7 Март, 2013 12:24 2 305 2

Скандал в парламента: спряха проекта "Бургас-Александруполис"

  • "бургас-александруполис"-
  • проект-
  • денонсиране
Скандал в парламента: спряха проекта "Бургас-Александруполис" - 1
Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие на първо четене Закон за денонсиране на Споразумението за сътрудничество в строителството и експлоатацията на петролопровода Бургас – Александруполис, сключено между правителствата на Руската федерация, на Република България и на Република Гърция. Гласуваха 141 народни представители, при което 115 бяха „за”, 25 – „против” и един се въздържа.

Така на практика депутатите обявиха договора за недействителен, което логично доведе до скандал между "ляво" и "дясно" в парламента.

Депутатът от левицата и бивш енергиен министър Петър Димитров възропта защо това решение се взема точно сега, когато България се тресе от протести. „За къде бързаме?!", риторично попита той и обяви, че според него отговорът е безкрайно ясен:

„Няма друг път в България да има толкова антируско мнозинство и такова антируско правителство и, страхувайки се от това, правите всичко възможно по политически причини да спрете този проект. Тоест, вие ни режете от ресурси и технологии", обърна се Димитров към опонентите си. Екзекутирахме проекта „Белене", сега трябва да екзекутираме и този проект, коментира той.

„България плаща пари за несъществуващ проект - няма Бургас-Александруполис и се извежда руската резидентура с пари на българския данъкоплатец. Това е, за което скачат тези хора отляво и ни наричат национални предатели", заяви лидерът на ДСБ Иван Костов.

„Съгласен ли е българският данъкоплатец през Народното събрание да плаща на руската резидентура през несъществуващ проект, да им издържа агентите тук? Би трябвало да не е съгласен”, обяви Костов.
Съпредседателят на Синята коалиция заяви още, че те са първите, които са показали на бургазлии какви ще са резултатите от изграждането на петролопровода. „Гигантски танкер ще се изправи пред очите на всички туристи. Никой от почиващите не иска да гледа това гигантско туловище и не иска да се къпе до него”, каза той.

Иван Вълков от ГЕРБ пък заяви, че този проект нито икономически, нито екологично е изгоден за България и това е станало ясно на всички. Този проект не е направен за България, посочи той.

"Очевидно ползите от проекта "Бургас - Александруполис" са за Русия и Гърция, а рисковете са за България - заяви председателят на икономическата комисия в Народното събрание и съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров - Този проект трябва да бъде спрян, защото за максимално възможна полза от 30 млн. долара на година можем да разрушим целия си туризъм”. Според него рисковете за българския туризъм и българската природа са много сериозни.

Въпреки че депутатите бяха поискали трима министри в оставка - Симеон Дянков, Делян Добрев и Нона Караджова да участват в заседанието, единствен финансовият министър в оставка дойде в парламента. Той определи проекта Бургас - Александруполис като неизгоден и аргументира това и с документи, подписани от руската страна.

“Проектът е бреме не само за България, ако се беше осъществил, но и за всички участници”, категоричен бе Симеон Дянков. Но той бил финансово неосъществим – още в хода на различните предпроектни проучвания се оказало, че е непосилен.

Дянков прочете част от дебати в проектната компания от 2009 година, в които представителят на руския собственик заявява, че до 2030 г. руската страна няма възможност да обезпечи повече от 2-2,5 млн. тона на година, което според него не е достатъчно на този етап, за да се дадат гаранции за пълненето на тръбата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 USSR

    1 0 Отговор
    Всички сте продажни.Едните работите за руснаците а другите за американците.България винаги е страдала заради алчноста на политиците си..........Проклети да сте всички в този парламент!!!!
  • 2 Голямия шлем

    0 0 Отговор
    Абсолютно полезно за България решение
    Ползите за Русия и Гърция, а от нас хиляди декари земя и смешна транзитна сума, екологична бомба за Южното Черноморие и провален туристически бизнес за милиарди
    Интересно е при очеивдно неизгодната оферта как се държат руските агенти в БСП.
    Същите които скачаха срещу шиста, сега са ЗА да отвоим Бургаския залив, Созопол и т.н.
    Очевидно Косотов и Димитров са прави че получават рубли за да продават България евтино