Last news in Fakti

15 Февруари, 2013 12:26 1 056 0

Трима арестувани в Англия за аферите с конско месо

  • конско-
  • говеждо-
  • месо

Трима души са задържани във Великобритания във връзка с обхваналия Европа скандал с влагането на конско месо в продукти, обявени като говежди, съобщи ИТАР-ТАСС. Арестите са станали в месопреработвателно предприятие в Уелс и в кланица в Северна Англия, където по-рано през седмицата бяха направени обиски и работата им беше преустановена. И двете компании отричат обвиненията по свой адрес.

Задържаните са на възраст от 42 до 64 години. Имената и длъжностите им не са обявени, но според неофициална информация сред тях е и собственикът на предприятието в Уелс.

Освен във Великобритания конско ДНК в месни продукти, обозначени като говежди, беше открито още в Германия, Ирландия, Испания, Кипър, Люксембург, Румъния, Франция и Швеция. В разследването на аферата вече се включи и Европол.

От търговската мрежа на Острова продължава изземането на подозрителни продукти.

Според данни на френското Главно управление по конкуренция, потребление и борба с фалшификатите, около 750 тона конско месо е било продадено като говеждо в 13 държави. Били са приготвени над 4,5 млн. „подправени“ артикули.

Една от провинилите се френски компании, която според властите била наясно, че продава конско месо като говеждо, била спестила от тези машинации между 300 и 500 хиляди евро. На собственика според френските закони може да бъде наложена глоба в размер на 37 хиляди евро и да излежи 2 години зад решетките.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА