Last news in Fakti

20 Юни, 2023 19:21 1 854 24

Финансист: Бюджетът на Асен Василев е за всекиго по нещо

  • даниела бобева-
  • бюджет-
  • асен василев

Заплахата от рецесия не е отминала, предупреди Даниела Бобева

Финансист: Бюджетът на Асен Василев е за всекиго по нещо - 1
Снимка: БГНЕС

Асен Василев успя да обезкуражи опонентите си, защото бюджетът е някакъв баланс: за всекиго по нещо в разходната част. Той завишава прогнозата за икономически растеж за тази година, катоя изчислява на 1,8%, Европейската комисия я е заложила 1,5 %, а БНБ - 1 %. Той печели 2 милиарда допълнителни приходи от залагането на тези проценти. Това заяви в интервю за бТВ проф. Даниела Бобева - преподавател по "Финанси" и бивш икономически вицепремиер.

"С тази разлика той успява да постигне малка част като приходи", отбеляза, обаче, тя. Бобева обясни, че приходи ще дойдат от контрол върху ДДС при вноса на стоки, по-конкретно - този на автомобили.

"В разходната част има много хубава комбинация - той е съумял да спази повечето искания, включително на опозицията, за запазване на социалните привилегии, защото се подсигуряват достатъчно приходи по начина, който обясних", добави още финансистът.

Според нея трипроцентовият дефицит се героизира много, а това не би трябвало да е така. За нея е странно, че депутатите-финансисти не повдигат този въпрос в парламента. "Изисква се 3% максимум дефицит, но само когато се налага, според икономическия цикъл. Иначе, трябва да има балансиран бюджет: колкото имаш, толкова харчиш. Таванът е 3% по Маастрихските критерии, за влизане в еврозоната", обясни Даниела Бобева.

"Ако не се сбъдне прогнозата за растежа, което е много вероятно, заплахата от рецесия в големите икономики, с които нашата е обвързана, е голяма, а ние сме много обвързани с това", предупреди финансистът, но добави, че Асен Василев има причина за лек оптимизъм, тъй като първото тримесечие е било добро с 2 % растеж и добри сигнали от туризма и земеделието.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    13 12 Отговор
    Брутният вътрешен продукт на България е 170 млрд лв а Асен Василев е заложил 184 млрд лв.Не му излиза сметката.
  • 2 Фестас

    13 4 Отговор
    Европа ми дава стотици милиони за снаряди.

    Коментиран от #18

  • 3 обективен

    17 19 Отговор
    Каквото и да плюете по Асен ,той е най-умният министър на финансите до сега !!

    Коментиран от #4, #8

  • 4 Делю Хайдутин

    17 15 Отговор

    До коментар #3 от "обективен":

    Кокорчо фалира България.

    Коментиран от #5

  • 5 Ахаха

    3 7 Отговор

    До коментар #4 от "Делю Хайдутин":

    Теб какво те засяга това ?

    Коментиран от #13

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Нашенци..

    7 5 Отговор
    Квото и да направят,все нашенско от Чудомир се получава.Нашенецът се хвали със западните ауто,като контрапункт на руските Лади,а самият той за 1342 години освен каруца с два коня нищо друго не е пуснал на пазара..
  • 8 Ехааа

    12 4 Отговор

    До коментар #3 от "обективен":

    Баце я фалира. Голямо крадене. 20 години и не се наяде. Иска още и още. Кокорчо беше 7 месеца. Така, че и Вие сте от хората на Баце. Трябва да се оправдаете за чувалите, чекмеджетата, магистралите дето са само с имена, за унищожението на нацията. Кокорчо поне има достойнството да застане срещу Баце. А Вашето Тулупче се крие като пълна мижитурка.

    Коментиран от #17

  • 9 Путин ще виси на лампата 😁

    8 10 Отговор
    Асен ще ни изкара от 💩 на Радев.

    Коментиран от #11

  • 10 Опа

    6 6 Отговор
    Засега само Асен Василев мисли и за другите Дано да не сё промени много под влиянието Лорери, Кирчовци и Христовци кои-то драпат за пари, власт и удобни платени места.
  • 11 Хахаха..

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "Путин ще виси на лампата 😁":

    Тя мама те е "изкарала" вече,стига ти толкова..
  • 12 Така така

    3 2 Отговор
    Демек шарен като знамето на дъгата :))))
  • 13 Така така

    5 3 Отговор

    До коментар #5 от "Ахаха":

    Ами засяга го той е Българин за разлика от тебе и не му е все тая дали ще фалира държавата или не. За разлика от фащ ние нито може самида си вдигаме колкото си искаме таеана на външният дълг нито да си печатаме безкрайно левчета, както накои си печатат доларчета
  • 14 СЗО

    5 2 Отговор
    Заглавието създава впечатление че бюджета на Асен е лош. А от статията се разбира че е балансиран и добър
  • 15 Наблюдател

    6 4 Отговор
    Най добрият финансов министър на прехода
  • 16 ГЕРБ=ДПС=БСП

    4 1 Отговор
    Ето така трявба да бъде:

    трябва да има балансиран бюджет: колкото имаш, толкова харчиш.

    Нинова=БСП, даже иска 4,5% дефицит.
  • 17 Хи хи

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "Ехааа":

    Ония 10 милиарда дето крадеше Борисов всяка година Асенчо намери ли ги Голям майтапчия си се извъдил , да не кажа лъжец.
  • 18 патето Яки

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Фестас":

    И милиарди да дадат за снаряди а те не се ядат снарядите.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Дрън дрън та пляс

    3 0 Отговор
    а на горанката бюджетите бяха за всекиго по нищо и за бойко всичко
  • 21 Анонимен

    1 0 Отговор
    Декю войвода на вас най големи данъци следва да има на имотите ви, колите, земите, хамбарите пълни в земята с картофи и българите номенклатурата всички сте на издръжка държавна. Нищо не се произвежда и като умрат старите хора тая земя ще пустее и няма кой да ви я купи х 10 пъти повече от първоначалната земя купена без пари от общината ви. Асене, много богати хора има вече, не се задоволяват от селата с панелки, а ново строителство и защо им са в тия твои дълбоко провинции, купуват продават. Всеки си башка луд
  • 22 Анонимен

    1 0 Отговор
    50 лева пенсии, работещи от 600 до 700 лева. При нас е така. Вдруги градове една пенсионерка чистила 30 40 входа, 2000 лева плюс 500,2500, бива, стига с тия пари, без зъби да ходят, без паста, четки, дрехи, няма къпане, няма ремонти, парфюм 500 лева безплатен на богатите пенсии в автобуса
  • 23 Анонимен

    1 0 Отговор
    Най важното са семейството деца внуци. Пари се изкарват, ако не в Бг, то на запад. Милиардите. Окрадохте с разни ваши схеми обикновените хора по света. Последните станаха първи. Светът е малък и всичко се знае.
  • 24 Анонимен

    2 0 Отговор
    Доган се отегли, толкова ли е трудно на веждичката. Имаш професия рисувай, скулптор си, но там си удължавате живота сред младите хора. Последвайте го или борисов трябва с пожарникарският кран да ви изхвърли. Малко имайте съвест, от вас алчните и съвест. Много юристи прекратиха адвокатската си дейност и те имат деца, внуци, но се оттеглиха, съшито и лейари, мед сестри стига толкова и учители, а те седят и от там на гробницата. На вас заможните все не ви стигат парите. Младите без работа някои, друсат се от скука, без семейства, деца, турци и българи. Тъжно е, като знаеш какви младежи бяха, а сега отчаяни по къщите лежат не говорят депресирани. Изберете ни. И който ги избира най голяма вина има.