Last news in Fakti

6 Февруари, 2024 10:21 857 1

Въвеждат закон за конфиденциална икономическа информация

  • закон-
  • икономическа-
  • информация-
  • конфиденциалност-
  • япония

Целта на японския законопроект е определени хора да нямат достъп до дадена икономическа информация

Въвеждат закон за конфиденциална икономическа информация - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Японското правителство разработва законопроект за защита на чувствителна икономическа информация, чието разкриване може да причини сериозни вреди. Както съобщи вестник Nikkei, цитирайки проектодокумента, разкриването на такава информация ще се наказва с лишаване от свобода до 5 години.

Проектодокументът предвижда въвеждането на система за достъп до важна информация от икономическо естество. За целта се предвижда създаването на отделна структура, която да разглежда заявления от компании, за да позволи на конкретни хора да работят с такава информация. Няколко фактора могат да бъдат взети под внимание, включително криминалното минало на лицето, историята на употребата на наркотици и гражданството на съпруга.

Ако решението е положително, разрешението ще се издава за период до 10 години и в случай на смяна на работата, лицето, получило съответното разрешение, ще може да избегне повторното преминаване на теста.

Степента на секретност на такава важна икономическа информация ще съответства на класификацията на „секретно“ в американската система. За разлика от строго секретната информация, чието разкриване в Япония се наказва с до 10 години затвор, разкриването на поверителна икономическа информация се наказва с до 5 години затвор. Компаниите, чиито служители нарушават закона, могат да бъдат глобени.

Както отбелязва изданието, приемането на система за достъп до поверителна информация ще позволи на японските компании да си сътрудничат по-активно с партньорите си в други страни, където вече съществува подобна система.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зевс

    3 2 Отговор
    Всички далавери в полза на корпорациите и във вреда на раята ще станат секретни ;)