Last news in Fakti

22 Март, 2024 09:47 3 899 9

Стартъп строи най-големия товарен самолет в света

  • самолет-
  • товарен-
  • radia-
  • windrunner

Търговската експлоатация може да започне още през 2027 година

Американският стартъп Radia разработва най-големия товарен самолет в света, предназначен да транспортира лопатки на вятърни турбини, съобщи CNN. Базираната в Колорадо компания кръсти проекта WindRunner.

Основното предимство на самолета ще бъде не само капацитетът на трюма и този на товарния отсек, но и възможността за кацане на писти с дължина 1800 метра, на която никой друг товарен самолет не е способен. Освен това, за да кацне WindRunner, ще бъде достатъчна обикновена писта с пръст или чакъл.

Товарният отсек на самолета ще бъде 12 пъти по-голям от този на товарната версия на широкофюзелажния самолет Boeing 747-400, което е достатъчно, за да побере три олимпийски басейна. Размахът на крилата ще бъде 79,5 метра.

В същото време представителите на Radia признават, че мащабът на самолета може да е иновативен, но това няма да е така с инженерните решения. Американската компания разчита на вече съществуващи технологии, използвайки доказани материали и компоненти за авионика, одобрени от Федералната авиационна администрация на САЩ.

Търговската експлоатация, съобщава CNN, може да започне още през 2027 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Много работа

    14 2 Отговор
    После трябва и най-голям камион и най-висок кран да проектират тези радиоветричари.
  • 2 хе хе

    6 4 Отговор
    3-5 басейна... аве къде ще каца тази птица?

    Коментиран от #8

  • 3 Дрън дрън та пляс

    7 2 Отговор
    Белугата е за претопяване вече
  • 4 Механик

    15 4 Отговор
    Като прочетох "лопатки", та си помислих, че щ ги доставят за руската армия. Хаха.
    п.п.
    Електирчески ли е самолета? Щото ако не е, Грета с глобалист-зелните ще вият на умрело.
  • 5 Някой

    9 6 Отговор
    Ох, колко стартъпи имаше, и почти всички от тях фалираха... И този ще последва съдбата им. Даже няма да се стигне до прототип на това нещо.
  • 6 Отец Чапаев

    9 3 Отговор
    Кирето ще превозва лъжите си с него.
  • 7 Човек с очи

    8 4 Отговор
    Това право крило не става за високи скорости (над 300-400 км/ч), а реактивните двигатели са икономически оптимални за 800-900 км/ч. Това на картинката никой няма да го реализира, защото е безсмислено.
  • 8 Госта.

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "хе хе":

    Поредната умна статия . Олимпийски басейн е дълъг 50 м.този самолет 150 м ли е дълъг??? А колко тона е товароносимоста му ??? Преписвачи сър.
  • 9 Къде отиват

    4 0 Отговор
    И какво става с намерението да се намалят въгледвуокисните емисии? Такъв гигант, както и повечето супер самолети, практически правят дупки в атмосферата. Или тук удобно отклоняваме темата? Абе, защо никой не деиства, например Боинг да са засадили 1 милион дървета и се грижат за възстановяване на пустеещи, не фертилни земи? Лицемерие дебне отвсякъде. Компанията да която работя има чист годишен приход от над 100млн Е. Сега правят кампания, от служителите да се съберат 10х Е, за купуване и засаждане дръвчета!? Лицемерие и алчност отвсякъде.