Last news in Fakti

9 Май, 2013 16:37 834 1

КЗК глоби "Енерго – Про" за монопол

  • кзк-
  • ток-
  • "енерго – про"

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глобява Енерго – Про Продажби“ АД, гр. Варна с 1 687 484 лв. заради злоупотреба с господстващо положение на пазара по снабдяване (продажба) с електрическа енергия, съобщи пресцентъра на агенцията.

Нарушението засяга спиране на електрозахранването на помпените станции на „Водоснабдяване и канализация” ЕООД, гр. Добрич, през септември миналата година.

Комисията счита, че в случая неплатените задълженията на компанията, заради които е спрян тока, не са обективно обстоятелство, което да оправдава поведението на „Енерго – Про Продажби“ АД.

Според проучване по сигнала добричкото ВиК е плащало дълга си на вноски по споразумителен протокол за разсрочено плащане, но високият размер на задълженията на дружеството е свързан най – вече с невъзможност за погасяване на текущи задължения.

От своя страна „Енерго - Про", което е запознато със затрудненията на предприятието трябва да вземе предвид факторите за забавянето, както и добросъвестността на клиента, преди да спре електроподаването.

От КЗК посочват, че закона предвижда задължение на енергийните предприятия да извършват дейността си в интерес на обществото и на отделните клиенти. Конкретният случай, в който потребителите на „ВиК” Добрич са лишени от снабдяване с питейна вода и техните интереси са засегнати сочи за голямото обществено значение на дружеството. Господстващото предприятие не би следвало да използва крайна мярка каквато е преустановяването на електрозахранването, категорични са от КЗК.

Производството е образувано по самосезиране във връзка с постъпило писмо от страна на политическа партия „Свободен народ“, уточняват от комисията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 маляка

    0 0 Отговор