Last news in Fakti

25 Ноември, 2011 14:04 1 531 0

Цветан Симеонов: България е добро място за правене на бизнес

  • бтпп-
  • цветан симеонов-
  • бизнес-
  • добро място
Цветан Симеонов: България е добро място за правене на бизнес - 1
Снимки: БТПП

Председателят на Българската търговско-промишлена палата взе участие в Международния форум на Югоизточна Европа, който се провежда в София на 24 и 25 ноември. Той направи представяне в рамките на кръгла маса на тема „Успешни бизнес модели и инвестиционни проекти в турбулентна икономическа среда”, съобщиха от БТПП.

 БТПП като бизнес организация с над 52 000 члена, представляваща повече от 100 браншови организации и 28 регионални палати се стреми да бъде индикатор за сигналите и проблемите на фирмите. Това каза Цветан Симеонов и сподели, че въпреки трудностите, икономиката в България функционира. За това говори годишната класация на българските фирми, изготвена за 13-та поредна година от Палатата, въз основа на повече от 5 хиляди счетоводни отчети. Участниците в тазгодишната класация формират 81,5% от БВП на страната.

 Цветан Симеонов представи и резултатите от изследване на БТПП на нагласите и очакванията на българските предприемачи за бизнес климата през следващата година. На въпрос каква ще бъде икономическата и бизнес среда в страната през 2012 г. фирмите дават по-скоро положителни отговори /57,2%/. Има лек спад в инвестиционните очаквания в сравнение с миналата година. Изследването дава сигнал за проблеми, които срещат фирмите при своята ежедневна работа - бавно административно обслужване, липса на квалифицирана работна сила, корупция, нелоялна конкуренция и др. Бизнесът в България изисква по-добра работа на държавната администрация, по-добри кадри, въвеждане на електронно правителство, отпадане на нуждата от подаване на информация, която вече е налична в институциите, делегиране на правомощия от държавата към НПО и браншови организации, ограничаване и премахване на корупцията, независима съдебна система и др. Освен това настоява за облекчаване на административните процедури при кандидатстване и управление на проекти по европейски програми.

 БТПП ще представи детайлно резултатите от изследването в най-скоро време, като ще ги направи достояние и на съответните институции. Ще предложи и конкретни стъпки, градирани по важност, които трябва да се предприемат с времеви хоризонти.

 Цветан Симеонов изказа мнение, че България е добро място за правене на бизнес - това твърдят и наши партньори от Търговско-промишлените палати на съседните страни, но има още какво да се подобри.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА