Last news in Fakti

17 Декември, 2013 16:33 1 236 0

Шефката на ОП "Околна среда" хвърли оставка

  • оп "околна среда"-
  • малина крумова-
  • оставка-
  • зинаида златанова-
  • искра михайлова

Малина Крумова била подложена на линч от парламентарната трибуна и медиите

Шефката на ОП "Околна среда" хвърли оставка - 1
Малина Крумова

Седмици след като се разгоря скандалът покрай прекъснатите от Европейската комисия плащания по ОП "Околна среда", ръководителят на програмата Малина Крумова подаде оставка, съобщи „Капитал“, позовавайки се на източници от МОСВ. Тя е депозирала искането си да бъде освободена от поста от 1 януари догодина.

Според писмото с мотивите на Крумова до министъра на околната среда и водите Искра Михайлова, тя и управляващият орган на програмата са били подложени на линч "от парламентарната и медийната трибуна", което било признак за неработеща държава. "Преувеличаването на един технически въпрос изпраща послания за неспособност в ЕК“, пише тя, коментирайки, че целенасочено е ограничаван достъпът й до информация и по този начин не е могла ефективно да управлява програмата. 
 
Управляващите органи на европрограмите според Крумова са изолирани от процеса на взимане на решения, като "на тях им се спускат нареждания". От писмото й ставало ясно, че вицепремиерът по еврофондовете Зинаида Златанова не е провела среща с управляващите оперативните програми повече от шест месеца, откакто е на поста си.

"Липсват ясни национални цели или те се формулират без администрацията и без да се отчита натрупаният опит. Решения като това за допустимост на ДДС или касаещи спирането на средствата по ОПОС се взимат без анализ", пише още в писмото на Крумова.

Работи се в режим на "спешност", което според Крумова не е продиктувана от обективни обстоятелства. Тя отхвърля обвиненията към нея, че органът е твърде независим, и отбелязва, че липсва система за национален контрол над обществените поръчки и резултатите от тях. 

Решението за прекъсване на плащанията по ОПОС бе взето от ЕК превантивно, след като бяха регистрирани редица нередности в някои от проектите. 

От министерството са уточнили, че депозираната в деловодството в понеделник оставка е стигнала до министъра. Искра Михайлова все още не е съобщила приема ли я или не. Оставката и писмото на Малинa Крумова обаче са провокирали други действия на министър Искра Михайлова.

Издадена е заповед за свикване на дисциплинарен съвет, който да провери дейността на управляващия орган на оперативната програма. Ще се анализира какво е направено във връзка със сигналите за нередности, постъпили от ЕК и от неправителствени организации, обясниха от МОСВ. Дисциплинарната проверка ще обхване действията и на Малина Крумова като ръководител, и на нейните подчинени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА