Last news in Fakti

12 Октомври, 2012 08:40 1 764 6

Георги Ангелов: Да обложим сивата икономика, не лихвите

  • данък депозит-
  • лихва-
  • георги ангелов-
  • менда стоянова

120 млн. лева ще влязат в хазната, ако бъде въведен данък „депозит”

Данъкът върху лихвите по банковите влогове, който правителството възнамерява да въведе, за да подсили приходната част на Бюджет 2013, предизвика бурни спорове между политиците, раздвижи и експертите.

Според икономиста Георги Ангелов данъкът върху лихвите е несправедлив.

„България е много бедна страна и имаме нужда да натрупваме финансов ресурс,” отбеляза Ангелов в студиото на „Тази сутрин”.

По думите му основната част от депозитите са на хората от средната класа.

След появата на текста в закона веднага ще се появят начини за избягването му. Самите банки ще предложат необлагаеми алтернативи, които не са в обхвата на закона, смята експертът.

„Ако картовите сметки не се облагат с данък, това ще бъде един от начините за избягването на налога,” посочи Ангелов.

Ако правителството така или иначе ще бъде наказано от избирателите,

по-добре да направи някаква реформа, която ще има ефект, например подобряване на ефективността на електронните плащания, посъветва икономистът.

30% от българите живеят в сивата икономика, отбеляза той - не плащат осигуровки, данъци. Ако тези доходи се обложат, приходите в бюджета ще са много повече от тези от лихвения данък, категоричен е Ангелов.

Сивата икономика плаща изцяло в брой. Избягва и данъци, и акцизи.

Тоест сивата икономика ще избегне и този данък, защото не си държи парите в банките. В банките са парите на хората, които си ги получават по ведомост, след като са им удържани акцизи, осигуровки, данъци и всичко останало.

Тези, които са честни, ги облагаме още повече, понеже е по-лесно, а тези, които не са честни и си укриват доходите, въобще не ги облагаме, понеже е трудно и на никой не му се занимава. Трябва да е обратното.

„Щом България има плосък данък, данъчната основа трябва да е възможно най-широка,” смята от своя страна Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в парламента.

Пенсиите са доход, но имаме и други изключения

и България поетапно ги премахва,” увери тя.

Стоянова обаче призна, че във всеки един данъчен текст има вратички, които „тарикатите” се опитват да намерят. Тя очаква такива опити да има и след въвеждането на новия лихвен данък.

Както БНБ разкри 76% от влоговете в страната са на стойност до 1 000 лева, това са 9 млн. сметки. Според Менда Стоянова обаче голяма част от тях не са депозити, а например банкови карти.

„Облагането ще се отнася само за депозитите с договор, който включва срок, в който сумата не е на разположение на вносителя,” конкретизира тя.

„Голямата част от парите са в малко на брой сметки. Около 26 млрд. от общо 36 млрд. са в по-малко от 1 млн. сметки,” посочи Стоянова.

По думите й около 120 млн. лева ще влязат в хазната, ако бъде въведен данък „депозит”, както стана известен в последните дни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bobi

    1 0 Отговор
    Точно така! Напълно подкрепям изказването за сивата икономика!!!
  • 2 хххххххххххх

    0 0 Отговор
    Мишоци.
    Защо не върнат в държавата милиардите които окрадоха най нагло.
    Защо не направят проверки на всеки с кола над 100 000лв. да видят как със заплата от 1000лв се купува и поддържа такава кола.
    Как 20 годишен пъпчив с мляко около устата изкара пари за такава кола, и нали приеха че до навършване на определена възраст нямаш право да караш кола с кубатура над 2000см3.
    Какво са погнали обикновените хора които си вадят прехраната с пот по челото.
    Скапана държава с некъдърни политици.
    Изход - Терминал 1 или Терминал 2.
  • 3 Gost

    0 0 Отговор
    Предлагам освен данък в/у лихвите по депозитите всеки депутат, министър и т.н даже и родата да декларират, че нямат депозити в чужбина, защото ако целта на данъка е да раздвижи нашата икономика, държавните мъже трябва да са най-дейни, а не парите им да са инвестирани в чужбина.
  • 4 лл

    0 0 Отговор
    Да се одържавят и преразпределят между бедните по определен критерий всички движими, недвижими имущества и парични средства, придобити по незаконен начин както и средствата, обслужващи сивата икономика!
  • 5 ne e istina!

    0 0 Отговор
    То както е тръгнало скоро няма да имаме и пари за Терминал 1 и Терминал 2, та да не се върнат отново на мода Централна гара и Ориент Експреса, пристанище Бургас и емигрантските кораби или с трошката през Калотина веднъж завинаги! Дянков- вън от управлението на държавата колко може по-скоро - това е бързо и разумно решение за момента!
  • 6 срам

    0 0 Отговор
    НЯМА ИКОНОМИКА
    Какво ви пречи сивата икономика, едни гащи не може да продадеш за да изкараш 2 лева за хляб !!!

    НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ !!