Last news in Fakti

9 Декември, 2016 14:03 2 039 6

НЕК изплати пълната сума по арбитражното решение за АЕЦ „Белене“

  • нек-
  • арбитражно решение-
  • аец белене
НЕК изплати пълната сума по арбитражното решение за АЕЦ „Белене“ - 1

На 9 декември 2016 г. Националната електрическа компания на България (НЕК ЕАД) напълно погаси задълженията си към руската АО „Атомстройекспорт“ (АСЕ) в рамките на изпълнение на решението на Арбитражния съд при Международната търговска палата в Женева по проекта АЕЦ „Белене“.

Руската страна е удовлетворена от изпълненото задължение на НЕК ЕАД по изплащане на дълга в пълния обем и в срок, установен в рамките на споразумението за регулиране на отношенията, подписано между НЕК ЕАД и АО „Атомстройекспорт“ на 26 октомври 2016 г.

С обявяването на решението на Арбитражния съд през юни 2016 г. беше установен конструктивен диалог между руската и българската страна и бяха взети всички необходими мерки за намиране на оптимален вариант за възможно най-бързо изпълнение на арбитражното решение.

„През цялото време след арбитражното решение българската страна демонстрираше отговорен подход към решаването на въпроса и се доказа като надежден делови партньор. Между Русия и България има дългогодишно успешно сътрудничество в областта на ядрената енергетика и регулирането на отношенията в рамките на решението на Арбитражния съд за АЕЦ „Белене“ откри нови перспективи за реализация на бъдещи съвместни проекти“, отбеляза първият заместник генерален директор на руската държавна корпорация „Росатом“ Кирил Комаров.

В съответствие с Решението, взето на 14 юни 2016 г. от Арбитражния съд при Международната търговска палата в Женева, дължимата от НЕК ЕАД сума към АО „Атомстройекспорт“ възлиза на 601 617 133 евро.

Според постигнатото споразумение, искането на руската страна вече е изпълнено и сега тя трябва да опрости начислените лихви, които са по 167 хил. евро на ден, считано от 14 юни. Това заяви българският енергиен министър в оставка Теменужка Петкова.

Обособяване на активите в дружество, което да бъде предложено за приватизация. Това според министъра на енергетиката Теменужка Петкова е бъдещето на проекта "Белене": „Притежаваме площадка. След днешния ден ние ще притежаваме и оборудване, което струва 1,2 милиарда лева. Това са 2,6 милиарда лева пари на българските данъкоплатци, които ние не можем да пропилеем с лека ръка. Ако има такъв интерес, той да може да се реализира изцяло на пазарен принцип. Ако и тогава няма такъв инвеститорски интерес, ще се върви в друга посока, ще се търсят други варианти.”

Министър Петкова потвърди, че ЕК е преценила, че няма държавна помощ за "Белене".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 tiger

    5 4 Отговор
    Не се ослушвайте ами давайте проекта на хора които са експерти да довършат централата. Готови са без договори, без ангажименти и пари от държавата. Какво искате още? Направете нещо градивно поне веднъж за 27 години. Само цоцате. Виновни сте вие, не руснаците. Централата ще се отплати, това го знаят и новобранците които имат представа ще е пари и инвестиция. Централата би осогурила и важен стратегически обект. Стига писахте за земетресения и квото чуете оттук-оттам. Нищо не ви разбират кратуните. При сегашните технологии земетресението не заплашва реакторите.
    Има и референдум Да по въпроса. Хайде, действайте. Разрешете да се построи това което отдавна трябваше да работи вече. Развийте Северна България. Пътя Плевен Николпол е вече готов, широк. Знаете кво трябва но искате да цоцате още.
  • 2 хайде бе затрийте това БГ племе

    6 2 Отговор
    българите са оцелявали през вековете с надупвания, присядания, смукане, духане, поднасяне, бягане, а не с бой по НЕГОДНИЦИТЕ. при все че сме най-бедните в европа/ защото всичко като подземна река изтича към МОСКВА / , ние си правим ВТОРА АТОМНА ЦЕНТРАЛА, без изибщо да ни е нужна, но пък ще тече към МОСКВА официална река от нашите пари още сто години напред ГАРАНТИРАНО. и защото само народ от бунаци може да позволява на своите бандити-управници такова НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО В ПОЛЗА НА МОСКВА, накрая централата ще я гръмнат терористи или ще си гръмне сама И ЩЕ ЗАТРИЕ ПЛЕМЕТО НА БУНАЦИТЕ С9ЪВСЕМ ЗАСЛУЖЕНО. впрочем, снощи си говорих с руснаци наглеждащи ни тук, на място и тяхното мнение за българите е точно както го описвам.
  • 3 misli posle govori

    1 2 Отговор
    От 1989г. досега проектът е започван и спиран 3 пъти.
    2.1 млрд са платени досега + последното оборудване от 2млрд лева.
    Дотук от гърба на данъкоплатците са одрани пари за 4млрд лева+
    .Ще питате БСП-рите защо продадоха предните поръчани реактори отново на Росатом, а Прокуратурата не можа едно обвинение да направи, така че да бъдат вече в панделата, като има инвеститори, що продават обратно на матушката бре.
    ТАМ където има проекти за милиарди се крадат милиони.
  • 4 Бай хой

    2 2 Отговор
    Защо нек а чрез него и Българския Народ плащат вересиите на боко тиквата?

    Видяхте ли колко скъпо ни излезе опита на буда тиквата да се прави на управленец.

    Коментиран от #5, #6

  • 5 стратокастър

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Бай хой":

    Толкова народна пара успяха да профукат Първанов /Гоце/ и Р. Овч!

    Сега на ред е следващата подлога на руснаците - Р. Радев !
  • 6 Реалист

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Бай хой":

    РОвч и Курнелия която му беше заместник министър са за разстрел. Гоце и Станигей бяха паравана. Заради такива като теб тролове ще продължаваме да дъвчем дървото. Защото ви бяха малко 45год "социализъма" и продължавате да гласувате за протежетата на БСП(КГБ). Радев е поредната димна завеса за плиткоумниците. Орките на изток никога не са гледали на България с достойнство и уважение. Попитай ги следващия път като ти спускат тезисите на каква азбука пишат и кой им я даде. Бъдещето на България е с Европа а не с изостанал суровинен придатък на света като Рашка.