Last news in Fakti

13 Октомври, 2012 09:21 2 981 13

Петролът поевтиня до 91,86 долара за барел

  • петрол-
  • горива

Цените на петрола на международните пазари се понижиха на фона на занижената прогноза на Международната агенция по атомна енергетика (МААЕ) за потреблението на "черно злато", предаде БГНЕС.

На нюйоркската борса NYMEX ноемврийските фючърси на американски суров петрол тип WTI понижиха стойността си с 0,21 долара - до 91,86 долара за барел. По-сериозно поевтиняха ноемврийските фючърси на северноморски суров петрол тип Brent, търгувани на лондонската борса ICE - с 1,09 долара, до 114,62 долара за барел.

В своя октомврийски доклад МААЕ занижи прогнозата си за търсенето на петрол през текущата година до 89,7 млн. барела дневно, при прогнозирани по-рано 90,5 млн. барела. Корекцията е продиктувана от занижената прогноза на Международния валутен фонд за ръста на световната икономика - 3,3% за 2012 г. и 3,6% за 2013 г.

Прогнозата на МААЕ за търсене на петрол през 2013 г. остава неизменна - 90,5 млн. барела дневно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дребен човек

    1 0 Отговор
    да ви е честито.В Бг цените се движат обратно на логиката и борсовите цени.вместо понижение има повишаване на бензина и дизела.Това е поради две причини:първо щото на властимащите не им пука и второ:щото мафиотите от петролния бизнес да плащат вилите по ривиерата и хвъркати машини вместо МПС по земята на децата си.Нека лудите като нас да плащат.
  • 2 qqqqqq

    1 0 Отговор
    Само в България няма да се усети.
  • 3 инж. Анастасов

    1 0 Отговор
    До номер 1:
    Не е само за това, а и защото в Нефтохима правят ремонт за над 1 млрд. Евро,а тия парички трябва да дойдат от някъде... Защо според вас вдигнаха дори и пропан бутана тази година с 25 стотинки,след като е отпаден продукт??!! ;)
  • 4 натурален българин

    0 0 Отговор
    орпаден продукт е бил пропан бутана що за глупости
    инж. Атанасов - знаете ли какво представлява дестилата за преработка на петрол ако всичко което под най- горната и най високооктановата тръба за вас е отпаден продукт то и нафтата и маслото би трябвало да са без пари а щом се продава и то скъпо значи никак ама никак не е отпаден продукт
  • 5 Воин

    1 1 Отговор
    Рано или късно трябва да изринем централата на Лукойл и да размажем върхушката им.!!!
  • 6 UnLucky

    1 0 Отговор
    Ние винаги сме били на обратно на нещата! Хората казват не като въртят главата, ние така казваме да! Те кимват нагоре и надало за да, ние така казваме НЕ! Сега и с петрола е така, ТЕ ГО СВАЛЯТ, ние дигаме цените :) Като неможем сами да си помогнем, дано БОГ да ни помогне! Ама на дали!
  • 7 петко

    1 0 Отговор
    "Петролът поевтиня до 91,86 долара за барел"Веднага се сетих като видях че цената на пропан ботана от днес е 4ст. нагоре
  • 8 кик

    1 1 Отговор
    запасявайте се с бензин и нафта падат цените зна4и тук пак нагоре....следвашто ниво 3,5 пари за шише от млеко
  • 9 JOE

    1 0 Отговор
    Единствения начин за по-евтини горива е да се направи нова рафинерия, а Нефтохима трябваше да си остане държавен, но някой хора ни продадоха за жълти стотинки на руснаците и сега те ни гласят както си искат.
  • 10 трезво мислещ

    1 0 Отговор
    Е кога бе драги управляващи ще се сетите да дръпнете ухото на някого,че и по бензиностанциите да се усети това намаление,или пък сега ще излезете с някакво оправдание,че ние черпим ресурсите на друг регион кдето цените не падат.
  • 11 Сезгин Якубов

    0 0 Отговор
    Това пак може да се изтълкува от петролните магнати в България,като готовност за по голям скок на цената.
  • 12 Велин Иванов

    1 0 Отговор
    А ние защо плащаме горивата като за $150+?
  • 13 Милен

    1 0 Отговор
    Защото ни е плитка чашата! Стачка требе, ама не в София, а в Бургас! И без бой нищо не става, да знаете!