Last news in Fakti

11 Юни, 2013 16:42 2 316 1

Искат до 5 години затвор за незаконна търговия с метални отпадъци

  • наказателния кодекс-
  • отпадъци-
  • метали-
  • бар-
  • рециклиране-
  • скрап-
  • площадки

Увеличаване на санкциите в Наказателния кодекс (НК), които са предвидени за незаконното приемане или съхраняване на отпадъци от черни и цветни метали без да се притежава необходимото разрешение за тази дейност по закон и нарушителите да се наказват с лишаване от свобода от една до пет години.

Това е само част от предложенията за промени в НК, които бяха представени днес от Българската асоциация по рециклиране (БАР) на провелата се пресконференция, организирана от БАР, с участието на представители на Министерството на околната среда и водите.

В пресконференцията се включиха Борислав Малинов – председател на Управителния съвет на Българска асоциация по рециклиране, и Стефан Стефанов – директор на Дирекция „Управление на отпадъците и опазване на почвите“ в МОСВ.

Борислав Малинов обърна внимание, че направените предложения са плод на работата на експертна работа група, инициирана от Българска асоциация по рециклиране (БАР), в която са участвали представители на МВР, ГД „Национална полиция”, МОСВ, ИАОС, Асоциация на рециклиращата индустрия (АРИ), НЕК, НКЖИ, БТК. 

Като първа причина, налагаща предложените промени, Малинов изтъкна: „В Наказателният кодекс (НК) в чл. 234б казва: Който изкупува или извършва търговска дейност с отпадъци от черни или цветни метали без лиценз, който се изисква по нормативен акт, или в негово нарушение, се наказва с лишаване от свобода до пет години и глоба от две хиляди до петдесет хиляди лева, както и с лишаване от право по чл. 37, ал. 1, т. 7.“. Той обърна внимание, че текстът е в пълно противоречие с правния мир, тъй като лицензи вече няма - те са отменени и ако се следва предписанията на НК всички опериращи в бранша са престъпници.

Втората причина, която беше посочена, е желанието на законните фирми в бранша да въведат ред и да се борят с непрекъснато увеличаващия се брой на незаконни площадки и разрастващия се „сив”сектор. 

Като тревожна тенденция бяха представени данните за броя на площадките за скрап в страната от миналата и тази година. Миналата година броят им е бил 2372, а сега е 889.

Наблюденията на БАР са, че незаконните площадки са над 1000. Те работят незаконно по три начина - като автоморга, чрез разрешение само за пластмаса и хартия (където не се изисква банкова гаранция) или без никакво разрешение - абсолютно нелегално.

Като допълнителна тежест към нуждата от скорошни промени в Наказателния кодекс бяха представени и данните от ГД „Национална полиция”, според които за миналата година кражбите на метали са намалели с 36%, но за първото тримесечие на тази година се наблюдава увеличение с 5%. Според Малинов за второто тримесечие най-вероятно това увеличение ще е между 10 и 15%.

Асоциацията предлага и промени в чл.195 от НК, като с лишаване от свобода от една до десет години да бъдат наказвани виновните за кражба на кабели, електропроводници, елементи на електронната съобщителна инфраструктура, елементи на електрически уредби на електропреносната или електроразпределителната мрежа, елементи или части от подвижния железопътен състав, железния път или пристанищни съоръжения, включително осигурителните, сигнализационните и съобщителните съоръжения и всякакви инсталации към тях, всякакви елементи или части от пътната инфраструктура като пътни знаци, мантинели, метални капаци от шахти, части от уличното осветление или от воднонапоителни системи и съоръжения, както и на металосъдържащи паметници или части или елементи от тях.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мария спасова

    0 0 Отговор
    Да бе ,онези които изнесоха България никой не ги бара а хайваните които се чудят как да си купят хляб в затвора за 5 години.Деее . а и Булгаристанската оправия! Затова сме на този хал.