Last news in Fakti

1 Август, 2012 12:34 1 671 0

Двоен спад на износа на зърно от Русия

  • зърно-
  • пшеница
Двоен спад на износа на зърно от Русия - 1
Снимка: БГНЕС

Износът на зърно от Русия през тази година ще се свие двойно, съобщава „Интерфакс“. Агенцията цитира прогнозите на водещи експерти, според които експортът на зърно ще е около 12-15 млн. т. срещу 27,15 млн. т.

Директорът на Института за конюнктурата на аграрния пазар (ИКАР)Дмитрий Рилко вече преди две седмици ревизира прогнозата си за реколтата до 80 млн. т. Свиването на добивите се обяснява с продължителната суша в Русия. От своя страна официалните власти признаха, че реколтата през тази година ще се свие до 77-80 млн. т. За гарантиране на зърнения баланс на Русия са необходими около 64,2 млн. т., което означава, че едва 16 млн. т. могат да отидат за експорт. Този обем може да предизвика ръст на пшеницата на международните пазари.

Руски експерти вече обсъждат дали не е по-добре отново да се въведе забрана за износ на зърно, което ще гарантира по-високи цени и приходи в бюджета. Подобна стъпка беше предприета през 2010 г.

Страховете от въвеждането на подобна забрана се засилиха след като и специализираната анализаторска компания СовЭкон също понижи очакванията си прогноза за реколтата от 94 на 85 млн. т.

Тревожните новини предизвикаха поскъпване на котировките на пшеницата на борсата в Чикаго.

В началото на юни руското министерство за селско стопанство обаче заяви, че подобна забрана не се разглежда и в сегашната ситуация тя ще бъде контрапродуктивна.

Към края на май стана известно, че Русия е изнесла в чужбина повече от 25,5 млн. тона зърно. Основни купувачи са Египет (29,8%), Турция (11,2%), Саудитска Арабия (8,5%), Израел (4,7%), Йемен (3,9%), Кения (3,2%), Италия (2,9%), а също Испания, Либия, Йордания и Тунис.

През последното десетилетие Русия и Украйна се превърнаха от вносители в износители на зърно. През 2009 г. Москва дори се нареди на второ място сред страните износителки на зърно след САЩ, измествайки традиционни сили като Австралия и Канада, припомня Блумбърг.

Сушата в САЩ обаче вдигна котировките на пшеницата в Чикаго от $6,10 за бушел от края на май до $9,14 в този понеделник. Новините от Русия допълнително могат да напомпат цените, опасяват се експерти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА