Last news in Fakti

15 Ноември, 2013 13:50 1 066 0

Станишев:Борисов цели реставрация на режима си

  • станишев-
  • борисов-
  • реставрация-
  • режима си-
  • местан-
  • протест
Станишев:Борисов цели реставрация на режима си - 1
Снимка: БГНЕС

Преди два дни цялата държава и медиите станаха свидетели на един опит за щурм на Народното събрание. По същество опит за метеж, който в голямата си част не представляваше автентични протестиращи, нито представляваше студентството на България. Те бяха организирани и докарани от Благоевград, Пловдив, Кюстендил, групи на ГЕРБ, които се опитаха да превземат и окупират Народното събрание. Това се заявява в декларация от името на ПГ на КБ, представена от председателя на групата и лидер на БСП Сергей Станишев.

Полицията, въпреки провокациите, опита за пробив пред парламента, показа стоицизъм и невероятно търпение, за което заслужават благодарност. Големият въпрос е как и защо се стигна до тези грозни сцени и какво предстои за страната и хората оттук нататък. Българският преход представлява разочарование за огромна част от българските граждани. Винаги е имало и разделение, и противопоставяне. Но наред с това бяха постигнати и редица национални цели - включване на страната ни в ЕС, създаване на плуралистична демокрация. Тези ценности започнаха да се рушат съвсем целенасочено през последните 4 г., защото една политическа сила изграждаше целия си образ на противопоставянето, на омразата, на създаването на враг, който трябва да бъде заклеймен, дискредитиран.  До голяма степен през тези 4 г. се изгради авторитарност в много свои измерения, като отношение към българския парламент, като начин на вземане на решения - еднолично, централизирано, в интерес на много тесен кръг хора; като отхвърляне на социалния модел на българската държава, на социалните ангажименти на правителството и изпълнителната власт; натиск върху медиите и тяхното подчиняване. Тази власт загуби доверието на повечето българи на изборите на 12-и май.

Много ясно трябва да се каже: причина за постоянно възпроизвеждащото се, изострящото се, ескалиращо на периоди напрежение е стремежът за политически реванш, за реставрация на режима на г-н Борисов. Това е истинската  причина на изострящото се напрежение. Защото не могат да се примирят някои хора, че са в опозиция. Но атмосферата на омраза, на нетърпимост продължава да се насажда. Ние станахме свидетели на това, как всеки, било то общественик, журналист или политик, който се противопоставя на беззаконни действия, окупация, медии манипулации, е заклеймяван. Правят се черни списъци на хора, които трябва да бъдат посочени с пръст. Искам да кажа много ясно и категорично, че това отношение, този начин на правене на политика, е пряк път към фашизъм, защото основата на фашизма е нетолерантността към различни, било то етнически, религиозно или политически и в каквото и да било друго отношение.

Потресаващо е, че политически лидери, които обявяват себе си като носители на нов морал, като символ на промяна и демокрация, по никакъв начин не се разграничават от подобни внушения, поведения и манипулации. Нещо повече, ние виждаме и това е публично известно чрез българските медии, че немалка част от всички тези събития, които се случват през последните месеци, е добре организирана и политически, и финансово, и медийно сериозно режисирана.

Коалиция за България никога не е отричала правото на протест на всеки един гражданин, нито е отричала различните гледни точки. Когато всички казват „дайте да се съберем и да започнем разговор”, като различните позиции в България има едно предварително условие. То е да започнем да се чуваме какво казват различните страни. Правителството на г-н Орешарски неведнъж е демонстрирало и показвало готовността си за диалог и чуваемост, както и за търсене на разбирателството с всички, включително и с тези, които не харесват правителството. Но няма да приемем шантаж. Няма да приемем ултиматум. Няма да приемем едно малцинство, което провъзгласява себе си за морален носител, да налага своята воля по недемократичен начин на всички останали българи. Демокрацията се основава на правата на всеки един гражданин. Много права през тези месеци бяха нарушавани системно и това се възприемаше за нормално: правото на софиянци да се предвижват нормално в своя град; правата на народни представители да влизат и излизат в НС; правото на мнозинството от студентите, които желаят да учат, също е нарушено от едно малцинство на студенти, безкомпромисни в своята позиция, които не искат  да чуят мнението на другите студенти. Това е реалността и тя трябва да започне да бъде преодолявана. Но за да се случи това трябва да станат ясни две неща. Първо - една демокрация е жизнена, ако е достатъчно силна. Тя трябва да учи да се противопоставя на омразата, на шантажа, на диктата на когото и да било. Затова смятам, че правителството трябва да покаже своята политическа воля, своя управленски капацитети, защото една от целите на тези, които постоянно ескалират напрежението, е да доведат хората до огромна умора и отчаяние и хората да кажат: „хайде, добре, нека да има предсрочни избори, пък след това да става каквото ще. Трябва да има някаква развръзка”. Другата им цел е да покажат, че няма държава, че тя е слаба, защото демонстрира съвсем основателно толерантност. Но толерантност е едно, а търпението към беззаконието е съвсем друго. Важно е и обществото да намери сили да се противопостави на омразата, на опита на псевдоморален диктат, затова БСП и Коалиция за България инициира утре, в 12 часа, в София, на Орлов мост, Национален митинг „Да“ на Свободата, „не“ на омразата“ и призоваваме всички български граждани, които желаят автентична парламентарна демокрация, хората, които искат спазване на ред и законност, които искат реална промяна и отърсване от тази омраза и отрова, която бившите управляващи вкараха в обществото, да дойдат и да заявят своя глас, именно, заставайки зад тези реални, национални лозунги.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА