Last news in Fakti

21 Юни, 2013 08:37 1 577 2

Финансисти: Няма проблем с парите на държавата

  • финансисти-
  • икономика-
  • минималната работна заплата
Финансисти: Няма проблем с парите на държавата - 1
Финансистът Божидар Данев. Снимка: БГНЕС

„Не виждам в България да има финансова или ликвидна криза”, каза в „Здравей, България” по Нова телевизия финансистът Любомир Дацов. Той допълни, че в сметките на правителството в момента има повече пари, отколкото в някои периоди от управлението на ГЕРБ.

„За мен проблем няма”, каза от своя страна и Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара (БСК). И добави, че има съмнения по отношение на това как се изпълнява приходно-разходната част на бюджета. „Ако се случи най-крайното и правителството подаде оставка, ще има сериозно нарушение в приходната част на бюджета", коментира обаче Данев. Според него, към месец април бюджетът е бил много добре.

По думите му - има друга драма. "През 2012 година, като процент към БВП, България е събрала 4 млрд. и 700 млн. лв. по-малко средства. Това е драматично намаление. Това означава, че може икономиката да посивее, да се скрият оборотите и другите социални плащания", каза още председателят на БСК.

„Нямам фискални притеснения”, увери и Петър Ганев, икономист от Института по пазарна икономика. "Бюджетът тази година е много по-добър от миналата година. В приходната част няма кой знае какви притеснения. Ако дойде служебно правителство, може би ще се справи много добре, така както се справи това, което си отиде", заяви той. Според него увеличението на майчинските и помощите за ученици няма да съборят бюджета.

Относно идеята за увеличаване на минималната заплата Дацов каза, че управляващите не трябва да се бъркат много в пазара на труда. „Това е икономическо решение”, добави той. Според него вдигането на минималната работна заплата действа в обратната посока и работодателите са прави, че това действа за увеличаване на сивия сектор.

По думите на Данев увеличаването на минималната работна заплата ще доведе до колосални регионални проблеми и нарастване на битовата престъпност.

Петър Ганев пък заяви, че планът „Орешарски” не е в окото на обществения дебат и дори заплатата да се вдигне на 1000 лева, няма да успокои хората. „За тях е важен разговорът за заетостта”, добави той.

„Страната е финансово стабилна и има потенциал да се развива”, обобщи Данев и добави, че хората чакат структурни решения, а не да намаляваме цените с 5 или 10%.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Тасев

    0 0 Отговор
  • 2 Симеон Тасев

    1 0 Отговор
    ЧОВЕКА СИ ГО КАЗВА НЯМА КРИЗА ВСИЧКО Е ЕДНА ГОЛЯМА ИЗМИСЛИЦА