Last news in Fakti

19 Януари, 2012 12:15 1 320 0

КЗК пусна сделката на „Енерго-про“ с „Е.ОН България“

  • енерго-про-
  • е.он българия-
  • кзк

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши концентрация между предприятия чрез придобиване на самостоятелен пряк контрол от „Енерго-про” с.а., Чехия, върху „Е.ОН България” ЕАД, съобщиха от пресслужбата на ведомството.

В анализа си Комисията оцени доколко концентрацията ще доведе до установяване или засилване на господстващо положение, което би възпрепятствало значително конкуренцията  на съответните пазари.
При производството на едро на електроенергия единствено „Енерго-Про България” ЕАД осъществява дейност, с пазарен дял на произведената ел. енергия от 0,4 %, предимно за износ. В производството на ел. енергия оперират достатъчен брой предприятия, като основни конкуренти са централите с по-голяма инсталирана мощност (АЕЦ и кондензационните ЕЦ), а сред производителите на ел. енергия от ВЕИ основен конкурент е НЕК.

При продажбата на ел. енергия „Енерго-Про България Трейдинг” ЕАД е новонавлизащ участник, без реализирани сделки до момента.
На пазара на доставка/продажба на дребно на ел. енергия от участниците в концентрацията е представено единствено «Е.ОН България енергийни услуги» ЕООД, без да заема съществена позиция. Икономическият анализ показва, че дружеството няма потенциал да заеме такава като пряк ефект от нотифицираната сделка.

На пазара на пренос и разпределение на електроенергия чрез линии за средно и ниско напрежение оперира само «Е.ОН БЪЛГАРИЯ МРЕЖИ» АД, по силата на издадена от ДКЕВР лицензия за разпределение на електрическа енергия за областите Варна, Добрич, Силистра, Шумен, Разград, Търговище, Русе, Велико Търново и Габрово.

От своя страна „Е.ОН България Продажби” АД притежава само лицензия за краен снабдител на потребителите към разпределителната мрежа на „Е.ОН България Мрежи” АД. Дружеството е декларирало, че не възнамерява в бъдеще да участва на свободния пазар за търговия с електрическа енергия.
КЗК счита, че няма риск концентрацията да доведе до засилване на пазарната позиция на участниците по начин, който би оказал неблагоприятно въздействие върху ефективната конкуренция. Новата структура не е основен участник на електроенергийния пазар и не притежава пазарна мощ, позволяваща да се породят негативни промени в конкурентната среда.

КЗК постанови незабавно изпълнение на решението.
„Енерго-Про” с.а. контролира общо 8 дружества, опериращи в енергийния сектор в Чехия, Турция, Армения, Грузия и България. Дейността им е концентрирана в производство, разпределение и търговия с електрическа енергия.
КЗК анализира всеки един от тези три вертикално свързани електроенергийни пазара, върху които сделката ще окаже въздействие. Това са пазарите на производство и продажба на едро на електроенергия, пренос и разпределение на електроенергия чрез линии за средно и ниско напрежение и доставка/продажба на дребно на електроенергия.

E.OН влезе на българския пазар в началото на 2005 г., като приватизира 67% от електоразоределителните дружества Варна и Горна Оряховица за 140,7 млн. евро.
В началото на декември 2011 г.  дружеството продаде 59% от активите на двете ЕРП-та за 133 млн. евро. Останалите дялове се държат от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, което притежава 33%, и Европейската банка за възстановяване и развитие с 8%.
Намерението на Е.ОN да продаде активите си в България бе част и от глобалната стратегия на компанията да излезе от неконкурентните пазари на Стария континент и да навлезе в тези с голям потенциал за растеж като Южна Америка и Русия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА