Last news in Fakti

24 Септември, 2013 09:41 2 284 0

Пенсионен фонд тика Chrysler към IPO

  • chrysler-
  • ipo-
  • fiat

От своя страна Fiat гледа на Chrysler като опция за компенсиране на свиващите се продажби в Европа

Американският автомобилен концерн Chrysler се подготвя за първично предлагане на акции (IPO), съобщава АП.

Листването на фондовата борса ще се ръководи от водещата американска инвестиционна банка Джей Пи Морган Чейс (JPMorgan Chase), допълва Си Ен Би Си.

Броят на акциите и тяхната цена ще бъдат обявени допълнително, заяви представител на Chrysler.

Сроковете за провеждането на IPO не бяха обявени, но анализатори очакват това да стане в първото тримесесечие на 2014 г. До месец се очаква Федералната комисия по ценните книжа и фондовите борси на САЩ да даде зелена светлина за провеждането на IPO.

Акциите на Chrysler не се търгуват на публичния сегмент на борсата от 1998 г., когато компанията се сля с Daimler AG. Мажоритарен акционер в компанията е италианския производител на автомобили Fiat SpA.

От Chrysler са се решили да подадат документи до Федералната комисия по ценните книжа и фондовите борси на САЩ за първична търговия на негови акции на фондова борса след като се провалиха преговорите с пенсионния фонд на автомобилния производител, съобщи телевизионният канал Си Ен Би Си.

Постъпленията от предлагането на акциите ще отидат за покриване на пенсиите на близо 130 000 служители на автомобилния концерн.

До провеждането на IPO се стигна след като Fiat, притежаващ 58,5% от акциите на Chrysler, не можа да се договори за купуването на пакета от 41,5% на пенсионния фонд на Профсъюза на работещите в автомобилната промишленост на САЩ (UAW Retiree Medical Benefits Trust, известен още и като Veba Trust).

От Fiat се надяваха да купят дела на пенсионния фонд за $ 1, 75 млрд., но профсъюзът поиска $4,27 млрд.

Анализатори все пак отбелязват, че до IPO може да не се стигне, защото страните междувременно могат да достигнат до споразумение за цената.

Ричард Хилгърт, анализатор от Морнингстар, отговарящ за Fiat и Chrysler, коментира, че до IPO едва ли ще се стигне, защото то няма да в интерес нито на фонда или Fiat. Има опасност пакетът да бъде изкупен от инвеститор, който настоява за орязване на разходите или акциите да паднат при излизането на борсата.

Генералният директор на Chrysler и Fiat Серджио Маркионе се опитва да обедини двете компании. За целта трябва да се „сложи ръка“ на пакета от акции на пенсионния фонд. Едно IPO може съществено да усложни задачата на Маркионе.

Това се разбира от пенсионния фонд, посочват анализатори. Благодарение на Fiat Chrysler успя да намали разходите за разработване на нови модели и да разшири своето пазарно присъствие извън Северна Америка. От своя страна Fiat гледа на Chrysler като опция за компенсиране на свиващите се продажби в Европа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА