Last news in Fakti

22 Април, 2023 05:33 1 123 5

Доц. Пламен Ненов: София е основен бенефициент на евросредства на глава от населението

  • доцент пламен ненов-
  • икономика-
  • демокрафия-
  • евросредства-
  • региони

Защо столицата и останалата част от България се движат на две различни икономически скорости, попита главният секретар на Съвета за икономически анализи

Доц. Пламен Ненов: София е основен бенефициент на евросредства на глава от населението - 1
Снимка: БНТ

През 21 век се наблюдава сериозно икономическо раздалечаване между София и останалата част на България. Това превръща икономиката ни в работеща на две скорости. До този извод е достигнал доц. Пламен Ненов, главен секретар на Съвета за икономически анализи.

„Обособяват се три групи от местни икономики. Едната България е София и околността, която има впечатляващ ръст на местния брутен вътрешен продукт през 21 век. Към 2019 г. този регион е три пъти по-богат от останалата част на България", обясни той пред БНР доц. Ненов.

В извършеното от него проучване се разглеждат икономическите политики по отношение на трансфери от еврофондове и регионалната фискална политика.

"Има ефекти от неравномерното разпределение на трансферите от евросредствата. София е основен бенефициент на глава от населението. Бургас, Варна и Пловдив са на доста по-ниско ниво. При тези местни икономики липсва възстановяване на заетостта след кризата".

Регионалните икономически политики са доста широко застъпени в повечето държави от ЕС, обясни той.

"Те са таргетирани. Когато се увеличи неравенството между регионите, една и съща икономическа политика на национално ниво става неоптимална. Става въпрос за широк набор от политики, свързани с подпомагане на фирмената активност-лични и данъчни стимули, както и грантове на регионално ниво".

Има общини в България, където икономическата активност е много потисната заради неприятни демографски тенденции, отбеляза до. Ненов.

Той открои две големи предизвикателства пред икономиката на България през 2023 година.

"Едното е вътрешно и е свързано с необходимостта от бърза фискална консолидация, за да може бюджетния дефицит да бъде намален до приемливи нива по отношение на критериите за приемане в еврозоната.

Външното е свързано със сътресения в банковия сегмент в САЩ и Европа през последните седмици. Нестабилността на банковите депозити може да се пренесе и върху реалния сектор. Тези шокове обикновено стигат и до България".


Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Перо

    6 0 Отговор
    Никой, нищо не е разбрал от бенефитите и евросредствата, освен една малка група феодали /сега протестиращи/, в провинцията, свързани с ПП и ГЕРБ!
  • 2 Георги

    3 0 Отговор
    Добър ден, Златке…
  • 3 НЯКОЙ

    3 0 Отговор
    Само някакво мрънкане без значение ?!? Този господин дали има представа кои села, градове и даже области са превърнати във феодални владения на мутри от ГЕРБ и ДПС, които крадат безогледно държавни средства и поради тяхната лакомия и некадърност държавата затъва ?
  • 4 Търновец

    1 1 Отговор
    Аз и преди съм казвал в София има голяма концентрация на власт, примерно в Германия Конституционния Съд е в Карлсруе, НАП е също извън Берлин, има и други ведомства извън, има и горна камера. В България повечето хора нямаме достъп до властта
  • 5 България

    0 0 Отговор
    По-добре турско, отколкото шопско!!!