Last news in Fakti

10 Декември, 2012 18:57 2 935 0

Три проекта за автобуси стартират у нас

  • делян добрев-
  • инвестиции-
  • автобуси-
  • батерии
Три проекта за автобуси стартират у нас - 1
Снимка: БГНЕС

В България предстои да се случат три проекта за инвестиции в производството на автобуси, като два от тези проекта са за електро-автобуси. Това заяви пред журналисти днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, който присъства на откриването на юбилейна изложба по случай 45-годишнината от създаването на Института по електрохимия и енергийни системи (ИЕЕС) на БАН.

Добрев поясни, че единият проект е за автобус със стандартни батерии, а другият – с кондензатори. Първият от тях ще стартира още на 11 декември. Той е свързан с производството на електрически автобуси на батерии, които ще бъдат сглобявани в Брезник. 

„Разликата между двата е, че при батериите можеш да преминеш по-голям пробег, отколкото при кондензаторите, но за сметка на това кондензаторите се зареждат много бързо. Тези проекти са предпоставка за бъдещо развитие, както на Института по електрохимия и електронни системи, така и реализация на младите хора, които се занимават с тази развойна дейност”, посочи министър Добрев.

Той отбеляза, че причината тези инвестиции да се случват в България, а не в някоя друга държава, е, че страната има добри развойни звена.

За електро-автобусите с батерии – стойността на проекта е 135 млн. евро в първата си фаза, като последващата фаза предвижда и производство на компоненти в България и инвестицията ще бъде много по-голяма, каза още Добрев. За останалите проекти все още няма точни цифри. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА