Last news in Fakti

18 Март, 2024 10:47 2 693 7

Турция със солена глоба за най-голямата американска социална мрежа

  • meta-
  • threads-
  • турция-
  • глоба

Meta налага „злоупотреба с господстващо положение на пазара“, смята Съветът по конкуренцията

Турция със солена глоба за най-голямата американска социална мрежа - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Антимонополният регулатор на Турция – Съветът по конкуренцията, реши да въведе временни ограничителни мерки и да наложи глоба на компанията Meta поради „злоупотреба с господстващо положение на пазара“. Това се казва в решението на регулатора на сайта му.

Предмет на производството е сливане на акаунти в социалните мрежи Instagram и Threads. Потребителите нямат възможност да откажат това, подчертават от регулатора. Твърди се, че подобна ситуация „причинява непоправима вреда“ на здравословното развитие на конкуренцията в сектора.

В решението на регулатора се отбелязва, че компанията „работи на пазара от много години и извършва цялостно и подробно натрупване на данни“. Потребителската база на Meta е привлекателна за рекламодателите и действията на компанията „затрудняват достъпа на конкурентите до рекламодатели и финансови ресурси“. Подчертава се, че политиката на Meta "създава бариера за навлизане на пазара".

Компанията трябва да коригира ситуацията със сливането на потребителски акаунти в рамките на 60 дни и да плати глоба. Ако тези мерки не бъдат изпълнени, може да започне съдебно дело.

Threads – социална мрежа, конкурираща се с X (бивш Twitter), беше официално стартирана през юли 2023 г. Броят на абонатите на новата социална мрежа достигна 30 милиона за по-малко от 24 часа, сега техният брой надхвърля повече от 140 милиона души.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Васо Високоволтовия

    4 0 Отговор
    Пропусна да напишеш колко милиона е "солената" глоба!

    Безсмислена статия, солена глоба, но никъде не пише за каква сума става въпрос.
  • 2 а пуйкистанския

    1 9 Отговор
    сурат тэлфтер нэрде?

    Коментиран от #5, #7

  • 3 и така ако следваш тръмп , то

    2 0 Отговор
    цял ден и от двете ти идат съобщения . не може да се издържи . за да събере пари пише по цял ден . хахахаха загуби в украйна и отстъпва .
  • 4 Тодоров

    3 0 Отговор
    И КОЛКО е тази СОЛЕНА ГЛОБА ? Миленче, като кажеш А, кажи и Б. Иначе всичко са махлански клюки.
  • 5 Ами там където

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "а пуйкистанския":

    Е и дефтерът на Простакия 🤭😉
  • 6 От Каспичан,

    3 0 Отговор
    От Мета ще му пръ.н@т на Ердоган на дъртият ряз@н...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.