15 Август, 2012 11:25 1 406 0

Разследват "Райънеър" заради опасни икономии

  • испания-
  • райънеър

Испанските авиационни власти започнаха разследване на ирландския нискобюджетен авиопревозвач "Райънеър" след поискани от нейни екипажи три спешни кацания заради горивото през юли, предаде АФП.

"Агенцията за авиационна сигурност започна разследване на "Райънеър" заради оплакване на АЕНА /AENA/ - доставчик на гориво за испанските летища, съобщи за АФП източник от испанското Министерство на развитието.

Три самолета на "Райънеър" са заявили, че кацат заради проблеми с количеството керосин на борда. На 26 юли, поради лошото време в Мадрид самолетите били пренасочени към Валенсия, където трябвало да очакват във въздуха разрешение за кацане.

Пилотите на "Райънеър" са заявили, че им остава малко гориво и така са получили предимство при кацането.

"Не е имало спешна необходимост, става дума за нормално приземяване", заяви говорител на компанията в Мадрид.

"Ако са поискали да преминат с предимство, то е заради намалялото гориво, въпреки, че им е оставало за повече от 30 минути полет във всеки от самолетите", съобщи говорителят.

"Райънеър" твърди, че преди да поискат предимството, "самолетите са летели над Валенсия 50, 68 и 69 минути съответно".

"Всички полети на Раянеър се извършват с изискваните количества керосин на борда. Това включва необходимото гориво за рулиране, полета, пренасочванията и количество за непредвидени случаи", уточнява компанията.

Според пресата, бюджетните правила на ирландската компания предвиждат минимално зареждане с гориво и изискване всеки пилот да обоснове в писмен вид всяко превишение, припомня БГНЕС.

Асоциацията на потребителите /CEACCU/ внесе в главната дирекция за гражданска авиация оплакване, според което политиката на превозвача за зареждане на гориво провокира "високорискова ситуация за сигурността на пасажерите".

Асоциацията поиска глоба за "Райънеър" от 4,5 милиона евро и замразяване на лиценза й за три години.Разследват "Райънеър" заради опасни икономии.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА