Last news in Fakti

27 Март, 2013 20:38 1 670 0

КЗК разшири анализа за сектор енергетика

  • кзк-
  • анализа-
  • сектор енергетика

Комисия за защита на конкуренцията разшири предмета на текущото си производство за извършване на секторен анализ на конкурентната среда в сектора на пренос и доставка на природен газ и по отношение на пазарите на производство, търговия, пренос и снабдяване с електрическа енергия.

КЗК ще проучи степента на прозрачност при ценообразуването в условията на прилагане на регулирани тарифи на пазарите на електрическа енергия, ще анализира наличието на вертикални ограничения, както и наличието на проблеми за конкуренцията на низходящите пазари в отношенията между разпределителните фирми и крайните клиенти.

Секторният анализ ще бъде обединен и с текущия проект на работна група в КЗК, която извършва преглед на структурата на пазара и степента на ефективна конкуренция в подсектор Електричество на територията на България във връзка с въвеждането на ІІІ-ти Енергиен пакет. КЗК анализира промяната в модела на конкуренция, която се очаква да настъпи с оглед либерализацията на този пазар и ще укаже възможното участие на ведомството в процеса на преход.

Целта е да се разработят възможни варианти за засилване конкурентността на пазара след въвеждане на ІІІ-ти Енергиен пакет, следвайки най-добрите практики от други държави членки на ЕС,  като се подчертае самостоятелната роля на КЗК в съблюдаването на общите правила на ЗЗК и в тясно сътрудничество с националните регулаторни органи в сектора.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА