Last news in Fakti

25 Август, 2013 11:37 23 203 19

BG all inclusive - новата измама по морето

  • измама

На когото не му изнася, да си плаща синя зона. Тук няма нищо безплатно

Побългарен All inclusive е новата измама, която много родни хотелиери умело прилагат по морето този сезон. Схемата включва скрити такси, сред които кабелна, паркинг, шезлонг, смяна на чаршафи, че дори и минерална вода, които не са обявени в рекламите и пакетите, закупени от туристите, показа проверка на в. „Монитор”. Заради множеството сигнали на недоволни клиенти от юни до сега от Комисията за защита на потребителите са направили над 600 проверки само във Варна и близките курорти и са констатирали десетки нарушения. Санкциите, които ги грозят, са между 500 и 10 хил. лева.

Подобно е положението и по Южното Черноморие. Обява за скъп хотел в Слънчев бряг например казва ­ „Срещу 300 лева за пет нощувки получавате пълен пансион – закуска, обяд, следобедна закуска и вечеря плюс безплатни алкохолни напитки”. В рекламата е посочено още, че комплексът предлага луксозен басейн и паркинг.

Оказва се обаче, че цената от 300 лева е била за месеците преди юни. Сега била скочила с още 200 лева, но от хотела пропуснали да посочат това в обявата.

Според Комисията за защита на потребителите подобни номера са недопустими. Измама е умишлено заблуждаващите реклами, които обещават евтина почивка. Символичните цени, обявени в стотици сайтове, обикновено се оказват "сгрешени" или неактуални.

Плюс това рекламираният луксозен басейн се оказва отдаден под наем и ако посетителите искат да го ползват, трябва да платят 5 лева такса или да консумират нещо от открития бар. Безплатният паркинг също е мираж – цената за място на полянката до хотела ти струва 10 лева на ден. В тях е включено и неудобството да си постоянно на линия, за да можеш да я преместиш, ако се наложи друг клиент да излиза.

„На когото не му изнася, да си плаща синя зона. Тук няма нищо безплатно. Ние също сме си платили, за да не ни закачат и за да можете да спирате на поляната пред хотела”, е единственото обяснение на управителката на хотела.

Храната, включена в цената на повечето хотели, които предлагат All inclusive, също е под всякаква критика. Промотираното като „богато и разнообразно меню” се оказва сервирането на пилешки крилца ежедневно. Единственото разнообразие е, когато те са покрити с кашкавал, за да се прикрие миризмата на старо.

„В хотелите често констатираме нарушения, свързани с необявени цени на нощувките и на други предлагани услуги чрез ценоразпис, който трябва да е поставен на видно за потребителите място”, обясниха пред „Монитор” от Комисията за защита на потребителите.

Туристи се оплакали, че в някои от хотелите по Южното Черноморие им се налагало да си плащат минералната вода в ресторанта, при положение че ползвали пакет All inclusive. Чаша от живителната течност се калкулирала за левче. Безплатна била само чешмяната.

В друг реномиран хотел в центъра на Слънчев бряг пък те сюрпризират с такса сервиз, или иначе казано те дерат по 10 лева на ден за смяната на чаршафите и кърпите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коломан Дремджийски

    8 0 Отговор
    И после ще ни кажат изберете българското...е как да го избера,като постоянно ще съм на тръни за какво ще ме прецакат?
    Излиза,че по-добре да си отидеш на квартира и да ходиш да ядеш по кръчметата...макар,че и в кръчметата лъжат...омагьосан кръг :(
  • 2 Andrian Ljubenov

    4 0 Отговор
    Ден година храни.Надали ще се променят нещата скоро.Както обикновенно в съседните държави е в пъти по-добре от у нас като отношение , цени и удобства.Какво му е "all" в този inclusive ? Ганьоооо Ганьо....
  • 3 Любомир Петков

    4 0 Отговор
    Решението е съд по бързата процедура за измама отнемане на лицензи ,звезди и т.н.т. ,но за това е необходимо да има държава,каквато я няма в областта България.
  • 4 Асен Асенов

    2 0 Отговор
    Зле са... Сега си идвам от морето. Смешни неща има доста... Не знаят, а и нямат желание да се научат - манталитет.
  • 5 Stone Kold

    0 0 Отговор
    qvno ima oshte balamurnici koito hodqt na bg more........sprete da hodite na bg more be hora v Turqey e istinata
  • 6 Веселин Николов

    0 0 Отговор
    Гледайте и си мислете, кой кого лъже - https://www.facebook.com/dkv.nikolov/posts/517273501687004
  • 7 Любомир Здравков

    3 0 Отговор
    Един много добър пример е Комплекс Елените до св Влас там all inclusivа е типично нашенски за паркинг плащаш 10 лв на ден ако има места обаче в паркинга на комплекса ако не цената е 12-15 лв на ден на частен паркинг друга алтернатива няма спреш ли отвън веднага идва паяк! храната е закуска обяд и вечеря изпуснеш ли обяда чакате глад чак до вечеря няма от къде и да си купиш. Нищо че си платил all inclusive 160-180лв на ден за двама! А да не говорим за менюто 3 вида боб, 3 вида картофи НАЙ НАЙ евтините колбаси и месо които може да съществуват даже сме се чудили от къде намират толкова евтина стока, в казармата на времето ни хранеха по-добре! Така че който е решил да избира Българското "Елените" е греда за съжаление има много други подобни места по нашето черноморие.
  • 8 Zhechko Zhechev

    3 1 Отговор
    Да ви кажа как се прави: - Ходете на Черно море, ама в Турция. Оставете всички "индустриалци" по Слънчев бряг да духат супата.

    Коментиран от #14

  • 9 kiril

    2 0 Отговор
    Само Турция и Гърция ползвам от години насам ... нашенските глупости са ми писнали ... жалко ...
  • 10 Ивайло Иванов

    3 0 Отговор
    Драги приятели, ако имате излишни 1000 лв и искате да изкарате незабравимо на морето - All Inclusive - Заповядайте на Елените.

    Пристигате с колата към 14:00. Пригответе си по 10 лв / ден за паркинг.. Плаща се предварително за всички дни по ваучър.... Ще почакате един час за да ви смъкнат с електрическа количка до хотела.. Нищо, че е 40 градуса, а жена ви е бременна.

    Във фоайето се сблъсквате за първи път със смрадта... Нещо между кафе, мастика и фекалии...

    Настаняват те в стая 1013... Нещо като коридор. Има ТВ, но може да се гледа само от балкона... Има и 3 легла, но до двете се стига само, когато стъпиш върху първото... Банята е стара, захабена, но няма да ти се наложи да я ползваш - няма налягане на 10 етаж. Когато вдигаш скандал - ти казват, че днес не може да ти сменят стаята защото всичко е заето... Да почакаш за утре !!!

    Как протича денят Ви:

    Ставане.. Около 5:00. Започва "Битката за място на плажа". Трябва в следващите 15 минути да си избереш шезлонги на плажа, иначе няма къде да застанеш. Чадърите са на по 2 метра един от друг... Ако си късметлия може главата ти да е между краката на каката от съседния чадър...

    Закуска: Единственото нещо, с което поемаш минимален риск за здравето си са варените яйца, хляба и пакетчетата топено сирене АРО. Всичко друго е кофти изглеждащо и с гаден вкус. Сирене един вид - някаква мазна смес между маргарин и крема.. Кашкавал няма. Жилави домати, кренвирш като от тоалетна хартия, салама и котките не биха го ял
  • 11 Ивайло Иванов

    2 0 Отговор
    Плодове - Сини СЛИВИ.. Маслини от евтинките.. Масло няма - само маргарин. Огромна опашка за палачинки. Няма места, блъсканица... Все пак ресторантът е с 400 места, а в хотелът са 1600....

    Плаж - адски пек... Чадърите за по-евтинко са от полупрозрачна зелена мрежа... Шезлонгите са изпочупени, но за какво са ти... Водата е мътна от многото народ влязъл в нея. Разбираш как са онези корейци от снимките с препълненото с хора море и плаж... Децата няма къде да си играят защото всичко е заето с шезлонги.

    Обяд. "Битката за праскови". Супа свинско месо, таратор и нещо с макарони. 2-3 манджи, спагети и макарони. Кренвирши. Пържени картофи, кюфтета. На скарата огромна опашка за крилца. Десерти - баклавички и тортички. Опа... Пъпеш изнесоха - сбиха се!!! Сервитьорите са изнервени - за 300 лв/месец е трудно да си весел. Няма места, блъсканица... Все пак ресторантът е с 400 места, а в хотелът са 1600.... Искаш да си вземеш парче пица на плажа - заплашват те с 50 лв глоба. Алкохол няма в ресторанта - само бира

    Следобедна закуска - парче пица с царевица, обикновени бисквити, вафли чайка.... сокче жълто, тук таме Форнети.

    Басейн - много народ. Румънски цигани пият Чивас. Наша циганка пълни мръсна кофа с вода от басейна и лисва върху плочника и замита обратно в басейна.

    Аквапарк - радост за децата. Татко е тежък и малко го заболява гърба защото има ръбове между ринговете. Спасителите са изнервени - за 300 лв/месец е трудно да си весел.

    Вечеря
    На басейна се появя
  • 12 Ивайло Иванов

    2 0 Отговор
    топки в които се влиза... събира от децата 500 лв за 3 часа и прибира цирка... Кеф.
    Опашка на скарата. Има крилца и кебапчета (от най-долнопробната кайма).
    Алкохол няма в ресторанта - само бира... Няма места, блъсканица... Отново бой за пъпеши и праскови... Изобилие от сини сливи... Друго няма... Все пак ресторантът е с 400 места, а в хотелът са 1600. Към 20:30 намираш място и сядаш. Взел си ракийка от лоби бара и решаваш спокойно да си хапнеш салатка... Внезапно в 21:00 виждаш, че прибират храната, а след минута те молят да ставаш..

    Алкохол - само на Лоби бара и бара на басейна... Савой клуб-нискоградусов. Бирата - неизвестна разредена...

    3 дни не почистват стаята ти. Кърпите ги носиш на рецепция да ги смениш, а оттам ти дават и тоалетна хартия....

    На ден 2 сервитьорка в ресторанта вдига температура и е с болки. Явно няма контрол над персонала, защото тя работи. На ден 3 случайно чуваш в асансьора, че си говорят за колежка, която багажа и бил събран и изнесен, а стаята почистена. От друго място чуваш, че тя била починала. Питаш на рецепция - Вярно ли е че момиче от персонала в ресторанта е починало с температура и болки и те гледат като идиот. След като се развикваш на всеослушание и вдигаш скандал, че ще извикаш телевизии ти се скарват, че не било правилно от твоя страна да всяваш паника в хората.

    На ден 3-ти напускаш Елените, защото все пак живота ти е по-мил.

    Найс а?????

    p.s На сервитьорката ще и правят аутопсия, но съмненията са за вирусен
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 masacre

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Zhechko Zhechev":

    На нашето море ги чака сочен фалит!
  • 15 бати батев

    0 0 Отговор
    Има страхотни малки хотели и къщи за гости,къмпинги.Защо всеки втори чул недочул и айде на ол инклузив в слънчев бряг или златните.Нашето море е 100 пъти по хубаво от гръцкото или циганското в турция.Но всичко в въпрос на избор.Като съм ходил в турция прочутия кушадасъ е жив ташак,храната в нашия хотел беше кофти и ни караха в съседния да ядем като си доплащахме по 10евро.Пък и езикът им нещо ми дразни слуха.В Гърция е по добре но цените съм и 3пъти по високи от тук.Поне може да ловиш риба на воля,но жегата е толкова смазваща и комарите са им колкото врабчета ,че трябва да стоиш само в хотела,водата им е кофти,и от чешмата и минералната.Плажовете са им малки и повечето са им с кофти пясък,направо камъни.Въобще почивката не само в хотела,климата и природата В България са номер 1
  • 16 Георги Коцев

    1 0 Отговор
    И аз да добавя за Елените - прав е Ивайло!

    Сервизът е ужасен и как да е друг, като основната част от персонала е полуграмотна и трудно говореща български?! Масово ми говореха на "ти", а някакво барманче от "гъбката" даже се опита и на "брат" да ми говори!

    Жалко за хубавата база, която е била преди години, вилите изглеждат добре отвън, хотелските стаи не са лоши (с изключение на баните, старите мокети, продраните хавлии и липсата на пликове за пране например), просто лошият мениджънт и лакомията ще съсипят това място и то съвсем скоро!
    За ресторанта ...по-добре да не говорим, Ивайло е описал подробно! На вечеря свърши динята и когато поисках да изнесат, те просто ми казаха "ми свърши" ...поисках да обясня на управителя какво е това животно "ол инклузив", дойде някакво момче, дето заекваше, чак ми стана жал...

    Лакомията, другари от Виктория груп, която във вашия случай се изразява в: отвратителна храна, евтин персонал, продрани парцали вместо хавлии, нарочното правене на "тарапана" за разни храни за да се откажат от чакане хората, изпочупените шезлонги, плажът, който поема не повече от 1000 човека, а в комплекса сигурно има 5000, ще ви изядат главите!

    Нищо, всеки получава това, което заслужава!
  • 17 Иван Господинов

    1 0 Отговор
    Зарежете ги тия мизерни олинклузиви. Това не е почивка чувстваш се като някакво животно което трябва да бъде блъскано ритано, издоено , остригано и заклано . Има къщи за гости, хубави хотели , взимате си колата може и да карате малко но да си намерите един пуст плаж . По северното черноморие ги има слава богу и са хубави места . Порзходете се малко какво се тикате в тия бетонови квартали. Това не е почивака това е унижение . Ще спестите някой лев но ще се чувствате като животни. Скъсете почивката ако сте на късо с парите може и за 3-4 дена да е цялата почивка но поне може да си изкарате добре .
  • 18 Biancko Nero

    2 0 Отговор
    ne ne te nqma da falirat zashtoto perat pari...i ne im dreme dali izobshto shte ima hora
  • 19 ivaylo mihaylov

    1 0 Отговор
    Нямам опит с all inclusive, понеже никога не ходя на такова. Но малките хотели на които съм ходил са били винаги на ниво като база, цена, внимание, персонал и храна. Много по-приятно е да отседнеш в хотелче с 50тина стаи и собствен басейн за 70лв на вечер,вместо да се блъскаш по големите хотели и да си като овца в стадото. А описанията надолу са достатъчно красноречиви,цените безбожни, а това лято нямаше свободни места по нашето море,за каква бедност и немотия се говори като всичко е пълно там.