Last news in Fakti

28 Август, 2012 08:48 1 194 0

Николов: Подкрепям 7-ми реактор в АЕЦ Козлодуй

  • аец козлодуй

Най-логично трябва да се изгради 7-ми реактор на АЕЦ "Козлодуй". На специалистите, които работят в "Козлодуй", трябва да се ползва потенциалът им, така че най-логично е там да бъде 7-ми блок. Това каза пред „Здравей, България“ по Нова телевизия Валентин Николов, директор на АЕЦ "Козлодуй".

Попитан защо тогава не изградихме АЕЦ "Белене", той отговори, че "Белене" не показва финансови резултати, а няма и инвеститор. "При условие, че има допускане за най-добър вариант на ескалация, която да платим на руската страна, проектът излиза над 10 млрд. евро", каза Николов.

Той заяви, че не знаят още как ще бъде изграден 7-ми блок. "Едно от условията е т. нар. хибрид да бъде част от предпроектното проучване. Още от сега по първоначалните разчети идват инвеститори и се интересуват от проекта и са готови да инвестират. Аз съм говорил поне с трима, чиито имена няма да кажа. Нека да излезе предпроектното проучване на "Уестингхаус". На 1 септември идват експертите и ще работят до края на март 2013 , когато трябва да излязат с окончателен доклад за технико-икономически анализ по тази технология, която сме посочили. Ще има и 4 междинни доклада", добави Николов.

Николов посочи, че 5 и 6 реактор на "Козлодуй" задоволяват потребностите ни. "Инсталирани са над 9000 мегават мощности, като в зимните дни се ползват малко над 7000 мегавата. България не се нуждае в момента от нови мощности, но в бъдеще на Балканския полуостров ще има нужда от 1500 мегавата нови мощности, тоест тази страна, която инсталира тези мощности, тя ще диктува енергетиката в региона. Така че е нужно да изградим 7 блок в АЕЦ "Козлодуй", подчерта Николов.

За руския реактор, който беше предназначен за АЕЦ "Белене", Николов каза, че сме платили. "Когато бях заместник-министър, бях в Москва и беше готов на около 70%, беше платено за него от порядъка на 1,4 млрд. Възможна хипотеза е този реактор от Русия да бъде седмият на "Козлодуй", но не са приключили още преговорите с "Атомстройекспорт", уточни Николов.

За това дали ще плащаме по-скъп ток след въвеждане на Седми реактор, Николов каза, че цената на тока на Седми реактор ще се продава на свободния пазар, няма да има задължение от регулирания пазар да бъде изкупуван. Регулираният пазар се формира от цените на енергията, които ДКЕВР посочи. "При хипотеза, че е готов реакторът за АЕЦ "Белене" и ние го купим и поръчаме турбина от друг производител, то мисля, че до 2022 година можем да се поздравим с един нов Седми реактор", допълни още Валентин Николов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА