Last news in Fakti

3 Април, 2013 11:09 988 3

Капитализацията на „Газпром“ падна под $ 100 млрд.

  • газпром-
  • газ

 

Капитализацията на „Газпром“ на борсите в Москва и Лондон за първи път от началото на 2009 г. падна под $100 млрд. Въпреки лошите новини тя си остава най-скъпата компания в Русия.

От началото на годината акциите на „Газпром“ на Московската борса са поевтинели с над 10%. Само във вторник в Москва беше отбелязан нов спад с 1,5%, а в Лондон с 2,7%.

Обезценяването на акциите на компанията е свързано с очаквания по-малък дивидент, отбелязва в. „Ведомости“. В края на март от „Газпром“ обявиха намаляване на чистата печалба за 2012 г. с 37% спрямо предходната 2011 г.

По-лошите финансови резултати на компанията съвпаднаха с данните, че добивът на газ в Русия е намалял с 2% през първите 10 месеца на 2012 годината в сравнение със същия период на 2011 г. Износът се е свил с 6,2 на сто до 150,1 млрд. куб. м.

Руският енергиен монополист е изграден върху наследените от Съветския съюз газови структури. Той контролира над една четвърт от световните газови резерви.

Ориентацията й към европейския пазар обаче, където търсенето се свива заради икономическата криза, предизвиква опасения от изпадане в ситуация на свръхпроизводство.

В условията на дългова криза на Стария континент „Газпром“ се ориентира към азиатския пазар, където цените са относително високи и търсенето е по-голямо. Преди дни Япония обяви за пробив в добиването на газ от морското дъно в опит за диверсификация на доставките си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 чорбар

    0 0 Отговор
    Демек Лефски ще ядат мазния , така ли??

    Коментиран от #2

  • 2 Венцислав Михайлов

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "чорбар":

    По-скоро кризата застигна и "Газпром" :) Тръгне ли Южен поток и Левски ще има нов спонсор :)
  • 3 СССР

    0 0 Отговор
    какви акции какви остатъци от ссср всички земни богатства трябва да са собственост само на държавата и да са държавни както са го изградили и построили на времето хората за народа ала някой иска да е само негово затова и разпаднаха съюза и разграбиха богатствата му долни капиталисти а народа страда