30 Март, 2017 15:50 952 1

И бизнесът против поскъпването на тока

  • ток-
  • бизнес-
  • електропроводи
И бизнесът против поскъпването на тока - 1

Изразяваме нашето категорично несъгласие с предвиденото увеличение на цена „Задължения към обществото“. Бихме окачествили подобна мярка като „най-мързеливото“ решение за сектор електроенергетика. Смятаме, че резервите и буферите в сектора са достатъчна предпоставка за прогреса към пазарни отношения, което към настоящия момент не се осъществява. Не намираме логика в необходимостта от увеличение на ценообразуващите елементи за високоефективното комбинирано производство, най-вече с оглед края на отоплителния сезон.

Това се посочва в декларация на работодателските организации до Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Асоциацията на индустриалния капитал в България, обединяваща най-големите бизнес и работодателски организации у нас - АИКБ, БСК, БТПП И КРИБ, изпрати писмено възражение до КЕВР срещу предстоящото увеличение на цена "Задължение към обществото", която води до оскъпяване и на крайната цена на тока. Писмото е адресирано до шефа на енергийния регулатор, Иван Иванов.

В документа се посочва, че през първите месеци на 2017 г. държавната енергетика функционираше в условията на несигурност и непредвидимост, което изложи всички участници в системата на риск и изпитания. Форс мажорните обстоятелства доведоха до необходимост от извънредни мерки, които да гарантират сигурността на доставките и вътрешното потребление. Посочените трудности, както и липсата на прозрачност на пазара на балансираща енергия доведоха до съмнения за надеждността на електроенергийната система и подозрения за манипулации в ценообразуването.

Особената политическа ситуация в страната през последните месеци доведе до необходимост от отлагане на редица мерки от страна на държавните институции, в това число и КЕВР – една от които беше частичното увеличението на цената на природния газ. Правим това уточнение тъй като увеличението на цената на електроенергията, посредством т.н. „Задължения към Обществото“ /ЗкО/, е в пряка причинно-следствена връзка с отложеното увеличение на цената на природния газ. Така нареченото „кръстосано субсидиране“, типично, доведе до дискриминационно отношение спрямо индустрията, която ще трябва да плати крайната сметка след края на отоплителния сезон.

Логичният извод е, че предпоставките за своевременни действия от страна на КЕВР бяха налице още в началото на годината, но в резултат от забавените действия на регулатора индустрията ще понесе солидни загуби по изброените направления.

Изразяваме нашето категорично несъгласие с предвиденото увеличение на цена „Задължения към обществото“. Бихме окачествили подобна мярка като „най-мързеливото“ решение за сектор електроенергетика. Смятаме, че резервите и буферите в сектора са достатъчна предпоставка за прогреса към пазарни отношения, което към настоящия момент не се осъществява. Не намираме логика в необходимостта от увеличение на ценообразуващите елементи за високоефективното комбинирано производство, най-вече с оглед края на отоплителния сезон. Остава впечатлението, че въпросните когенерации изпитват остра необходимост от покриване на неясни разходи, оптимизирайки цената за количествата енергия, която подлежи на изкупуване от НЕК на преференциални цени. Смятаме, че е налице противоречие с генералната концепция за високоефективно комбинирано производство, а именно – производството на електроенергия да е съпътстваща, а не основна дейност, която е от естество да предизвика сътресения в ценовите компоненти за всички крайни потребители.

Настояваме КЕВР да потърси по-усърдно алтернативните възможности за оптимизиране на цените, които да не водят до увеличение на цена ЗкО на всеки няколко месеца. В настоящето положение енергоемкият бизнес е поставен под натиска на едновременното увеличение на цена на природния газ и електроенергията и то в период, който се очаква генералното потребление да намалява. Остава впечатлението за избирателност на действията на регулатора, обоснована от обстоятелства намиращи се извън пазарните принципи. Липсата на мерки, които да доведат до пълна либерализация на енергийните пазари затруднява достатъчно едрия бизнес, който към настоящия момент ще трябва да търпи и последиците от закъснелите действия на регулатора.

Призоваваме Ви да преразгледате решението си за предстоящото увеличение на цена ЗкО, в противен случай ще бъдем принудени да изразим недоволството си по начин, какъвто поискат нашите членове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Росен Миленов

    3 0 Отговор
    Политици и олигарси източват стотици милиони от държавните енергийни дружества, а после пълнят дупката с нереални пазрани цени за потребителя. Да, нали сме на последно място по средна работна заплата в ЕС, 850 лв. тук срещу 4500 лв. средно равнище от всички 27 членки, както и по покупателна способност.
    В БЪЛГАРИЯ Е НАЛИЦЕ МАФИЯ, КОЯТО УПРАВЛЯВА ДЪРЖАВАТА И ДЪРЖИ ОБЩЕСТВОТО В ПЛЕН ВЕЧЕ БЛИЗО 30 ГОДИНИ.
    Тази престъпна организация има пирамидална структура, която кореспондира с йерархичната структура на държавното управление.
    Повече прочети тук - http://dogovorat.com/post-3/

    Затова организирам РЕФЕРЕНДУМ ЗА СЪДЕНЕ НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ЛИЦА ОТ ПРЕХОД. Виж тук - https://www.facebook.com/referendum.politici/