Last news in Fakti

4 Ноември, 2022 20:42 1 832 18

Пулев: Активизираме икономическото сътрудничество с Португалия

  • александър пулев-
  • инвестиции-
  • португалия

България и Португалия имат неизползван потенциал

Пулев: Активизираме икономическото сътрудничество с Португалия - 1
Снимка: МИР

Меморандумът ще подпомогне развитието на двустранното търговско - икономическо сътрудничество между Република България и Република Португалия. Това обяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев, който участва в церемония по подписване на Меморандум за разбирателство между Изпълнителната Агенция за насърчаване на малки и средни предприятия (ИАНМСП) и Агенцията за инвестиции и външна търговия на Португалия (AICEP) в Лисабон. От българска страна документа подписа изпълнителният директор на ИАНМСП Бойко Таков, а от португалска Луис Филипе де Кастро Енрикес, Председател и Изпълнителен директор на AICEP. На церемонията присъстваха още посланикът на България в Португалия Н. Пр. Иван Найденов, както и началникът на кабинета на министъра Красимир Якимов, съобщиха от пресцентъра на Министерството на иновациите и растежа.

Двете институции ще работят активно за засилване на бизнес контактите между малки и средни компании от двете страни чрез редица съвместни инициативи, сред които обмен на бизнес делегации, двустранни форуми и В2В срещи.

Министър Пулев посочи, че по данни на НСИ износът на България за Португалия за периода януари-юли 2022 г. нараства с 10,7% и възлиза на 163,3 млн. лв., спрямо същия период на 2021 г. „При вноса за първите седем месеца на годината цифрите са съответно 138,7 млн. лв. и повишаване от 17,6%. Търговското салдо към юли 2022 г. е положително за България в размер на 24,6 млн. лв.“, допълни той.

По думите му България и Португалия имат неизползван потенциал. Той обсъди с ръководството на Агенцията за инвестиции и външна търговия на Португалия задълбочаване на сътрудничеството в сферата на високите технологии, стартиращите компании и на киберсигурността. Пулев подчерта, че Меморандумът ще насърчи и търговския оборот между компаниите от двете държави. „Въпреки че сме на противоположните краища на Европа с този Меморандум трябва да погледнем един към друг и да засилим партньорството“, изтъкна той.

Министър Пулев заяви още, че страната ни се стреми да бъде врата за влизане на инвестиции към Европа от Близкия Изток и Азия. В рамките на провелата се среща след церемонията стана ясно, че страната ни ще посрещне португалска бизнес делегация в началото на 2023 г., както и че ще има павилион в рамките на едно от най-големите международни събития за технологии и дигитализация, което се провежда в Португалия - Web Summit. Наред с това бяха обсъдени водещите сектори с най-голям потенциал за развитие на стокообмена, както и възможностите за бъдещо бизнес сътрудничество между двете страни.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    1 17 Отговор
    трябва да помагаме на Украйна
  • 2 честен ционист

    17 1 Отговор
    И на тия ли боклука ще горите?
  • 3 ТаУмВзе

    11 2 Отговор
    Тия верно нямат идейка, къде са Изостанали.
  • 4 Офф..

    14 1 Отговор
    Събрали се две нули и станали лого на "тоалетна стая"..
  • 5 Пловдив

    10 0 Отговор
    МА е оперирана от интелект, но може поне да провери как се изписват португалските имена, че освен себе си излага по този начин и медията, която и плаща заплатата.
  • 6 Уау

    13 1 Отговор
    Голяма активизиране ще падне между две от най бедните държави в ЕС
  • 7 Чеп за зеле

    12 0 Отговор
    Ще внасяме коркови тапи, а ще изнасяме запинячки за кочини!
  • 8 ха ха

    8 2 Отговор
    Ще наблегнем на сардини, октопод и порто... Мoже и малко футбол
  • 9 Котка ученият

    1 6 Отговор
    България има исторически връзки с Португалия от векове и има развити търговски отношения с Лисабон. Португалия е приятелска страна, която искрено подкрепи България и изпрати свои кораби да я защитават.
  • 10 Охаа

    3 1 Отговор
    При портокалите белото е декриминализирано.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 морски вълк

    3 1 Отговор
    навремето си ремонтирахме риболовните кораби в Лисабон. прекарвахме си 4удесно !!!
  • 13 Капитан

    5 0 Отговор
    Сигурно на моряците сме им плати корковите тапи в крайна сметка. Задължение от времето на винпром сервиз
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Белов

    2 1 Отговор
    За простаците: Португалия е комунистическа държава, която няма Икономика и е на 3000 километра от нас. Който вярва на такива "сладкодумци", си е виновен сам.
  • 17 Нощен.

    2 0 Отговор
    Да питам?
    Ще продаваме ли нещо?
    Или ще просим пари?🫣
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.