ни през социализма са изграждали с труд та сега да не сме по колиби и пещери.

    Коментиран от #42, #48

  • 42 antimediator

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Бай хой":

    не можа ли до сега да разбереш ,че Белене и Южен поток бяха политически мероприятия на Москва.
    Целта бе по някакъв начин на пробие ЕС и тогава нашите политически кратуни не се усетиха.
    Като си толкова отворен какво щяхме да спечелим от Тройния шлем?! и
  • 43 Бай хой

    0 0 Отговор
    Деске, политически мероприятия в колониален стил са мерприятията по спиране на всички инвестиционни проекти. Налоени са санкции на България и се спират всички перспективни проекти. Лансират като алтернатива безумно скъпи, фактически невъзможни и абсолютно неизгодни алтернативи. Дори и не крият политическите мотиви за провалянето на перспективните и икономически изгодните проекти. Такива диктаторски методи които си позволявт лица като байдън, маккейн, нюланд идр, не е имало дори и при комунизма…
    Провалят бъдещето на тяхно величество Децата на България с единствения мотив че така щяли да помогнат на някой да навреди на трети. Жалка история сътворена от нещастни душици.
    Немога да простя на изродите прогонили децата ни от България.

    За предателство наказанието е едно. Смърт,смърт,смърт.
    Всички виновни трябва да си понесат заслуженото наказание.
  • 44 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "трололюбец":

    Амии, чичко ти златев се учи от такива като тях, дето дават 1б от печалбата, от такива като сиймнес, дето без да са си приготвли нещо за бутане под масата, не подписват договор.
  • 45 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "стоян георгиев":

    Я ти кажи, намери ли си безплатни памперси? Напълни ли резервоара в Австрия? Ако ти се струва далечко, мръдни към Молдова, хем е по-близо, хем разликата е левче, а не центчета.

    Коментиран от #47

  • 46 Бай хой

    0 0 Отговор
    Миличките ми непеончета как ви лъжат.

    При проучване на дадено находище целта и резултата са именно вида на залежите и тяхното КОЛИЧЕСТВО.

    Ако някой ви каже че е открил нещо а някога щял да разбере КОЛИЧЕСТВАТА то той ви ЛЪЖЕ.

    А ако прави изявления точно седмица преди избори той ви взема за БАЛЪЦИ.

    Няма такова животно проучване без да се определят количества на залежите.

    Навсякъде има нефтени залежи но количествата са микроскопични. За да се стигне до добив количествата трябва да са икономически достатъчни за да покрият проучванията, добива и да донесат печалба.

    Всички други празни приказки без да се уточнят поне прогнозни количества са политически бръщолевяния пред простолюдието.
  • 47 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "кроко":

    кроки чакам те да ми отговориш на въпроса с колко бензина в австрия е по евтин от българския?ти кво си мислиш че може да си пишеш глупости еи така ?та отговаряи !ще ти го задавам този въпрос винаги като видя твои пост.

    Коментиран от #49

  • 48 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Бай хой":

    ти що лъжеш ми кажи?що лъжеш за това че избягалите в северна корея са много повече от тези в южна?и от къде знаеш ти дали ни лъжат за нефта а?няма как човеk с твоя умствен капацитет да ръси акъл тук ,не го ли разбра?
    глупостите дето си написал са красноречиви за въпросните ти умствени възможности.да правиш белене е пълна тъпотия ,а патока го спря путин щото е зле с парите и тва беше само пропаганден трик.българия щяла да спре транснационален проект на ес???ти явно си много ненормален,шъ знаиш!та борисов с краварите пунтирали че има нефт в черно море за да спрат южен поток-ха,ха,ха,ха...тва като онзи шизофреничен пост за комсомолците дето били много демократични с теб на чело.та разкажи за бежанците от южна корея там ти е силата!

    Коментиран от #50

  • 49 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "стоян георгиев":

    С 2 евроцента, тролче! И не самов Австрия е по-евтин, тролче!
  • 50 кроко

    0 1 Отговор

    До коментар #48 от "стоян георгиев":

    Айде, айде. Кой лъга за безплатните памперси, за американците в Афганистан... ти светата вода ненапита.

    Коментиран от #51

  • 51 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "кроко":

    и от къде го изчерпи тва инфо?два евроцента са близо 4 ри стотинки.даваи да видим къде в австрия продават толкова евтино бензина та да си купуваме от там.иначе тва за памперсите е твоя спецялност и въобще на цялата кохорта спецове дето по твои думи не сте чели ,а и нямате нужда да четете :)!вие раздавате памперси и заплювате в лицето тези дето твърдят че в българия бензина е един от наи-ниските като цена в европа.та чакам да ми дадеш надежден източник за тези два цента :)!

    Коментиран от #52, #53

  • 52 на Деса шушито

    0 0 Отговор

    До коментар #51 от "стоян георгиев":

    Цъннн, 0.26$. джакпота пак в Деси-Стоян. Козяк пожелава на пълзящото пред посолството, светли бъднини!

    Коментиран от #55

  • 53 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #51 от "стоян георгиев":

    Абе нали ти дадох линк към сайта на евростат, рови назад в раздел бизнес и намери темата от преди 1-2 седмици, там има данни за шестмесечия, и то официални на евростат, не твоите измислени сайтчета. То бива заленял мозък, ама твоя е под всякаква критика. Я кажи, да се посмеем малко, каква била далаверата с бежанците!

    Коментиран от #54

  • 54 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #53 от "кроко":

    има има само дето там пише ето това
    http://www.shofior.com/fuel-prices
    гледам тази таблица и към момента българия е на второ място в ес след полша по евтини горива.та така заплювачо,дето лъжеш.вярно че разликата ни с австрия е 4 ри стотинки ,но в австрия са по-скъпи с толкова :)!

    Коментиран от #56

  • 55 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #52 от "на Деса шушито":

    еи така те харесвам,сега може пак да напишеш за шушито, джакузито и т.н.,но като спореше къде са турците се видя колко ги разбираш нещата ,оказа се че са на 25 км от алепо и сви опашка както става при сблъсък с мен.сега ти остава козяк,шушито и синтактичните разбори,успех!
  • 56 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #54 от "стоян георгиев":

    А я погледни за предишни периоди какво пише за цените на гориватаи от сайта на евростат. Аз нещо не мога да ти разбера тезата - хем ревеше преди че бензина бил скъп и сме наливали пари на Лукойл по схема, а сега бил много евтин. Евтин ама от колко време на сам. Има ли според теб картел на горивата и мислиш ли че цените са истина пазарни, или могат да бъдат по-ниски? Освен това, кагато сравняваме цени в отделни държави, трябва да взимаме предив и акцизите, които може да са различни за България и Австрия например.

    Коментиран от #57

  • 57 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #56 от "кроко":

    ха,ха,ха...сега аз съм твърдял някви работи а?аз твърдях че българския бензин е един от наи-евтините в европа въпреки че не купуваме наи -евтиния петрол ,заради ниския акциз,което бе спора ни с половия.ти твърдеше че българския бензин не е от наи- евтините в европа ,а е скъп и ти заплюваш такива дето правят моите твърдения,заплюваш ги в лицето:))))))))).после , че в австрия бил евтин бензина по твое твърдение и то по-евтин от българския става въпрос за време от преди 2-3 седмици.та сега се оказа ,че в австрия бензина не е по евтин,а в българия бензина наистина е с една от наи-ниските цени за европа.та така заплювачо-лъжец!

    Коментиран от #59

  • 58 Бай Филе

    0 0 Отговор
    Айде... турихме пръста на Русия! Вече не сме зависими от тях, да си го наврат... някъде! До момента ни изнудваха с най-високи цени за горивата, сега... да си... таковат... таковата
  • 59 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #57 от "стоян георгиев":

    Луд ли си, какви 2-3 седмици - аз ти дадох данни от миналата година, когато имаше протести за цените на гориавата! И както ти казах, не е ясно колко е акциза в Австрия и колко в България. А миналата гходина някоой са на нашите цени, други горива са дори с 1-2 цента по евтини. Ама като сложиш разликит в стандарта на живот си е пак странно, щото в ЕС акциза мисля е е горе-долу еднакъв. А ти от де знаеш Австрия на какви цени купува петрол? Казвам ти че нещо не мога да разбера за какво спорим. Ти ме питах къде бил по-евтин, аз ти посочвам държава от ЕС със значително по-висок стандарт от нашия и ти пак нещо спориш, ама за какво.... ако искаш питай пак, пак ще ти отговоря.