Last news in Fakti

5 Декември, 2011 11:51 1 033 0

Износът – основен двигател за оптимизъм през 2012 г. в Европа

  • бтпп-
  • износът-
  • растеж

Проучване на Европалати (Асоциацията на европейските търговско-промишлени палати) сред 70 000 фирми в Европа показва, че основен източник на оптимизъм за 2012 г. са продажбите на стоки на пазари, извън страната, съобщиха от пресцентъра на Българската търговско-промишлена палата /БТПП/.

Участието на България в инициативата на Европалати се осъществява само от БТПП, която вече за 13-ти път проучи очакванията на бизнеса за следващата година.

Резултатите от 19-тото по ред проучване в Европа посочват, че икономическите перспективи за продажбите на чужди пазари са ключов фактор за растеж пред европейските страни. Оптимизмът за 2012 г. във възможностите за износ на стоки е значително по-силен спрямо очакванията за продажбите на националните пазари.

В изследването на Европалати се отбелязва, че несигурността в Европа в макроикономически план влияе значително и намалява нивата на оптимизъм в очакванията за бизнес климата през 2012 г.

Резултатите за заетостта показват, че през следващата година повечето фирми в Европа имат намерения да поддържат сегашните нива на заетост. Бизнесът остава доста предпазлив и в очакванията за инвестициите през идната година.

Перспективите в България за 2012 г., оформени са базата на 586 анкетирани фирми, са предимно положителни и попадаме сред първите страни по оптимизъм. Въпреки това предприемачите в България, както повечето европейски мениджъри, остават резервирани спрямо очакванията за увеличение в заетостта и инвестициите през 2012 г.

Дългогодишният опит на БТПП при проучването доказва, че оптимистичните перспективи се реализират, но не за всички фирми. Като цяло предприемачите остават предимно оптимисти, разчитайки, че ще осъществяват бизнес намеренията си в една прозрачна среда, в която ще се реализират необходимите промени за подобряване на условията за бизнес.
 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА