Last news in Fakti

2 Ноември, 2012 11:03 1 269 1

„Газпром“ с 34% спад на печалбата

  • газпром-
  • печалба
„Газпром“ с 34% спад на печалбата - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-голямата газова компания в Европа „Газпром“ съобщи, че чистите й приходи са се понижили с 34% през първата половина на 2012 г. до $16,2 млрд., тъй като продажбите на основните й пазари са намалели, а разходите са нараснали.

Газпром информира в комюнике, че чистата й печалба за първото полугодие е 508,7 милиарда рубли ($16,2 млрд.) спрямо 771,7 милиарда рубли ($26,6 млрд.) през същия период на миналата година. Общите продажби на компанията са намалели с пет процента до 2,23 трилиона рубли ($71,1 млрд).

Приходите са регистрирали спад заради понижението с 15% на нетните продажби на газ до 1,24 трилиона рубли ($39,7 млрд.), въпреки че 10%-ят спад на продажбите на европейските пазари частично е компенсиран от валутни фактори. Продажбите на газ на страните от бившия ССР обаче са намалели с цели 23%, отбелязва компанията.

Оперативните й разходи са нараснали с 8% до 1,62 трилиона рубли ($51,8 млрд.), главно заради повишението на данъците и на транзитните такси, съобщава „Газпром“.

Аналитици обаче съобщиха, че дългогодишната доминация на „Газпром“ е застрашена, тъй като европейските й клиенти се стремят да разнообразят вноса си на енергийни ресурси, а алтернативните газови източници като шистовия и втечнения газ, където компанията не успя да наложи влиянието си, заемат все по-голямо място.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ина Стефанова

    0 0 Отговор
    А защо не напишете все пак колко им е чистата печалба за първата половина на 2012г??? Те все пак са на печалба и тогава да реша за оплакване ли са горките Газпром!!!! Намалели им продажбите - ама не са спрели да продават - значи имат печалба. А да не говорим че отдавна са си избили разходите за инвестиция по тръби и инфраструктура- сега само лапкат- кинти!!!