Last news in Fakti

7 Август, 2013 11:13 1 106 0

Драгомир Стойнев: Пакет от 100 000 лв. за 250 спасители в рудник Ораново

  • драгомир стойнев-
  • ораново-
  • спасители

Проверяват се всички 491 концесии, обяви още министърът на икономиката и енергетиката

Драгомир Стойнев: Пакет от 100 000 лв. за 250 спасители в рудник Ораново - 1
Снимка: БГНЕС

Правителството ще гласува специален пакет от 100 000 лв. за тези 250 човека, които участваха в спасителната операция в рудник Ораново. Това обяви в сутрешния блок на НТВ министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Той изтъкна, че е спрял концесията в Ораново, спазвайки закона. „В момента се проверяват всички 491 концесии, които са в рамките на МИЕ. Предупреждавам всички концесионери, че ще издам заповед за спиране на концесията за тези, които имат нарушения, касаещи годишния работен проект и неплащане на концесионни възнаграждения“, категоричен беше министърът. Г-н Стойнев подчерта, че това не означава, че концесиите ще бъдат прекратени, а че концесионерите ще трябва да изпълнят всички изисквания.

„Симбиозата между некоректен бизнес и администрация е изключително вредна и опасна. Ще бъда безкомпромисен към всеки държавен служител, който влиза в непочтени взаимоотношения с бизнеса“, каза още министърът. Той изтъкна, че е свикал дисциплинарна комисия, която да накаже виновните държавни служители за случая в Ораново. „Най- накрая държавата трябва да работи по правила. Хората не вярват, че има институции, които могат да ги защитят. Знам каква е социалната цена, но също така знам и каква е цената на човешкия живот. Няма да позволя в мините да работят хора с риск за живота си. Концесионерите трябва да се грижата за хората на труда“, заяви министърът на икономиката и енергетиката. Според него е необходим план за рудник Ораново, така че работниците там да не останат без доходи. Според него най- добрият вариант би бил мината да отговаря на изискванията, за да продължи да работи.

На въпрос за заявките на синдикатите за протести, Драгомир Стойнев подчерта, че е в постоянен диалог както с тях, така и с миньорите. Той отбеляза, че синдикатите са в правото си да протестират, но тежката ситуация на системата е от години и не е въпрос за един месец. „Досега къде са били?“, попита министърът. Той подчерта, че за последните години дълговете в енергетиката са се увеличили с 1,5 млрд.лв. „Аз не искам да се оправдавам с предишното управление, а да гледам напред. Всяка идея за спасяването на системата е добре дошла, защото това е проблем на националната сигурност. Трябва да очертаем реалната картина и всички политически партии, който желае да помага, е добре дошъл“, добави г-н Стойнев. Той напомни, че когато е встъпвал в длъжност, е имало заявка за увеличаване на цената на електроенергията за бита от 14% до 30%. Министърът отбеляза, че следващите действия, които са били предприети, не са се случвали досега в България – беше намалена цената на електроенергията с близо 5% - за потребителите и за индустрията. В същото време беше отпушен износът, като таксата за достъп и пренос беше намалена на от 34 на 12лв. „В момента всички мощности, които произвеждат електроенергия работят, търсят се въглища, увеличава се работата на миньорите. За миналото денонощие са изкопани 90 000 тона въглища“, отбеляза министърът.

Драгомир Стойнев обяви още, че през септември месец ще има промяна на цената на въглищата. „Необходимо е да се вдигне цената, тъй като в продължение на три години и половина тя не само, че не бе увеличена, а беше и намалена, може би с цел да се фалира Мини Марица Изток“, отбеляза министърът. Той добави, че са започнати промени в законодателството, за да се увеличи добивът и да има работа за миньорите. По отношение на Мини Марица Изток г-н Стойнев подчерта, че там където държавата е принципал, миньорите ще си получават заплатите и няма да има съкращения. По думите му в по- дългосрочен план секторът се нуждае от реформиране. „В момента моята задача е да спася системата“, добави Драгомир Стойнев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА