Last news in Fakti

6 Юни, 2020 08:55 4 240 15

КЗК започна проверка на bTV

  • кзк-
  • бтв-
  • btv-
  • проверка-
  • нелоялна конкуренция

Проверява се дали телевизията е пристъпила общата забрана за нелоялна конкуренция по повод на договор със спортния тотализатор

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е образувала производство за проверка на евентуално нарушение, извършено от "бТВ Медия Груп". Това става ясно от съобщение на страницата на комисията, публикувано в петък, съобщи "Свобода Европа."

Проверява се дали телевизията е пристъпила общата забрана за нелоялна конкуренция по повод на договор със спортния тотализатор. От сайта на регулатора личи, че той е сезиран от собственика на Нова телевизия Кирил Домусчиев, който обяви че ще стори това през май.

Антимонополната комисия посочва, че сигналът от "Нова Броудкастинг Груп" е заведен на 19 май. Като източник за искането е посочен сайтът „Блиц“.

Нишката по този сюжет, който е един от многото около укрилия се в Дубай хазартен бос Васил Божков, започна на 18 май. Тогава той публикува във фейсбук „Паметна записка“, под която стоят неговият подпис и този на Кирил Домусчиев, припомнят от Свободна Европа.

Според записката Божков се ангажира да плаща за реклама на Нова за лотарията си 20 милиона лева годишно без ДДС. Според записката също ако Нова телевизия загуби рекламодател в хазарта, Божков трябва да компенсира тази загуба с други средства за медията или футболния клуб "Лудогорец" (собственост също на Кирил Домсучиев - бел.ред.) . Срокът на договорката е 10 години. В замяна той трябва да получи „пълен съпорт“ от Държавната комисия по хазарта.

Домсучиев на практика потвърди „паметната записка“, но заговори и за договорите на bTV за реклама на хазарт.

"Добавям само, че "Нова Броудкастинг груп" ще сезира Комисията за защита на конкуренцията за договора на "бТВ медия груп" с Българския спортен тотализатор (БСТ). От предоставена публична информация става ясно, че в контракта е записана изрична клауза за ограничаване правото на тотализатора да преговаря и сключва договор с "Нова Броудкастинг груп", написа тогава Домусичев.

Публикацията

Непосредствено преди Домусчиев да публикува реакцията си в своя фейсбук профил, в "Блиц" се появява текст, в който се твърди, че за по-малко от четири години "бТВ медия груп" е получила 8 млн. лв. от "Български спортен тотализатор" за закупуване на програмно време и излъчване на предаване "Спорт тото", като договорът е сключен през септември 2016 г. без търг.

За подписването му била използвана "вратичка" в Закона за обществените поръчки, даваща възможност за договори с доставчици на медийни услуги възложителите да не прилагат разпоредбите на Закона за обществени поръчки. Твърди се, че в договора имало изрична клауза за ограничаване правото на тотализатора да преговаря и сключва договор с основния конкурент на bTV - "Нова броудкастинг груп" за 6 месеца. Това е и основанието, на което Домусичев се позовава, сезирайки КЗК.

Сигналът

В съобщението на регулатора по темата е записано, че се образува проверка по сигнала заради това, че бТВ всъщност е предоставила програмно време на спортния тотализатор, вместо рекламно.
"Доставчиците на медийни услуги заплащат за редакционно съдържание (програмно време), включително на независими продуценти, за което се носи редакционна отговорност, а рекламното време (търговски послания - клипове) се заплаща от рекламодателите на доставчиците на медийни услуги", пише комисията.

В документацията на КЗК е записано, че според сигналоподателя - двете компании (bTV и Спортния тотализатор) заобикалят правилото за 12 минути рекламно време на час.

Освен това КЗК смята, че може би има нарушение на законодателството му в частта за рекламните търговски съобщения, които трябва да са специално маркирани. От документацията на КЗК става ясно, че в сигнала до тях пише още, че: "в случая бТВ е излъчвало скрити търговски съобщения, предоставяйки срещу възнаграждение програмното си време, като по този начин е продало повече от нормативноустановеното рекламно време на час."

От съобщението на КЗК не става ясно Домусчиев да е сезирал регулатора за това, за което се закани: изрична клауза в договора между Тотото и бТВ, тотализаторът да не се рекламира в Нова телевизия.
Потърсени за коментар по повод проверката, от бТВ бяха лаконични. "Не коментираме договорите с бизнес партньори, нито намеренията на конкурентите ни“.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПРОСТО

    15 26 Отговор
    ЕДНА ПРОСТА турска ТЕЛЕВИЗИЯ !
  • 2 Behemoth

    61 6 Отговор
    Откак има шведски собственик БТВ се аманципира от хунтата и отговорът не закъсня!
  • 3 И кво

    65 0 Отговор
    Домуса призна и си търси своето от далаверата. Май Черепа квото каже, всичко бие в джоба. Заспалия овчи народ, както винаги си чопли носа, вместо да се вдигне, та се налага богатите сами да се ритат от скука. Колкото и да се навира в лицето корупция, схеми, бандитизъм, кражби и своеволия - българина му е през шапката.
  • 4 Сийка

    37 0 Отговор
    Всъщност тогава Тотото панически бързаше да направи промяна в тегленето. По господари на ефира показаха , че всъщност тиражите се теглят по рано а после ни ги показват на запис ,твърдейки, че е директно. Разликата във времето - около час , даваше възможност да се пуснат печеливш фишове. Явно по нареждане отгоре всичко бе размазано....
  • 5 Посейдон

    50 2 Отговор
    Репресират и BTV защото не им играе по свирката! Върбаха ни във времето на Стамболов сатрапа!
  • 6 Дрет

    38 0 Отговор
    Явно дому загуби една лотария и сега се натиска за друга. Да не е капо
  • 7 111111

    39 0 Отговор
    А Домусчиев вода ненапита ли е? Неговият бизнес чист ли е? Всички данъци ли е внесъл? Защо не се провери и при него? А също и при другите хазартни босове?
  • 8 Останаха....

    24 0 Отговор
    няколко обективни медии и журналисти, сега ще ги репресират......111 място .
  • 9 Next

    28 0 Отговор
    Докато не се разследва всичко в кочината, но щателно и от европейската прокуратура, ефект няма да има.
  • 10 Гост

    17 2 Отговор
    Така прави хунтата. Бтв си го заслужава, като се оплете с тях от лакомия. Ако още беше собственост на Мърдок, това нямаше да се случи.
  • 11 Ммммммм

    23 0 Отговор
    Абе да направят една боико тв и да забранят всички други кво толкова поцял ден ще си гледаме премиера слънце как си джитка из територията си
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 потребител

    2 0 Отговор
    Защо проверяват БТВ? Защо не проверят тотото или то си е наше?
  • 14 Бухалка

    2 0 Отговор
    ли е това? Сбъркали са някъде партийната линия.
  • 15 гост

    10 0 Отговор
    Това означава,че бтв не е под контрола на мафията на Борисов и Пеедски-Доган,където членува и Домусчиев,поне засега.Ще почнат проверки по сигнали,обвинения на журналисти и няма да ги допускат на художествено-литературните срещи с Борисов за да няма "Кой те прати тука да ме питаш такива рабати ма"