Last news in Fakti

4 Декември, 2012 18:13 1 414 3

40% от българите над 50 години

  • българи-
  • над 50 години-
  • работоспособност-
  • тотю младенов

Възрастните работници ще имат все по-съществената роля на пазара на труда, отбеляза в изказването си министърът на труда Тотю Младенов. 40 % от населението в България към февруари 2011 г. е на възраст 50 и повече навършени години, като всеки пети от тях е със завършено висше образование.
Европейската година на активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията – 2012  (ЕГ2012) в България бе официално закрита днес. Министърът на труда и социалната политика и национален координатор на инициативата Тотю Младенов поздрави присъстващите и запозна участниците с проведените от МТСП инициативи, целящи създаването на устойчива култура на активен живот на възрастните хора.

 По думите на  Младенов образованието е предпоставка за поддържането на висока трудова мобилност и икономическа активност. Той отбеляза, че за периода 2005-2011 г. икономическата активност на населението на възраст 50-64 години нараства и през 2011 г.  коефициентът на икономическа активност достига 58.2% .

Преодоляването на негативните демографски тенденции в обществото е възможно чрез обединените усилия на държавната и местна власт, социалните партньори и неправителствения сектор, напомни министър Младенов. Той представи мерките и програмите на Министерство на труда и социалната политика, насочени към развитие и реализация на потенциала на възрастното население. Над 35 % от включените в програми и мерки за заетост са безработни лица на възраст над 50 години, посочи министърът. В периода 2007-2010 г. един от всеки десет включени в операции в сферата на пазара на труда по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” е бил на възраст между 55 и 64 години.

Страните-членки на ЕС трябва да инвестират в здравето, пригодността за работа, ангажираността у дома и активното участие на възрастните хора в пазара на труда. Това стана ясно от видеообръщението на европейския комисар по заетостта, социалните въпроси и социалното подпомагане Ласло Андор пред участниците в конференцията. В Европа хората на възраст над 60 години нарастват с 2 млн. годишно. Очакванията са през следващите  30 години хората в активна възраст да се свиват с до 1,5 млн. всяка година, каза Филип Хат от Генерална дирекция „Заетост, социални въпроси и  приобщаване” на Европейската комисия. Той цитира поставената от ЕК цел до 2020 г. в заетост да се включат поне 18 млн. човека. В тази връзка председателят на Групата по различни интереси на Европейския Икономически и социален комитет Лука Жайер постави акцент в изказването си върху мерките за задържане на възрастните служители на работното място, доброволчеството и обучението в дигитални технологии. 

Заместник-министър Зорница Русинова представи пред гостите и участниците във форума доклад за участието на България в ЕГ2012 като набеляза основните резултати и дейности, проведени през годината.
Освен чуждестранните гости, благодарност за доброто партньорство и успешното провеждане на Годината в България поднесоха кметът на Столична община Йорданка Фандъкова и  председателят на Икономическия и социален съвет Лалко Дулевски.

Министър Младенов и заместник-председателят на Комисията по труда и социалната политика в НС Светлана Ангелова връчиха награди за най-добър журналистически материал на тема „Активен живот на възрастните хора и солидарност между поколенията” и за работодател, подкрепящ активния трудов живот на възрастните хора с въведени практики по управление на възрастта на работната сила.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кик

    0 0 Отговор
    скоро си4ки ще са над 50 г
  • 2 професор щуркоф

    0 0 Отговор
    тотююююю-не се занимавай с тях те всички са тарикати и бивши магураджи и не чакат на тебе баце-споко
  • 3 georgi

    0 0 Отговор
    Българите под 50 г. прокудени икономически от страната ни.