Last news in Fakti

28 Септември, 2013 14:47 1 257 1

Петър Чобанов: Растеж от 1,8% за 2014 г.

  • петър чобанов-
  • бюджет

Възможно е минималната работна заплата да се повиши

Петър Чобанов: Растеж от 1,8% за 2014 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Без икономически растеж не може да поддържаме фискалната дисциплина. Тя няма да бъде устойчива във времето.

Това обяви финансовият Петър Чобанов, който представя финансовата рамка за Бюджет 2014 по време на втория ден от съвещанието във Враца с кметове на общини, издигнати или подкрепени от БСП.

Данните на статистиката показват растеж от 0,6-0,7% от БВП за първите шест месеца на тази година. Чобанов обясни, че очакваният растеж от 1,8% за догодина е амбициозна цел.

Растежът обаче ще разчита на законодателните промени за улесняване на бизнес средата, като например промените в Закона за обществените поръчки и антомонополното законодателство.

„Това е амбициозна цел, но на практика тя не е свързана само с това, което ще покажем пред бюджета, а е свързана и с редица закони, които се приемат за подобряване на бизнес средата, улесняване достъпа до обществени поръчки, подготвящото се антимонополно законодателство, а и от самото успокояване на средата разчитаме, че потреблението леко ще се раздвижи и най-накрая, че ще се появят и вътрешни инвестиции, тъй като тази година очакването е, че за поредна година те отново ще намалеят в реално изражение", каза той, цитиран от БНР.

Чобанов допусна, че е възможно минималната работна заплата да се повиши. В момента това се обсъжда в Тристранката, каза той.

Неустойчивост ясно се е проявила през 2013 година, смята Чобанов и допълни, че през миналата година България е имала нисък дефицит, но това е било самоцел.

"Този нисък дефицит беше постигнат чрез свиване на някои разходи в края на годината и прехвърлянето на други през 2013 година. Знаете, че колкото по-пренапрегната е системата, толкова по-голяма е вероятността тя да се пропука", обясни финансовият министър.

Системата изби през тази година и в момента се опитваме да я овладеем, добави той.

По думите на Чобанов през следващата година правителството ще се стреми към по-малък бюджетен дефицит.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Статистик

    1 0 Отговор
    Ръста в Македония за тази година ще бъде някъде около 4% на първо място са Литва и Латвия с 4.1% и 4.2%.