10 Април, 2013 15:04 1 156 2

И държавата ще проверява енергийния сектор

  • райков-
  • проверка-
  • есо

Инспекторатът към Министерски съвет и Държавния финансов инспекторат ще направят проверка на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), предимно на диспечерското управление.

Това заяви служебният премиер Марин Райков на пресконференция след заседание на Министерски съвет.
„Защо енергията от редица условно наречени „скъпи централи” се въвежда в системата приоритетно пред тази от условно „евтините централи”, попита министър-председателят.

Райков заяви, че нагласата на кабинета „не е никак позитивна по отношение на хипотеза за увеличение на тока“.

Има не малко ВЕИ-та, които работят повече от 24 часа в денонощието. Това показват резултатите от проверка на НЕК, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев по време на пресконференцията.

По повод искането за увеличение на цената на тока от 1 юли, министърът каза, че предстоят проверки на ДКЕВР, за да се установи дали има необходимост от това.

Василев уточни, че повишение на цената на въглищата няма да има, преди да се предприемат всички мерки за свиване на външните разходи в мините, и добави „Ще впрегнем целия аналитичен потенциал на министерството и нашите партньори, за да видим доколко разходите, на базата на които се иска това увеличение са реални“.

„Работната група, освен да преизчисли каква трябва да бъде цената, така че мините да излязат на нула, също така гледа и всички външни доставчици в мините и колко се харчат за външни доставки, дали там не могат да бъдат свити разходите”, каза Василев.

Министър-председателят Марин Райков го допълни с думите, че ако има предупредително спиране на работата в мините, ще има много тежки последици предвид времето и ще са необходими милиони за отводняване, което ще има много тежки последици предимно върху работата на миньорите и призова подобни форми на натиск дори да не се обмислят.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Велизар Енчев

    0 0 Отговор
    Марин Райков е кадрови офицер

    Разкритията за тайната биография на служебния премиер Марин Райков за сетен път показват, че България е държава на двойните стандарти, в която коварството и подлостта са регламентирани със закон. От шест години Законът за досиетата се прилага избирателно и под ударите му попадат само две категории - неудобни на управляващите публични фигури и удобни за отстрел анонимни лица. Те могат да бъдат опозорявани по всякакъв начин и по всяко време от Комисията по досиетата, оглавявана от милиционерския началник на град Толбухин полк. Евтим Костадинов.
    Апропо, същият преди четири години бе депутат в 40-ото народно събрание и член на Висшия партиен съвет на БСП. Отварянето на досиетата от милиционер е свидетелство за морала на новата политическа класа. За да оцелее, тя създаде еничарски корпус оглавяван от Евтим Костадинов. От него зависи кой да бъде екзекутиран публично, кого да пощадят и кого да укрият "в името на националната сигурност".
    Преди три седмици твърдях: Марин Райков е агент, скрит по чл. 32 от закона, пазещ близки на властта лица. Сега отивам по-далеч и казвам: Марин Райков е бил агент, но в момента е действащ офицер в служба "Военна информация", която след 1989 г. наследи Разузнавателното управление на Министерството на народната отбрана (PУMHO).
    Вече месец сайтът "Биволъ" очаква отговор от пресцентъра на Министерския съвет на тези въпроси:
    Колко време е служил Марин Райков към Военното контраразузнаване (ВКР)? Каква е била длъжностната му характеристика там? Защо отхвърля твърденията за съпричастност към РУМНО, но не отговаря на въпросите за военната си служба? Дали е завършил Школата за запасни офицери в Плевен и дали след това е бил старшина-школник във ВКР
    "Биволъ" не само пита, но и изнесе: през 1980-1982 г. Марин Райков е сътрудник на ВКР - еквивалент на политическата полиция в армията. Сайтът, който разкри автентични документи за криминалното минало на Бойко Борисов, сега хвърли камък в блатото на Марин Райков. Щафетата се пое от политолога Антон Тодоров, който в Нова телевизия показа документи, свидетелстващи за същото:
    Има писмени регистрации за това, че през 1984 г. на Марин Райков е отворено оперативно дело от военното разузнаване. Присъстващият в студиото Евтим Костадинов потвърди, че е запознат с документите, но поясни: въпросът с досието на Райков е разглеждан в комисията още в качеството му на заместник-министър през 2009 и 2010 г. С назначаването му за служебен премиер е поискана втора проверка и службите отговорили: "Такива документи за г-н Райков няма".
    От изнесените документи е видно - "Биволъ" е абсолютно прав, когато цитира свидетел, според когото Райков е бил доносник в армията.
    Антон Тодоров пък показа документ, доказващ, че Райков наистина е служил в поделение на военното контраразузнаване - хрътките сред военните. Евтим Костадинов реагира като адвокат, заявявайки, че това не означава автоматично вербуване. Аргументът му бе странен - понеже бащата на Райков бил "добър служител" в РУМНО, едва ли синът му също е вербуван...
    Да му имах логиката на Костадинов! Първо, Райко Николов е полковник в ПГУ-ДС, а не в РУМНО. Второ, Костадинов или не знае, или лъже
    Преди 1989-а в двете служби имаше десетки семейни кланове. Трето, грешката на Костадинов не е неволна, а съзнателна и цели да разкраси миналото на бащата на служебния премиер. Четвърто, определяйки Николов като "добър служител", Костадинов разделя ченгетата на добри и лоши. Естествено, първите са нашите, вторите - кучета ги яли.
    Читателю, независимо дали си ляв или десен, сложи си ръка на сърцето и признай: Законът за досиетата се прилага грижовно към едни и мръснишки към други. Както дяволът чете Евангелието, така и службите отварят досиетата - с грижа за нашите и с безразличие към чуждите. И което е още по-долно - босовете на НРС и "Военна информация" също са бивши ченгета, режещи главите на свои колеги. Но да видим какви други документи откри Антон Тодоров. Бланките сочат, че Райков е разработван от РУМНО, и то от супер-секретния Осми отдел (НИКО). Като старшина-школник, той е приет в поделение 72 700, което е другото име на ВКР. Служилите преди 1989 г. знаят, че това е армейска единица, следяща войниците, и всеки, който е бил в нея, е служител на ВКР. Според Тодоров нарочно са излезли само документи, сочещи, че Марин Райков е проучван от военното разузнаване, но не и тези, че е бил вербуван.
    Забележете и нещо друго - за Райков е докладвано от офицерите в РУМНО, че е "надежден, от семейство със стабилни марксистко-ленински възгледи". Което е в морален дисонанс с действията на зам.-министър Райков, когато уволняваше дипломати в МВнР заради тоталитарния им произход.
    Ала да оставим морала настрана, за демократи като този той е демоде. Пък и моралът не е обект за проучване от Комисията по досиетата. Въпросната комисия обаче трябва да попита службите как е приключила оперативната разработка на Марин Райков. Ако е бил отхвърлен за вербуване, задължително трябва да е налице документ с мотиви за отхвърлянето му. Ако е одобрен, също трябва да има завършващ делото документ. В случая няма нито единия, нито другия документ. Добавя ли следващия коронен факт, картината се прояснява, фактът се вижда във финансовия отчет от досието на Райков, където има съмнителни празни полета след раздела "данни след 16.07.1991"...
    Сиреч след тази дата досието на Райков е засекретено. Понеже за работещите в тайните служби след 16.07. 1991 г. Законът за досиетата не се отнася. Казано направо - на старшина-школника от ВКР Марин Райков е спестено опозоряване от Закона за досиетата, тъй като той е защитен в две си качества: и като попаднал в обсега на чл. 32 от Закона за досиетата векереец, и като настоящ офицер във военното разузнаване. Под тези два "чадъра" той е доживотно застрахован от осветяване. Далеч съм от мисълта да виня само Евтим Костадинов за двойните стандарти при отварянето на досиетата. Тук роля имат НРС, ДАНС и "Военна информация", играещи мръсни игри под мотото "Скрий своите, разкрий чуждите". Тези игри не са безобидни, защото поставят под въпрос честността на изборите, организирани от униформеното им протеже Марин Райков.
    Мислите ли, че един толкова зависим човек ще посмее да реагира, ако подчинените му областни управители и МВР шефове подменят кутии с бюлетини? Говоря за протежета и двойни стандарти и да не пропусна президента, в чийто екип е военният съветник о.з. ген. Стоименов - номенклатура на ЦК на БКП и също кадър на "Военна информация". Него лустрацията не го засяга, както и ген. Драгомир Димитров - директор на НРС, наскоро разкрит като щатен комсомолски секретар в Павликени и оперативен работник в ПГУ-ДС по немска линия. Затова пък посланиците с досиета бяха позорно отзовани от президента.
    Колко добре е казано от древните: това, което е позволено на Юпитер, не е позволено на вола. Това, което се прави за аристократа Райков, не е позволено за плебса.
    Велизар Енчев
  • 2 Христо Джуров

    0 0 Отговор
    МАРИН РАЙКОВ ИГРАЕ ПО ГАЙДАТА ДА ГЕРБ
    Президентът не можа да се освободи от опекуна си Бойко

    Още с обявяването на служебния кабинет всички, които следим политическия живот в страната, разбрахме, че това е правителство №2 на ГЕРБ. Явно президентът не може да покаже независимост от своя опекун. В едно от първите си изказвания министър-председателят Марин Райков заяви, че няма да прави никаква политическа чистка. Това бе отговорът му на искането на партиите политическите кабинети на министерствата и областните управители, които са представители на ГЕРБ, да бъдат освободени. Така големите приказки на Райков за честни и справедливи избори през май се оказаха сапунен балон. Другото настойчиво искане - да бъдат освободени определени висши полицаи, приближени до Цветанов, също бе отклонено.
    През последните дни Райков предложи да бъдат командировани полицаи на разменни начала по време на изборите като гаранция за честен и справедлив вот. Той наистина мисли като Борисов - че българският народ е прост.
    Г-н Райков се прави, че не е чул нищо за появилата се афера "Будали" и за частния ГДБОП. А Сергей Станишев изнесе пред медиите и предостави на главния прокурор материали за безпрецедентните подслушвания, правени по личното нареждане на Цветан Цветанов. Изнесени бяха факти, че Флоров и други висши полицаи провеждат срещи с Цветанов, който на практика ръководи МВР. Както г-н Райков, така и министър Първанова мълчат и се правят на ни чули, ни видели. Открай време ренегатите и предателите не са били уважавани не само от тези, които предават, а и от тези, на които предават. След промените Марин Райков мина през няколко длъжности и партии и досието му не беше разсекретено. Такива ренегати кариеристи - дал Бог.