Last news in Fakti

10 Юли, 2023 19:06 2 201 45

Делян Добрев обяви оптимистична прогноза за добива на природен газ в Черно море

  • делян добрев-
  • природен газ-
  • черно море

Това е огромна новина за България. 13 милиарда кубика газ всяка година от 2030 -та до 2040 година

Делян Добрев обяви оптимистична прогноза за добива на природен газ в Черно море - 1
Снимка: БГНЕС

Енергийната парламентарна комисия подготвя проект за решение на НС, с който да бъде възложено на министъра на енергетиката да договори участието на България като трети партньор в консорциума, който ще търси нефт и газ в "Блок 1-21 Хан Аспарух" в Черно море. Това съобщи в предаването “България, Европа и светът на фокус" по Радио “Фокус" депутатът от ГЕРБ Делян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор:.

Участието на България трябва да е с до 35% дял в консорциума, уточни той.

Преди дни по време на енергийна комисия, TOTAL и OMV са разкрили изключително интересната информация, че очакват да намерят газ в източния край на блока, който ще позволи добив на 13 милиарда кубика газ на година. Това е официална информация от тяхната презентация, поясни Добрев, пише varna24.bg.

Така добивът на български газ от българското Черно море ще е 5 пъти по-голям от цялата консумация на страната, а България може да стане по-голям износител на газ за Европа дори от Азербайджан

“Това е огромна новина за България. 13 милиарда кубика газ всяка година от 2030 -та до 2040 година и по 8 милиарда кубика до 2050-та всяка година. Това е успех, който се дължи на повече от 10 години усилия на консорциума, който проучва “Хан Аспарух". Очакваните залежи на газ са в източната част на Блока, имаме 1 км воден стълб, много е дълбоко и още няколко км надолу са. Намерени са окуражаващи данни и на тях се базират очакванията на консорциума", поясни Добрев.

По думите му, това като количество прави над 200 милиарда кубика газ повече от доказаните в Румъния и по-малко от количествата в Турция. Няма логика в тази част на Черноморието да има залежи на газ в Румъния и Турция, а при нас да няма, смята Добрев.

"Дори и да е общо находището, то е толкова близо до границата, и който направи първи сондажи, той ще източи газа", каза Добрев. Дори и да се случи този вариант, приходите се делят пропорционално на територията на всяка една от страните, поясни още депутатът.

Съгласно Закона за подземните богатства, TOTAL и OMV ще трябва да платят 30% концесионно възнаграждение на държавата, при положение, че се договори участието ни като трета страна в него.

2,7 милиарда лева на година ще влязат в бюджета и то при тази ниска цена на газа. Ако цената е двойна и тези приходи ще са двойни, смята още Добрев.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Газонапивск

    10 10 Отговор
    Сакън. Газ има само могучая. Без Газпром ще измрем.
  • 2 Крум

    18 8 Отговор
    А за земетресения да е чувал тоя гайджин. Лапач долен.

    Коментиран от #4, #6, #12

  • 3 КАТО СЕ ИМА ПРЕДВИД

    11 4 Отговор
    И като се има предвид, че в резултат на това руснаците ще почнат от радост “да пикаят газ” , добивът ще е още по значителен!!! МУ ха ха ха
  • 4 Руский газ -лучший газ

    6 6 Отговор

    До коментар #2 от "Крум":

    Прав си. Туй Норвегия, Нидерландия, Алжир и т.н. ги разсипаха. Земетресение след земетресение.

    Коментиран от #9

  • 5 Оптимистична е

    9 3 Отговор
    прогнозата за доживотен на наглия и ехиден Бърнест субект , мулти милионер от грабене , гаврил се и гаврещ се с България и българите !
  • 6 А бе

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "Крум":

    и Цунамита ще има!
  • 7 Дедо

    10 3 Отговор
    Хасковски мусор.
  • 8 Град Симитли

    8 4 Отговор
    ".... Няма логика в тази част на Черноморието да има залежи на газ в Румъния и Турция, а при нас да няма, смята Добрев...."
    ... Страхотна логика!
    Няма логика в Румъния и Турция да няма ,, герп,, - - - ама няма!
  • 9 Крум

    13 5 Отговор

    До коментар #4 от "Руский газ -лучший газ":

    Ами прочети бе байно....Нидерландия затваря добива в най голямото находище,именно поради земетресения...а дори и да намерят нещо,само ще ни подхвърлят залъци...пример челопеч и канадците.

    Коментиран от #11

  • 10 Мнение

    7 6 Отговор
    Аха...ето я прогнозата:"Черно море,яко ме тресе...".
    Добивът на шистов газ води до земеттесения.Ако не вярвате вижте Румъния и Турция.
  • 11 Картошки и лучец

    4 6 Отговор

    До коментар #9 от "Крум":

    Ама така бе. Дето ще хрантутим чуждите изедници и ще се страхуваме от земетресения, дай да садим огурцъй за руския пазар и по малко розаво домати ама само за нас. Дето се вика преклонена главица.... А за газодобива в Нидерландия вземи се задълбочи малко повече. Само със статийки по рунета не става.

    Коментиран от #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Крум

    8 1 Отговор

    До коментар #11 от "Картошки и лучец":

    Те тия чуждите само за тебе ще мислят....как да ти плащат?а ти само ще събираш локумената баклава ,която ще завали от небето. За Нидерландия факта си е факт.....хората затварят,освен ако ти нямаш директна връзка с нидерлансдкото правителство и да са ти пошепнали нещо друго.

    Коментиран от #20

  • 14 ГОРСКИ

    6 2 Отговор
    Тоя каква газ го гони тоя нали търсеха няколко пъти и нищо !!!!!! Холандия Турция Румъния само земетресения и тоя търси под бола теле!!!!!!!
  • 15 нннн

    7 0 Отговор
    На концесия срещу 1% ??? И 1 е до 35....
  • 16 Хахахаха

    6 1 Отговор
    А дано ама надали

    На сругинчовците не дават дялове те са за господарите а освен слугинчовци сте и хослушковци и помивковци така че ще се задоворите с трохите който ви подхвърлят.А за народа поредния полъх които хвърля само прах в очите нищо друго
  • 17 гост

    10 2 Отговор
    Делянчо,смешко такъв, какъв газ те гони бе байовото? От колко години ги дрънкаш тия небивалици ?
  • 18 Газовия измамник

    5 1 Отговор
    Газ която никой не я е видял и никой няма да я види. Но този ще вземе пари.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 И тутун изнасяхме

    3 5 Отговор

    До коментар #13 от "Крум":

    Затварят ама не целия газодобив и не заради посочената от вас причина. Кой ще яде баклава и локум не го мисли. Но идеята ви, че някой трябва да мисли за вас и да дава пари е много показателно. Те всички хора лягат и стават с идеята да прецакат хората имали късмета да се пръкнат в 111 -те хиляди /почти де/ кв.км. Идея да имаш филия, а не само трохите /които всъщност и тях никой не ви ги дължи/ бачкаш, търсиш компания изедник с бизнес в Бг, инвестираш в нея и профитираш. Ма викаш друго си беше СИВ ейййй колко ни отне демокрацията.

    Коментиран от #21, #22

  • 21 7те козякливи джуджета:

    7 1 Отговор

    До коментар #20 от "И тутун изнасяхме":

    "Профитира". ти мозъка дърт и изтръпнал!

    Коментиран от #25

  • 22 Крум

    7 0 Отговор

    До коментар #20 от "И тутун изнасяхме":

    То ти много помниш сив....а ако го помниш сигурно бая пари си дал и за образование и за апартамент...сигурно помниш и пластмасовите домати тогава,не като сегашните вкусотии.....и пак повтарям,затварят именно поради честите земетресения и протеста на живущите там....има и статии и по чуждите сайтове,предполагам ползваш чужди езици,говорим за най голямото газонаходище...и да чуждите компании трябва да плащат,след като ползват нещо от тая 111хил кв.м.,или казваш,да не плащат,ей така да им го дадем,пи примера на кунева,която само затваряше и викаше yes.

    Коментиран от #26

  • 23 Потрива ръчички

    5 0 Отговор
    Ще има комисионни. Пък после и да не може да се добие ..да плащат баламите
  • 24 Километри километри

    8 0 Отговор
    имаме 1 км воден стълб, много е дълбоко и още няколко км надолу са.....майко мила. Ами то затова досега не може да се добива бе мамин
  • 25 Чипове направени от бедни бг дечица

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "7те козякливи джуджета:":

    Кажи го на Мелексис. Тази година дивидента си беше добре.
  • 26 Холандски перничани

    1 3 Отговор

    До коментар #22 от "Крум":

    Ще си направя труда да Ви отговоря защото пишете учитиво и остроумно. Първо за помненето. Помня много неща. и земеделската пенсия на хоратас колко беше, и простотиите и т.н. който е живял тогава ще го знае, който не - няма смисъл. Но и тогава апартаментите ссе плащаха на дск два трийсе години, колите и те бяха пет шест хилки при заплата средна двеста лева, а пък колко се чакаше и т.н. и т.н. инак ми е ясно, че всеки обича доматите от своята младост... то тогаз и няколко тика един след друг можеше да направи човек, пък сега... разсипаха я тази държава.
    За Хройнинген - находището е почнато да точат 1963 г. т.е. 60 години и са точили здраво. Та е нормално да има микроземетресения. то и в Провадия имаше едно време ама тогаз нямаше ,много гласност. Геологията на Нидерландия е много афифна. Застархователите много бръмчат щото за всяка пукнатина се отчитат с обезщететния. Там хората са малко серт. Има и едни игри на местно политическо ниво. та картинката не е толкова еднозначна. Ха дано открият при нас, да точат по педесе милиарда на година пък след 60 години и тука да го затворят.

    Коментиран от #27

  • 27 Крум

    5 1 Отговор

    До коментар #26 от "Холандски перничани":

    Сигурно ако питат хората ,които са в района тези микроземетресения ще са много доволни. Или казваш,то нищо работа,нали не е при мен. А що се отнася до нашата геология,тя никак не е афифна...тука сме направо 0ва степен на земетръсност. И именно щото е разсзипаха тая държава с помощта на новите ни приятели ,аз пък се моля да не намерят нищо. И ако може да си държат крадливите ръце по далече от нас.....

    Коментиран от #32

  • 28 Кен Еф

    3 1 Отговор
    Супер е! Както и със златото! Дали ще ни оставят 1% господарите?
  • 29 Куку Рус

    6 2 Отговор
    Само е пропуснал да уточни, че ще го добиват чеврон и бп, а ганеовеца ще се облизва като пес пред месарница

    Коментиран от #33

  • 30 Васил

    6 1 Отговор
    Добрев знаем ги вашите кухи фирми ще вземат едни пари а после газ йок.
  • 31 Брей ...

    2 0 Отговор
    Това са глупости за наивници.
  • 32 Аз пък да питам за мангана в Оброчище

    0 1 Отговор

    До коментар #27 от "Крум":

    Ох как ще ги мисля сега всички де живеят на плуващи къщички закотвени на ръба на шелфа... Има да късат вериги от микроземетресенията. Хората хрьонингчани колко да са доволни. Колкото тия, които отдолу им минава метро или са близо до жп линия? Доволни ще са със сигурност от NN - застрахователната компания на ING. В Хага също ще са доволни. Североизточните хъркащи даже повече и от амстердамчани диви селяни ще станат по сговорчиви.
  • 33 Всяка къща леярна като при Мао

    2 2 Отговор

    До коментар #29 от "Куку Рус":

    Е кой да го добива? Някой изконен български ЕТ? На комшията ЕООД-то? Сдружение от будни граждани? Вие какво си мислите, че и в лелеяната ви Русия милиардите от безсметните им природни богатства отиват за редовия мужик?! Ам за олигарсите, яхтите им, наташките им, именията, чудесата? Поразходете се с Гугъл стрийт вюто из някое градче по Сибир.
  • 34 Кой разбрал, разбрал!

    2 1 Отговор
    Е стига с тая новина "на Делян Добрев"! Новината не е от Добрев, а от Тотал и не е от сега, а от преди 7 години. Total OMV провеждаха проучвания до 28.10.2016 г. когато Борисов обяви, че газ в Черно море няма. От тогава са напуснали територията и няма как да имат нови данни, а днес твърдят, че може да се добиват сериозни количества газ, но чрез Делян Добрев. Тогава им беше платено от Борисов и Добрев, с нашите пари, за да си мълчат до следващия момент, който решиха, че е сега. През това време, за изненадващо кратък срок, построихме един руски газопровод, който в момента не доставя газ за нас, а само взимаме някакви мижави суми за транспортиране на газ за приятелски на Русия държави..

    Коментиран от #35, #38

  • 35 ммм дааааа

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "Кой разбрал, разбрал!":

    Този газ приятелските държави иначе трябваше да го получават през Украйна.
  • 36 Анонимен

    3 0 Отговор
    След дъжд качулка изложи се пред герб сега се пънеш ама късно въшката като се наяде излиза на челото
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Верно си неразбрал.

    2 2 Отговор

    До коментар #34 от "Кой разбрал, разбрал!":

    Предлагаха ли руснаците Южен поток? И какво стана? Дойдоха моментално господарите от фащ, пЪрдон, "партньорите" и всичко оттече в канала. Пък "глупавите" турци от кумова срама, да не плачат руснаците, взеха, че кандисаха. Затова няма да пИчелим, защото продажните, безродни полЮтици се надпреварват на кого да си 0Dупяt от началниците си. А народа кучета го яли.
  • 39 БАЙ СТАВРИ

    1 0 Отговор
    Аз обявавам оптимистична прогноза че ще дойде при мен
  • 40 КАУНЯ

    0 0 Отговор
    АБЕ ТОЯ ШУРОБАДЖАНАК ОЩЕ ЛИ НЕ Е В ЗАТВОРА БЕ
  • 41 Подаряват цялото богатство на България

    0 1 Отговор
    30%??! И това е голямо постижение? За затвора сте! Златото ни подарихте, водата подарявате сега и газа подарявате
  • 42 Сашо

    0 0 Отговор
    Сега ,ще ни унищожите аквокултурата ли?Това е безочие.
  • 43 Славка Пенева

    1 0 Отговор
    Потенциалният добив на природен газ в Черно море може да бъде голяма възможност за България, като допринася за енергийната сигурност на страната и намалява зависимостта й от внос на газ. Ако резервите на природен газ са значителни и могат да бъдат икономически експлоатирани, това би могло да има значителен положителен ефект върху икономиката и енергийната независимост на България.
  • 44 Ламбо

    0 0 Отговор
    Този малоумник при коя врачка е ходил?
  • 45 анонимен

    0 0 Отговор
    Това се знае още от времето на Тодор Живков - имаме огромни залежи на петрол и природен газ в черноморския ни шелф-Останалото всеки да си мисли защо досега не е работено по това - въпрос с неповишена трудност.