Last news in Fakti

6 Юли, 2012 15:14 2 723 10

През 2013 г се очаква нов енергиен ценови удар

  • нов-
  • ценови-
  • енергиен-
  • удар-
  • ток

Равнопоставеност на енергийните потребители, създаване на условия за прогнозируемост на енергийните разходи, яснота за очакваното отражение на Плана за дерогация върху енергийните цени и преразглеждане на Националната енергийна стратегия поиска бизнесът по време на пресконференция в Българската стопанска камара по повод увеличението на цената на електроенергия от 1 юли тази година.

От 2013 г. БСК очаква нов ценови удар за икономиката и потребителите, тъй като предстои да се увеличат инвестициите за намаляване на CO2 по Плана за дерогация, коментира изпълнителният председател на БСК Божидар Данев. Той допълни, че у нас се наблюдава монополизация и липса на конкуренция на енергийния пазар, както и отсъствие на пазарни стимули за повишаване на енергийната ефективност на предприятията. Според него, производство на електроенергия продължава да е един от най-големите енергийни консуматори, а в същото време при преноса на електроенергия се отчитат големи загуби. В сектора продължава да има неправилна ценова политика, коментира още Данев. Изпълнителният председател на БСК прогнозира, че до 2020 г. цената на електроенергията за индустрията ще се повиши с 53,8 на сто, а цената за населението може да се увеличи до 113%, ако спре нейното субсидиране от страна на държавата и бизнеса.

Според Божидар Данев, общият ефект от увеличението от 1 юли е приблизително 600 млн. лв. От тях 300 милиона са за енергийната система, 190 милиона – за ВЕИ, 40 милиона – за въглищните централи и 40 милиона за топлоцентралите и заводските централи.

Загубата за икономиката може да достигне 1,2 млрд.лв., ако фирмите компенсират новите си енергийни разходи с намаляване на производството и закриването на работни места.  Увеличението на цената на електроенергията ще се отрази с до 2 процента на крайните разходи на всяка компания и ще намали възможностите за печалби и инвестиции, прогнозира Политими Паунова – изпълнителен директор на Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ). По данни на БАМИ, българската индустрия плаща най-високата цена за електроенергия в ЕС.

Изпълнителният директор на „КЦМ“ АД – гр. Пловдив Стоян Пехливанов коментира, че за една година увеличението на цената на енергията ще увеличи разходите на предприятиятието с около 4 милиона лева. Според него, България трябва да гарантира политика, насочена към засегнатите отрасли, по примера на Франция, където държавата е създала микс от ядрени мощности и е подписала дългосрочни договори на фиксирана цена за предприятията от енергоемките сектори.

По данни на Евростат, средните цени на електроенергия на домакинствата през втората половина на 2011 г. са най-ниски в България (8.7 евро на 100 кВтч), Естония (10.4) и Румъния (10,9), а най-високи - в Дания (29,8), Германия (25,3), Кипър (24.1) и Белгия (21,2). Средната цена на електроенергията в ЕС-27 е била 18,4 евро на 100 киловатчаса. Претеглени през покупателната способност, най-ниските цени на електроенергия на домакинствата са били тези във Финландия (11.4 паритет на покупателната способност на 100 кВтч), Франция (12,6) и Гърция (13.5), и най-високите в Кипър (26,7), Унгария (26,4), Словакия (24,9) и Германия (24.2). В България увеличението за този период е било 5,4 на сто.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ivo

    0 0 Отговор
    kvo gledate drygite darjavi te kolko zaplati poly4avat .xorata omirat ot glad i bolesti i mizerii dano si kypite svehi s tia pari al4ni
  • 2 Bobi

    1 0 Отговор
    Някой май ще си напусне добре платената работа. Ще им се и незнаят шефовете. Взимат големите пари и си живеят яко, а за обикновените хора - мизерията и мъките.

    Гответе се за уволнения пичове и за яки протести. Не може с 500 лв. да се живее нормално в София, като в т.ч. плащаш квартира, храна, ток...
  • 3 Иван Иванов

    0 0 Отговор
    Ama kak si gi cukate tezi milion4eta....za ni6to gi nqmate.
  • 4 220 ВОЛТА

    0 0 Отговор
    Ало,декевар или далавевар,нали това щеще да е последно увеличение и до 01.07.2013г.няма да има повече ШОК и УЖАС???
  • 5 край

    0 0 Отговор
    AKo tova se slu4i ... dragi upravlqva6ti , tova 6te e poslednoto naglo ne6to ,koeto 6te napravite !! tova 6te e kraqt vi ! narodyt 6te vi izkoli kato ku4eta !
  • 6 Гост

    1 0 Отговор
    Братя българи, време е за бунт и въстание! Чашата преля, търпението се изчерпа! Със 500 лв. заплата кое по напред ? Ток ли, вода ли, телефон ли, храна ли ? Ами не ходим голи и боси, нали и дрехи и обувки трябват. Имало прогнози за следващта година да вдигат тока с най малко 40 % представяте ли си за какво иде реч ? Заплата няма да може да покрие само тока, и няма да остане нито за вода, нито за храна... Ще имаме варианта: или на студено и тъмно зимата на свещи, или да не ядем, ама без храна не се живее, и май ще трябва напълно да се лишим от тока. Лятото даже и хладилника няма можем да включим да си запазим храната... Айде на въстание, да ги изринем тия хрантутници, лежат на нашия гръб..... Да им покажем че сме българи с човешки европейски права, а не овце...

    Коментиран от #9

  • 7 пилот

    0 0 Отговор
    продайте си апартаментите и си купете къщи на село.само така ще оцелеете.другия вариянт е продавате имотите си и билет в една посока.
  • 8 Дядо поп

    0 0 Отговор
    Абе Боби да не си въобразяваш,че в Голтупан с 500лв се живее по добре отколкото в София ?Навсякъде е едно и също.Бедни хора изнурени и намръщени физиономии.Безработица, ниски по точно мизерни заплати болести и тежки съдби.Какво им остана вече на хората?И на целия този фон порнографското държание на правителството.Няма живот вече в тази държава.Дошло е време всеки да се спасява както намери за добре.Но нека моля ви докато търсим новото си амплоа да запазим човешкото у себе си.Нека не се заяждаме едни с други а да се борим с истинския виновник за сегашната ни орисия.
  • 9 Емил

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Какъв бунт бе ? Срещу кой бе ? Ти можеш ли да ми покажеш един случай в българската история, когато е имало успешен бунт, без чужда намеса ? Откажете се вече с тия глупости и мислете преди да пишете глупости
  • 10 сасасасасасасасаса

    0 0 Отговор
    ....................... не се издържа вече.