15 Март, 2012 13:26 2 537 3

Блокове в ТЕЦ „Марица Изток 2 ” работят без сероочистващи съоръжения пета година

  • тец-
  • марица изток 2-
  • сероочистващи-
  • съоръжения-
  • шести блок

Блокове в ТЕЦ „Марица Изток 2 ” работят без сероочистващи съоръжения вече пета година. За нарушенията около сероочистващите съоръжения в ТЕЦ „Марица Изток 2” Факти.бг  сезира днес прокуратурата. Това стана след проведено разследване и поредица от публикации. На редица поставени въпроси и до този момент се получава мълчаливо съгласие от институциите. Факти.бг ще продължи да пита.
РИОСВ Стара Загора постоянно глобява „ТЕЦ Марица изток 2” ЕАД за работа без сероочистваща инсталация, въпреки че е задължено да ги спре напълно от работа. В издаденото от Министерство на околната среда и водите Комплексното разрешително на ТЕЦ „Марица изток 2” ЕАД, е предвидено, че Централата трябва ежемесечно да представя пред регионалната инспекция доклад за работата на блоковете и пречиствателните съоръжения.
На практика, считано от 01.01.2008г. „ТЕЦ Марица изток 2” ЕАД трябваше напълно да спре работата на блокове 5 и 6, тъй като и до сега нямат изградени и работещи постоянно сероочистващи съоръжения. От тогава до сега вече пета година след присъединяването на България към ЕС и въвеждане на забраната, блокове 5 и 6 са работили почти постоянно. Независимо от изградения бай – пас на бл.6 към СОИ на бл.7 и 8 на практика, за да работи законно бл.6 с този бай-пас трябва да не работи бл.8, а това не се спазва почти никога. Доколкото този бай-пас беше изграден временно, до завършване рехабилитацията на бл.8, то към настоящия момент бай-паса е демонтиран и на практика и бл.5 и бл.6 продължават да работят напълно незаконно. В края на 2011г. бе „инсценирана” функционална проба – „газ-ин” на изграждащата се в момента СОИ на бл.5 и 6, с цел да се уверят компетентните власти в България и ЕС, че СОИ има и работи. В действителност работите по изграждането на тази СОИ са още много далеч от завършване и на практика изградена, приета в експлоатация и функционираща СОИ няма. В тази връзка Инженера на Проекта в свое писмо № ENG-MoEW-00064 от 16.01.2012г. до „ТЕЦ Марица изток 2” ЕАД и МОСВ нарече проведения „газ-ин” организирано „шоу” и опит да се „...заблуждават институциите в България и ЕС ...”
Съгласно условията от Комплексното разрешително всяка горивна инсталация в Централата може да се експлоатира без пречиствателни съоръжения до 120 часа годишно, при аварийни спирания на пречиствателните съоръжения. С всеки час над определените се нарушава Законът за опазване на околната среда.
Още по-фрапиращо е нарушението, свързано с работата на бл.5 в „ТЕЦ Марица изток 2” ЕАД, който от 01.01.2008г. въобще не следва да работи, тъй като няма изградена сероочистваща инсталация и няма бай – пас към друга СОИ. Блок 5 работи от 01.01.2008г. включително и до настоящия момент без прекъсване, освен за планови или аварийни ремонти, независимо от забраните, произтичащи от европейското и българското законодателство. Нещо повече това не е тайна за никого, дори за министъра на икономиката, енергетиката и туризма и министъра на околната среда и водите.
В договора за присъединяване към Европейския съюз не са предвидени и договорени преходни периоди (дерогация) за „ТЕЦ Марица изток 2” ЕАД, както това е предвидено за други електроцентрали след 01.01.2008г. Следователно считано от 01.01.2008г. „ТЕЦ Марица изток 2” ЕАД трябва да отговаря на изискванията на Директива 2001/80/ЕО на Европейския парламент и Съвета от 23.10.2001г. за ограничаване на емисиите на определени замърсители във въздуха, изпускани от големи горивни инсталации и Наредба № 10 от 6.10.2003 г. за норми за допустими емисии (концентрации в отпадъчни газове) на серен диоксид, азотни оксиди и общ прах, изпускани в атмосферния въздух от големи горивни инсталации към Закона за чистотата на атмосферния въздух. Според Чл. 8, ал.1 от наредбата операторите на съществуващи инсталации, описани в приложение № 6 (между които под т.4 е посочена „ТЕЦ Марица изток 2” ЕАД), са длъжни да предприемат всички възможни мерки, основани на най-добрите налични техники, с цел най-късно до 1 януари 2008 г. емисиите на серен диоксид, азотни оксиди и прах, изпускани от тези инсталации, да постигнат съответствие с
нормите на допустими емисии.
Според Приложение № 1 към цитираната наредба Нормите за допустими емисии (НДЕ) на серен диоксид, изразени в mg/N куб. м. (6 % кислородно съдържание), за съществуващи големи горивни инсталации са както следва:
- за горивна инсталация над 500 MWth, каквато е „ТЕЦ Марица изток 2” ЕАД – нормата е 400 mg/Nm3 (милиграма на нормален кубичен метър). За сравнение от 01.01.2008г. до настоящия момент, при работа без очистваща инсталация само на бл.5 е изхвърлял в атмосферния въздух по 20 000 mg/Nm3 милиграма на всеки нормален кубичен метър газ.
- когато стойностите на Нормите за допустими емисии не могат да се постигнат, дължащо се на характеристиката на горивото, се прилагат степени на десулфуризация в зависимост от топлинната мощност на инсталацията, като за инсталация над 500 MW нормата е 94 % очистване. Фактическото състояние на очистването в момента е 0 %.
Органът, който отговаря за състоянието и контрола върху замърсяването на околната среда е Министерство на околната среда и водите. С Решение № 50-Н0-И0-А1/2010г. на Министъра на околната среда и водите е актуализирано Комплексно разрешително № 50 / 2005г. на „ТЕЦ Марица изток 2” ЕАД. В т.9.2 от това решение „Емисии на точкови източници” в Таблица 9.2.1 – 3, на последния ред от таблицата е предвидено бл.5 да работи единствено и само с Електрофилтър и Сероочистваща инсталация, като изпуска димните газове през Комин Н – 135 м.  В т.9.2.1.2 се посочва, че всяка  горивна инсталация в Централата може да се експлоатира без пречиствателни съоръжения до 120 часа годишно или до 5 дни, и то при аварийни спирани на пречиствателните съоръжения.
Трябва да се има предвид, че горните нарушения свързани с работата на бл.5 на „ТЕЦ Марица изток 2” ЕАД без Сероочистваща инсталация са инкриминирани и обявени за престъпления от чл.353, ал.1 от Наказателния кодекс. Според него длъжностно лице, което пусне или нареди да бъде пусната в експлоатация топлоелектрическа централа, преди да бъдат поставени в действие необходимите пречиствателни съоръжения, се наказва с лишаване от свобода до три години.
Като се има предвид и задължението, по силата на което изпълнителния директор на „ТЕЦ Марица изток 2” ЕАД следва да предоставя периодично вярна и точна информация за работата на блоковете и техните очистващи съоръжения, е осъществен състава и на чл.353а от НК. Според този наказателен състав „Длъжностно лице, което в кръга на служебните си задължения укрие или разгласи невярна информация за състоянието на околната среда и нейните компоненти - въздух, вода, почва, морски пространства - и от това последват немаловажни вреди за околната среда, живота и човешкото здраве, се наказва с лишаване от свобода до пет години и глоба от сто до хиляда лева.”


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 параджия

    0 0 Отговор
    Добре,че някой има смелостта да напише,че "царят" е гол!
    Та ако ще това да значи,че четири години държавата трови Загорци.
  • 2 Имам Али

    0 0 Отговор
    Да,ама информацията Ви изчезна от другите сайтове!Защо ли?
  • 3 христозов

    0 0 Отговор
    Ммммм....Даааа! По.рахме се! Голяма работа едни 150 милиона!