Last news in Fakti

1 Юли, 2023 19:53 4 018 29

Скъпи кредити: Ипотеката от 1000 лв. ще стане 1200 лв.

  • левон хампарцумян-
  • кредити-
  • ипотека

Балансираните бюджети са целта, а не дефицитните

Скъпи кредити: Ипотеката от 1000 лв. ще стане 1200 лв. - 1
Снимка: Архив

"ЕЦБ внимателно повишава лихвите, виждате новите кредити започват да поскъпват. Ще се усети, защото някой, който е плащал 1000 лв. ипотека, а сега 1200 лв., ще го усети", това обясни председателят на БФБЛ Левон Хампарцумян.

"Сметката на финансовия министър е проект за следващите 6 месеца до края на годината, един реалистичен бюджет, защото българският бюджет е доста генеричен, което е хубаво, защото позволява гъвкавост. Половин година остана, няма много, бюджетите представляват проекция на миналото представяне на икономиката върху следващия период. Не е сложно да се направи и ако някои от предположенията не се установят, има буфери", обясни той в предаването "Денят ON AIR" по България он еър.

Според думите му е важно как ще се представи българската икономика и колко ще порасне. "Балансираните бюджети са целта, а не дефицитните. Един от критериите е влизането ни в Еврозоната, затова сме се фокусирали върху тези 3% дефицит. Ако тръгне, ще върви. Имаме този прословут план за развитие, всички тези неща, които ще инжектират допълнителни средства. Трябва да се заложат реалистични цели, но ако имаме по-амбициозни цели, не е крайност", каза Хампарцумян пред Bulgaria ON AIR.

Запитан дали има риск за енергетиката, председателят на БФБЛ отговори, че в енергетиката има "корупционен потенциал".

"Би трябвало сметките да са по-коректни, да се развива по-устойчиво. Като махнем този комичен план за 30+ години, който служебното правителство се опита да прокара, не съм виждал сериозна работа, която да мери консенсус между основните политически играчи как ще се развива енергетиката на България. Говорим за законна неефективност, не крадат в смисъла на Наказателния кодекс, но вграждат вътре неефективни процеси, които позволяват някой, който е доставчик на стоки и услуги, да забогатява неимоверно. Къде е границата между търговската печалба и кражбата, никой не може да го каже. Тези, които крадат, не крадат, защото те пишат правилата по начина, по който тези пари се взимат", допълни още Хампарцумян.

Според него в енергетиката "парченцата на планиране" трябва да са 10-15 години. "Просто да се опитаме да погледнем отвън краткосрочните кръпки, на които сме свидетели през последните години", смята той.

Относно темата за избор на нов шеф на БНБ, Хампарцумян коментира, че трудно би се намерил някой, който да е "достатъчно конкурентен на профила на Димитър Радев." "Той има много впечатляваща биография. Ще бъде трудно да се извади нещо срещу него. Виждам имена на хора, които се въртят, хора, които имат своите качества, достойнства, биографии, но не са съпоставими", подчерта председателят на БФБЛ.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лицемерие

    27 0 Отговор
    Почвайте да купувате още от сега,докато не е скочила
  • 2 Последния Софиянец

    60 2 Отговор
    В Брюксел построиха комунизма.Премахват парите (цифрово евро).Липса на частна собственост (80 процента от европейците живеят под наем и с коли на изплащане ,затънали в дългове към олигархията), жените общи.

    Коментиран от #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Захариева

    35 0 Отговор
    Кой те храни и пой, той те €бе и дой.

    Коментиран от #24

  • 5 ХАХАХА

    21 1 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Конгоанците ли ги оправят от белгийско Конго? А наша Лиляна с чантетата по 4хиляди нея кой?
  • 6 Дани

    10 1 Отговор
    Без ...коментар
    Много разбира от бира.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Родолюб фон Барух Ал Сабах дьо Муажон

    26 0 Отговор
    Ние с Хампи сме последна инстанция. Обичаме лихвичките. За тях живеем. Аиде на "безплатните" кредити. Взимайте. Сега вече и без лична карта. Благодаря.
  • 10 Курций Руф

    26 0 Отговор
    След радостната ,,новина",че токът поскъпва си помислих,че ще имат милост и ще ни спестят показването на физиономията на тогоз.
    Но не!Има народна приказка,,Няма пълно щастие",но не било така.Щастието бе допълнено .
    Мога да се обзаложа,че когато Този е гът-не,(дано Господ му дава дълги години да ни радва с ,,мъдростта" си)ще го балсамират и пак ще ни го показват.Ей така,да получаваме гастрит и да върви фармацевтиката.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Муамелджиян

    25 0 Отговор
    Не ми е ясно защо Левон се натиска и натяга по медиите - иска да го изберат за някой високоплатен държавен пост, ли?! Например шеф на БНБ?! Иначе ако се пусне на избори, дори арменската общност ще гласува срещу него - защото го мразят като парвенюшко-масонско парвеню, което се срамува от арменския си произход! Същото е и с Кеворка!
  • 13 провинциалист

    20 0 Отговор
    "как ще се представи българската икономика и колко ще порасне" - е как няма да порасне! С тия 50% отгоре на ТОЛ-таксите всичко ще скочи пак и икономиката ще отбележи ръст с еди-колко си млн. лева...
  • 14 Анонимен

    21 5 Отговор

    До коментар #3 от "ХАХАХА":

    Закъсняха с два дни заплатите и всички селяни с ипотеки изпаднаха в паника. Дано има истинска финансова криза та София да си отдъхне малко

    Коментиран от #16, #17, #19

  • 15 Пха ха ха

    12 0 Отговор
    Пурцата от химик стана банкер
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Българин

    17 0 Отговор
    Арменеца като какъв се представя? Мисля, че отдавна трябваше да му вземете думата.
  • 19 100

    15 1 Отговор

    До коментар #14 от "Анонимен":

    При финансова криза всички губят много, с малки изключения, та не знам точно какво отдъхване ще е. Проблемът е в системата, която концентрира икономиката в няколко града в страната, а не в тези, които идват в София.
  • 20 Перо

    8 1 Отговор
    От кога приватизатора и химика на Костов започна да разбира от финанси?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Йонка от с.Измерлиево

    5 0 Отговор
    Аз къту додох у софеа и си купих хапартамента и са сам гражданка и са да плащам повеке ли требе а , од де да зема паре. Ние у нашио цех сички сме купили апартаменти и веке не одим на село от там не ни аресва ич
  • 24 Некой си

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Захариева":

    Ама мноу си неграмотна, на. Напрау зор ти четА писмото.
  • 25 ФИНЦИ

    6 0 Отговор
    ТРЯБВАШЕ ХИТЛЕР ДА ВИ ДОВЪРШИ И СЕГА ВСИЧКО ЩЕШЕ ДА Е НАРЕД !!!!!!!!!!!!!!! НИКОИ ДА НЕ ОБСЛУЖВА КРЕДИТИ ДА ВИДИМ КО ЩЕ СТАНЕ
  • 26 ПРИВАТИЗАТОРА

    6 0 Отговор
    на Лостов. Много мазен и лукав. И най-вече АЛЧЕН!
  • 27 роялист

    3 1 Отговор
    Мошенически Ес! Всеки теляк стана банкер, всеки овчар депутат в Брюксел. Как може да ни управкяват хора бъркащи домата с плод се чудя?
  • 28 Уса

    3 1 Отговор
    Лакомията на някои от българите е безгранична.И в сащ ги има купуват жилища на килограм,за да ги отдават под наем,но се оказва,че негрите не желаят да плащат наема а само да ползват жилището и го превръщат в кочина.Собствениците реват,но не се отказват отново се хвърлят трескави за злато и отново реват.Същите са и в България имат по 2 апартамента и къща на село и още искат и бачкат като роби само за още едно трето жилище за внука да има.Той пък внука се оказва лентяй и безхаберник довлякъл мъжка булка и подлудяват съседите с охкания и пъшкания
  • 29 Шефьор

    0 0 Отговор
    Ех, Лева, Лева! Ех, банкере занаятчио! Само като ти чета коментарите в областта на финансите и банковото дело, веднага си мисля, що те изпуснаха от Медицинска академия!?