Last news in Fakti

13 Ноември, 2012 00:07 3 145 6

Новите евро с герои от древногръцката митология

  • евро-
  • копюри-
  • ецб-
  • драги

От началото на месец май 2013 г. Европейската Централна Банка (ЕЦБ) пуска в обръщение новите евробанкноти. Серията ще носи името „Европа”. Видеоклип с първата банкнота, тази от 5 EUR беше представен на пресконференция преди няколко дни. Официално тя ще бъде представена на 10 януари идната година в Археологическият музей на Франкфурт на Майн (Германия).

На срещата си с журналисти Марио Драги, президент на ЕЦБ заяви, че както и досега номиналът на копюрите от новите банкноти ще продължи да бъде седем – 5 EUR, 10 EUR, 20 EUR, 50 EUR, 100 EUR, 200 EUR и 500 EUR. Визуално новите копюри силно ще се различават от досегашните. Втората серия на евро банкнотите ще бъде по-силно защитена с персонажи от древногръцката митология, от която произлиза името на континента – „Европа”. „Съществува ли по-подходящо изображение за единната валута, от това на Европа?”, попита риторично Драги.

Сега действащите банкноти ще бъдат изтегляни от обръщение постепенно. Няма срок, в който старите копюри трябва да бъдат заменени с нови.

В края на 2011 г. в обръщение са били 14.9 млрд. банкноти евро на обща стойност 888.6 млрд. EUR. За миналата година обемът на копюрите от 5 EUR, 10 EUR и 20 EUR се е повишил с 3%. Били са напечатани 8.9% повече банкноти от 50 EUR и 6.4% повече банкноти от 100 EUR, сочат данните на ЕЦБ.

Драги не оправда очакванията на голяма част от участниците на финансовия пазар, като даде да се разбере, че за момента лихвеният процент на Еврозоната ще се запази на ниво от 0.75%. „ЕЦБ предприема редица мерки за устойчив икономически ръст в Еврозоната. Ако е необходимо ще действаме на равнище финансова политика”, допълни той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кик

    1 0 Отговор
    понеже гърция е много зле както ни говори дянкоф и ще напусне зоната и е фалирала затва и слагат нейните символи на банкнотите.....ние нали сме много за пример и подражание защо не сложат някой наши символи?
  • 2 Uchitel

    0 0 Отговор
    negramoteeeeeeeen Diankov se pishe s V
  • 3 натурален българин

    0 0 Отговор
    искам гръцка криза ,не българска мизерия
  • 4 Невалидната бюлетина

    0 0 Отговор
    Ще има ли и с образа на Одисей градове разрушаващ?
    WesternTwilight
  • 5 ........

    1 0 Отговор
    Работата е ясна.
    Подготвят ни за края.
    И не ми хареса надписът на кирилица.Нещо ще сменяме валутата скоро,скоро,което НЕ Е ДОБРЕ,АМА НИКАК НЕ Е ДОБРЕ.
  • 6 Грую

    0 0 Отговор
    Абе лошо, вземе ли нещо да се повтаря значи и тези в Европа са го зациклили с работещите идеи. Ама какво точно искат да ни кажат и на мен ум не ми го побира. Да не би да казват, че и без това всички пари дето ги печатат отиват в Гърция, а пък там стачки, протести доволно много , та са решулу та турят на парите образите от тяхната митология та белки се умирят. Или пък може това да е намек, че така като харчат са направо за изпращане при техните герои от митологията, които отдавана са предали богу дух, сиреч за трепане са. Така де ние тук опъваме ушите да не харчим та да може бат' Бойко да предава уроци по фискална дисциплина на Европейците, а пък те харчат ли харчат. Не може така! Много може да се разсъждава по темата, но едно е ясно: Ако искаме да видиме Хан Аспарух на банкнотите на Евросъюза, трябва да правиме като гърците: жули яко пенсии и заплати докато се съберат всичките европейски политици в София и вземат да се чудят какво да те правят и после протестирай че си изплюскал и профукал всичко и трепането ти е малко, ама нали е демокрация ще имаме права и пенсии и на заплати. Ето така се прави политика, така се привлича внимание и така се слага сурат на Европейските пари. Само дето май Аспарух го не знаем как е изглеждал точно, но нейсе ще турим лика на някой артист. Ще бъде поредната заблуда, но нали вече сме свикнали на такива неща.